Helsingin poliisi epäilee alaikäisten joukkoa törkeästä ryöstöstä ja pahoinpitelystä – "Tekotapa viittaa aikuisten maailmaan ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen"

Poliisin esitutkinta on loppusuoralla ja rikosepäily etenemässä syyteharkintaan.

huumeet
Poliisi.
Kuvituskuva. Paulus Markkula / Yle

Helsingin poliisi on saamassa esitutkinnan valmiiksi harvinaisesta rikosepäilystä, jossa alaikäisiä nuoria epäillään törkeästä ryöstöstä ja törkeän varkauden yrityksestä.

Helsingin poliisi sai viime vuoden lopulla hälytyksen, jonka mukaan kolmestä neljään alaikäistä nuorta oli pahoinpidellyt alaikäistä uhria lyömällä ja potkimalla tätä eri puolille kehoa.

– Uhri kertoi, että häntä oli potkittu ja lyöty muun muassa kivellä kasvoihin. Lisäksi häneltä oli anastettu omaisuutta. Osa tekijöistä oli ollut uhrin asunnon rappukäytävässä. Poliisin saapuessa paikalle epäillyt tekijät olivat jo ehtineet poistua, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisilaitokselta.

Uhri ja epäillyt alaikäisiä

Uhri kertoi poliisille, että hän tunsi kaksi epäillyistä hyökkääjistä, vaikka toisella näistä kahdesta oli ollut kommandopipo päässään.

Poliisi otti uhrin tunnistamisen perusteella kiinni kaksi epäiltyä. Toinen heistä vapautettiin kuitenkin nopeasti, sillä ilmeni, että hän ei ollut tekohetkellä paikalla. Poliisi sai kuitenkin selville toisen epäillyn omien tutkimustensa perusteella.

Kaksi alaikäistä epäiltyä olivat vangittuina tutkinnan alkuvaiheessa.

Esitutkinnan edetessä pidätettiin vielä kolme alaikäistä poikaa sekä otettiin kiinni yksi alle 15-vuotias poika.

Kaikki 15 vuotta täyttäneet on sittemmin vapautettu ja määrätty matkustuskieltoon.

Epäillyt olivat tekohetkellä 14–16-vuotiaita.

"Tekotapa viittaa aikuisten maailmaan ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen"

Esitutkinnassa kävi ilmi, että tapaukseen liittyy myös huumausainerikollisuutta. Epäillyt olivat saaneet vihiä, että uhrin asunnossa olisi huomattava summa rahaa ja huumeita.

He olivat sopineet sosiaalisessa mediassa kaupat pienestä määrästä huumeita asianomistajan kanssa. Kaupan yhteydessä oli tarkoitus anastaa avain ja päästä sisälle asuntoon. Lopulta vain kaksi epäiltyä onnistui pääsemään rappukäytävään, ei asuntoon sisälle.

Poliisi epäilee uhria huumausainerikoksesta.

Esitutkinnassa ei kuitenkaan selvinnyt, että uhrin asunnolla olisi ollut huomattavaa summaa rahaa tai huumeita.

Poliisi pitää tapausta kuitenkin poikkeuksellisena, sillä epäiltyyn suunnitelmalliseen rikokseen näyttäisi liittyvän vain alaikäisiä tekijöitä.

– Kyseessä on poikkeuksellinen tapaus, koska tekotapa viittaa aikuisten maailmaan ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen teon suunnitelmallisuuden ja törkeyden perusteella, sanoo kertoo rikostarkastaja Jari Illukka Helsingin poliisilaitokselta.

Sen sijaan huumausaine- ja nuuskakaupan yhteydessä tehty ryöstö on kuitenkin tuttu ilmiö poliisille.

Epäiltyjen alaikäisyys vaikeuttaa esitutkintaa

Helsingin poliisilaitoksessa on reilun vuoden ajan toiminut nuorisoryhmä, joka tutkii kaikki alle 18-vuotiaiden tekemiksi epäillyt rikokset Helsingin alueella. Tarkoituksena on huomioida nuorten epäiltyjen tilanne.

– Niin kuin osittain tässäkin tapauksessa, esitutkintaa vaikeuttavat tilanteet, joissa on alle 15-vuotiaita epäiltyjä. Vaikka alle 18-vuotiaan paikka ei ole vankila, alle 15-vuotiaat vakavista rikoksista epäillyt ovat esitutkinnan kannalta ongelmallisia, koska heidän pidättämisensä ei ole mahdollista, Forss kertoo.

Toinen nuorisoryhmän tutkinnassa havaittu haaste ovat niin sanotut "hatkalaiset", jotka ovat lähteneet karkuun lastenkodeista. Pelkästään Helsingissä oli viime vuonna "hatkahakuja" noin 800.

– Hatkassa olleessaan lapsella on korostunut riski syyllistyä uusiin rikoksiin, mutta myös joutua rikoksen uhriksi. Voidaan myös kysyä, onko järkevää laittaa vakavilla rikoksilla oirehtivia lapsia muilla syin huostaanotettujen kanssa samaan paikkaan, Forss sanoo.

Forssin mielestä myös tämä näkökulma tulisi huomioida, kun harkitaan lainsäädännön ja lastensuojelun resursseja.

Nuorisoryhmä on puuttunut rikoskierteessä olevien nuorten toimintaan OmaPoliisi-toimintamallilla, jossa nuorelle nimetään ryhmästä oma tutkija, joka pyrkii tiivistämään viranomaisten ja eri sidosryhmien yhteistyötä.