Palomestari: Evakuointikäskyä noudatettava välittömästi – "Eläimiä ei jäädä silloin etsimään"

Porin Keskuskartanon tulipalosta pelastettuja eläimiä on toimitettu paikallisille rankkureille. Osaa etsitään edelleen.

tulipalot
Amanda Saarinen sai molemmat kissansa takaisin elosssa Keskuskartanon tulipalossa 15.5.2019. Kuvassa Sira-kissa.
Sira-kissa selvisi Keskuskartanon tulipalosta. Omistaja Amanda Saarinen taustalla.Jenni Joensuu / Yle

Porissa eilen palaneen Keskuskartanoksi kutsutun kerrostalon jälkipuinti ja -sammutus jatkuu edelleen.

Asukkaat evakuoitiin 10-kerroksisesta talosta nopeasti. Taloon jäi kuitenkin sisälle ihmisten lemmikkejä.

Keskuskartanossa asuva Amanda Saarinen oli huolissaan kahdesta kissasta, jotka jäivät asuntoon sisälle, kun hän ja avopuolisonsa Jan-Eric Fröjdahl pakenivat paloa. Sosiaalisessa mediassa on esitetty kritiikkiä siitä, miten ihmiset ovat jättäneet lemmikkejään palavaan taloon.

– Ei siinä paljoa ehtinyt miettiä, kun mies tuli herättämään minut päiväunilta, että talo palaa. Silloin oli lähdettävä ulos.

Saarinen ja Fröjdahl odottivat pitkään iltaan asti uutisia lemmikkiensä kohtalosta. Helpotus oli valtaisa, kun palomiehet kantoivat elossa olevat Sara- ja Sira-kissat ulos Keskuskartanosta.

Keskuskartanon tulipalosta evakuoidut Jan-Eric Fröjdahl ja Amanda Saarinen
Jan-Eric Fröjdahl ja Amanda Saarinen istuivat kotitalonsa edessä pitkään odottamassa tietoa asuntoon sisälle jääneistä kissoistaan.Jenni Joensuu / Yle

– Molemmmat vaikuttavat olevan päällisin puolin kunnossa. Kyllä tässä mieli kirkastui suunnattomasti, Saarinen huokaisee.

Palomestarin ohje: Ihmiset ensin

Palomestari Juuso Suonpää Satakunnan pelastuslaitokselta sanoo, että Amanda Saarinen ja Jan-Eric Fröjdahl ovat toimineet tilanteessa oikein.

– Ihmiset on saatava ulos ensimmäisenä. Ja jos savua on rappukäytävässä, sinne ei missään nimessä saa mennä, Suonpää sanoo.

Pelastushenkilökuntaa voi informoida kotieläimistä (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi eläinlääkäreiltä saatavilla tarroilla, joita liimataan omaan oveen.

Keskuskartanon eläimiä on viety paikallisille koira- ja kissarankkureille turvaan. Kissarankkuri Kirsi Santanen kertoo, että tallessa on tällä hetkellä kolme eläinlääkäripäivystyksessä käynyttä kissaa, sekä yksi kani ja muutamia hamstereita.

En tiedä kuinka paljon kissoja jäi asuntoihin. Tietääkseni palomiehet yrittävät saada ainakin joitain kiinni.

Kirsi Santanen

– En tiedä kuinka paljon kissoja jäi asuntoihin. Tietääkseni palomiehet yrittävät saada ainakin joitain kiinni.

Koirien talteenotosta vastaava Jaakko Rainiola kertoo, että palopaikalta on tuotu paikalle yksi villakoira, jonka omistaja on asiasta tietoinen. Enempää koiria ei ole tuotu.

Palomiehet sammuttamassa Keskuskartanon paloa Porissa.
Rakennuksen sammutustyöt jatkuivat koko yön.Katja Halinen / Yle

Satasairaala on avannut kriisipuhelimen Porin keskustan kerrostalon palon vuoksi. Kriisipuhelimen numero on 02-627 7421. Numerosta vastataan hoidossa olevien läheisten tilannetta koskeviin tiedusteluihin.