STTK:n Palolan räväkkä ehdotus: Ansiosidonnainen turva alkuun nykyistä muhkeampi – pienenisi työttömyyden venyessä

Ehdotus ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksesta synnyttänee railakkaan keskustelun myös ammattiyhdistysliikkeen sisällä.

Työttömyysturva
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola Vesa Moilanen / Lehtikuva

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola esittää ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastusta.

Palola pöllytti ansiosidonnaisen työttömyysturvan rakenteita STTK:n edustajiston kokouksessa Helsingissä. Palkansaajajärjestöissä työttömyysturvan porrastusta on vastustettu vuosikausia.

Palolan mukaan porrastus eli muuttaminen niin, että korvauksen määrä pienenee työttömyyden pitkittyessä, on yksi uusi keino työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin.

Avauksen pohjana on myös tulevan hallituskauden suurhanke, jossa sosiaaliturvamme on tarkoitus panna uuteen uskoon.

– Olen pohtinut, että kustannusneutraali työttömyysturvan uudistus voitaisiin toteuttaa esimerkiksi painottamalla turvan tasoa alkupäässä, porrastamalla malli ja alentamalla turvan tasoa maltillisesti loppua kohti.

Palolan mukaan työttömälle voitaisiin siis maksaa työttömyyden alussa jopa muhkeammin kuin nyt. Ansiosidonnainen raha pienenisi loppua kohden, kun työttömyys pitkittyisi.

Ansiosidonnaisen turvan 400-päiväiseen kestoon Palola ei koskisi.

– Turvan kestoa ei pidä lyhentää. Riittävän pitkä siirtymäaika ja esimerkiksi ikääntyvien tai muutoin työmarkkinoilla erityisasemassa olevien työntekijöiden turva olisi ehdottomasti varmistettava.

Tukea leikkaava aktiivimalli ei saa armoa

Palola sanoo, että edellisen hallituksen aktiivimalli ja sen myötä rakentunut ansioturvan porrastus ja leikkaus joutaa roskakoriin.

Aktiivimalli on monien selvitysten mukaan toiminut lähes tyystin työttömyysturvan leikkurina.

Palola moittii edellisen hallituksen kurittaneen työttömiä.

mielenosoitus 2. 2. Helsingin Senaatintori
Mielenosoitus aktiivimallia vastaan Helsingin Senaatintorilla 2.2. 2018Kimmo Hiltunen / Yle

– Työttömyysturvan kestoa lyhennettiin, työn vastaanottamisen ehtoja tiukennettiin ja luotiin tunteita kuohuttanut aktiivimalli, joka on osoittautunut toimimattomaksi hyvästä tavoitteestaan huolimatta. STTK vaatii, että uusi hallitus peruu aktiivimallin.

STTK:n puheenjohtaja sanoo, että työttömien palvelut ovat meillä kehnompia kuin muissa Pohjoismaissa.

– Myös alueiden erilaiset tilanteet kohtelevat työttömiä eriarvoisesti. Jotta työn perässä voisi muuttaa, valtion on se toimillaan mahdollistettava. Iän, työkyvyn, heikon osaamisen tai muun erityisen syyn takia työttömänä olevat tarvitsevat erityistä tukea heti työttömyyden alussa.

Ei mikään läpihuutojuttu

Avaus on räväkkä, sillä palkansaajapuolella työttömyysturvan porrastusta on vastustettu vuosikausia.

Huolimatta siitä, että aktiivimallin katsotaan jopa lähteneen liikkeelle STTK:n pääekonomisti Ralf Sundin kynästä (siirryt toiseen palveluun), ovat sekä SAK että STTK (siirryt toiseen palveluun) tyrmänneet aiemmat aikeet puuttua ansiosidonnaisen turvan rakenteeseen tarmokkaasti.

Yksi asia on varma. Palolan avaus työttömyysturvan porrastuksesta ei ole ammattiyhdistysliikkeessä läpihuutojuttu. Kentällä on paljon näkemyksiä siitä, että malliinkaan ei pidä koskea.

Keskustelunavaus kiirii varmasti myös hallitusneuvottelijoiden korviin.

Voit keskustella aiheesta 17.5. klo 22.00 saakka.