Liipolan tunnelin päässä näkyy valo – Lahden eteläisen kehätien vaikein rakennusvaihe valmistui

Louhintatyöt kerrostalojen alla ovat ohitse ja tiehanke on aikataulussa.

tienrakennus
Liipolan tunnelityömaa Lahti
Liipolassa on louhittu vuoden verran kilometrin pituista tunnelia kerrostaloalueen alla. Juha-Petri Koponen / Yle

Vt 12 Lahden eteläisen kehätien Liipolan tunneli on louhittu läpi. Kyseessä on koko projektin kriittisin osuus.

– Jos näissä louhinnoissa olisi tullut isoja viiveitä, olisi se ollut kokonaisuuden kannalta kohtalokasta, sillä niitä ei pystytä korjaamaan millään. Tämä on loistava juttu, iloitsee projektipäällikkö Janne Vikström Väylästä.

Tunneli ei ole vielä valmis: louhintatöitäkin on vielä jäljellä, puhumattakaan viimeistelystä.

– Tästä tulee nykyajan vaatimukset täyttävä maantietunneli. Seuraavaksi teemme verhoilun, muut rakenteet, reunat, valaistuksen, ilmanvaihdon ja tietysti paljon turvatekniikkaa. Töitä riittää vielä vuodeksi, luettelee Vikström.

Liipolassa on louhittu vuoden verran kilometrin pituista tunnelia kerrostaloalueen alla. Tärinää aiheuttavat, isot räjäytykset loppuivat huhtikuussa. Nyt vielä suurennetaan tunnelian molempia suuaukkoja, mutta siitä ei aiheudu asukkaille enää isoa häiriötä.

Syksyllä 2020 avattava uusi tielinjaus siirtää liikenteen pois Lahden ja Hollolan keskusta-alueilta.

Liipolan tunnelin suu aukko Lahden Nikkilässä.
Eteläiselle kehätielle rakennetaan uutta tietä 13 kilometriä. Juha-Petri Koponen / Yle

Aikataulusta ei lipsuta, eikä naapurisovusta tingitä

Koko tiehankkeen työmaavahvuus on tällä hetkellä Vikströmin mukaan noin 400 henkilötyökuukautta. Mittava työmaakokonaisuus tikittää suuruudestaan huolimatta eteenpäin luotettavasti kuin kello.

– Urakka eteni louhintatöiden osalta jopa vähän etuajassa. Joka päivä tulee tietysti kaikenlaista pientä päänvaivaa, mutta ei voi kuin kiitellä tekijöiden ammattitaitoa, sillä kaikki on sujunut aikataulussa, vakuuttaa Vikström.

Aikataulun lisäksi rakentajat ovat pyrkineet huolehtimaan siitä, että töistä tiedotetaan mahdollisimman hyvin alueen asukkaille.

– Olemme esimerkiksi lähettäneet halukkaille tekstiviestejä, joissa on varoitettu etukäteen alueen asukkaita räjäytystöistä. Olemme vieneet tiedotteita talojen ilmoitustauluille, jotta lähialueen asukkaat olisivat mahdollisimman hyvin perillä siitä, mitä täällä tehdään, kertoo Vikström.

Tärinöitä ja melua ei Vikströmin mukaan tietenkään voida kokonaan ennaltaehkäistä, mutta rakentajat uskovat, että tiedotus on helpottanut lähialueen asukkaiden elämää.

Pohjan tervajaiset on vanha louhintatyöntekijöiden perinne

Liipolan tunnelityömaalla vietettiin torstaina pohjan tervajaisia, joka on vanha perinne louhintatyömailla.

– Kyse on samanlaisesta juhlasta kuin rakennustyömaiden harjannostajaisista, kertoo Vikström.

Pohjan tervajaisia vietetään, kun louhosurakka on louhittu syvimpään kohtaansa. Liipolassa tämä tarkoitti sitä, että nyt tunnelin louhinnassa on päästy kallion läpi.

– Vanhan perinteen mukaan pohjan tervaus estää kosteuden pääsemisen louhoskohteeseen. Uskomuksen mukaan tervaamalla estettiin hiisien nouseminen kalliosta louhittuun tilaan, naurahtaa Vikström.