Tahkovuoren huipulle suunnitellaan uutta luksusmatkailukohdetta: "Sviittien ja huviloiden yhdistelmiä, saunat sulautuisivat maisemaan"

Suunnitelmien taustalla on ravintolaa Tahkovuoren huipulla pyörittävä yritys.

Tahkovuori
Aurinko nousee.
Tahkovuorelle suunnitellaan uutta matkailukohdetta, jonka yhtenä vetonaulana olisivat hienot maisemat.Toni Pitkänen / Yle

Nilsiän Tahkovuorelle suunnitellaan hulppeaa matkailukohdetta, joka koostuisi 30 majoitusyksiköstä sekä erilaisista saunoista ja uima-altaista. Hankkeen taustalla on rinneravintolatoimintaa Tahkolla pyörittävä Savonka Oy.

Yrityksen toimitusjohtaja Harri Jokela kertoo, että suunnitelmat ovat vasta alkutekijöissään. Kyse on hänen mukaansa kuitenkin useiden miljoonien eurojen matkailuhankkeesta, jolla vastataan luksusmatkailun kasvavaan kysyntään.

– Majoitusyksiköt olisivat yksilöllisiä sviittien ja huviloiden yhdistelmiä, jotka istutettaisiin rinteeseen. Saunamaailma ei olisi perinteinen kylpylä, vaan uima-altaat ja saunat olisivat ulkoilmassa ja sulautuisivat maisemaan, Jokela kuvaa.

Jokela uskoo, että uusi kohde voisi tuoda lisää ulkomaalaisia matkailijoita Tahkolle. Ainakin venäläiset voisivat hänen mukaansa olla kiinnostuneita paikasta.

– Tämä olisi lähinnä aikuismatkailijoille suunnattu kohde, jonne voisi tulla esimerkiksi pietarilaispariskuntia hemmotteluviikonloppua viettämään, Jokela pohtii.

Monta mutkaa vielä matkassa

Suunnitelmissa on vielä monta muttaa ja mutkaa matkassa eikä Jokela olisi vielä tässä vaiheessa halunnut tuoda matkailuhanketta julkisuuteen. Hankkeen toteuttaminen vaatii kuitenkin kaavamuutosta, jota käsitellään ensi viikolla Kuopion kaupunkirakennelautakunnassa.

Jos yllättäviä esteitä ja valituksia ei ilmaannu, matkailukohteen rakennustyöt voitaisiin aloittaa keväällä 2021 tai vuotta myöhemmin.

– Tässä on iso työ. Sinne tarvitaan kunnallistekniikkaa, kuten muutaman kilometrin pätkää viemäriputkia. Myös tietä pitää rakentaa, jotta kohteeseen pääsee autolla, Jokela muistuttaa.

Saattaa olla, että matkailukohdetta varten rakennetaan kokonaan uusi vastaanotto- ja ravintolarakennus. Myös se on mahdollista, että nykyistä rinneravintolaa laajennetaan.

Kuopio-Tahko Markkinoinnin laskelmien mukaan (siirryt toiseen palveluun) Tahkolla kertyi viime vuonna kokonaisuudessaan noin 800 000 majoitusvuorokautta. Tahkolla majoittuvien määrä kasvoi hienoisesti viime vuonna, 0,8 prosenttia. Syynä oli ulkomailta tulevien, erityisesti venäläisten matkailijoiden määrän kasvu.