1. yle.fi
  2. Uutiset

Imuruoppaajan putkesta löytyi sotilasräjähde – Kokkolan syväväylän ruoppaus keskeytyi

Kokkolan väyläalueelle upotettiin sodan jälkeen runsaasti räjähteitä.

Pommit ja räjähdykset
Ruoppaaja Kokkolan sataman edustalla.
Räjähde löytyi imuruoppausaluksen imuputkestaKalle Niskala / Yle

Kokkolan satamaväylältä löytyi torstaina sotilasräjähde. Räjähde löytyi väylän ja sataman syventämishankkeen yhteydessä, ja löydöksestä ilmoitettiin heti poliisille. Puolustusvoimien oli määrä tulla raivaamaan räjähde vielä myöhemmin illalla.

Räjähde löytyi imuruoppausaluksen imuputkesta, kun alus ruoppasi väylällä. Ruoppaus keskeytettiin väliaikaisesti. Lisäksi laiturialue eristettiin.

Räjähteen löytyminen ei vaikuta muihin käynnissä oleviin ruoppaus- ja rakentamistöihin alueella.

Kokkolan väylän ja sataman välinen alue on räjähteiden osalta riskialuetta, ja siksi alue tutkittiin tarkoin jo ennen syventämishankkeen aloittamista.

Puolustusvoimat tutki viime kesänä sukeltamalla väylältä ja satamasta yhteensä yli 400 kohdetta. Tutkimuksissa löydettiin ja raivattiin väyläalueelta 40 sotilasräjähdettä. Satama-alueelta räjähteitä ei sukellustutkimuksissa löytynyt. Räjähteiden raivaus alueella on vaativaa, sukeltajat joutuvat etsimään kohteita jopa käsikopelolla.

Väyläalueelta löytyvät räjähteet ovat 1940–70-luvuilta, jolloin ammuksia sai vielä hävittää upottamalla ne merenpohjaan. Räjähdeupotukset paljastuivat kun Kokkolan väylää syvennettiin edellisen kerran 1990-luvun alkupuolella. Silloiset räjähdelöydökset läjitettiin Pommisaareksi kutsutulle alueelle. Pommisaari täytetään ja maisemoidaan meneillään olevien ruoppausten massoilla.

Kokkolan väylän kulkusyvyydeksi ruopataan 14 metriä. 63 miljoonaa euroa maksavan hankkeen aikana siirretään 2 miljoonaa kuutiota ruoppausmassoja toiseen paikkaan.

Lue seuraavaksi