1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-vaalit

Lappilaiset äänestävät laiskasti EU-vaaleissa – "Ihmiset eivät koe unionia tärkeäksi tai omaksi asiakseen"

Viime eurovaaleissa Lapin äänestysprosentti oli vajaat 40, mikä oli alle valtakunnan keskiarvon.

Tornion äänestysauton kuljettaja Jari Ojala kertoo, että EU-vaaleissa on äänestetty ennakkoon huomattavasti vähemmän kuin tämän kevään eduskuntavaaleissa. Hän arvelee, että äänestäjät potevat vaaliväsymystä. Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Euroopan unioni koetaan Lapissa etäiseksi, vaikka se vaikuttaa mahdollisesti jopa puoleen Suomen lainsäädännöstä.

EU:n vaikutuksesta on liikkeellä monenlaisia lukuja, mutta yli 50 prosentista on puhunut esimerkiksi europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari Ylen A-Studiossa.

Viisi vuotta sitten EU-vaaleissa äänesti 37,2 prosenttia lappilaisista äänioikeutetuista. Prosentti nousi edellisistä vaaleista, mutta Lapissa äänestettiin maan keskiarvoa laiskemmin. Koko maan prosentti oli 41.

– Minä ajattelen, että se kuulostaa niin kaukaiselta. Ihmiset eivät koe unionia tärkeäksi tai omaksi asiakseen, sanoo Pasi Vierelä Rovaniemeltä.

Äänestäminen koetaan velvollisuudeksi

Moni äänestää EU-vaaleissa siksi, että se koetaan velvollisuudeksi.

Jouni Saviaro kertoo, että hänen tärkein perusteensa ehdokkaan valinnassa oli se, että ehdokas on pohjoissuomalainen. Kuva: Annu Passoja / Yle

– Kyllä aina on tullut käytyä äänestämässä. Se on kansalaisvelvollisuus ja velvollisuutensa on täytettävä, sanoo rovaniemeläinen Jouni Saviaro.

Ehdokkaan löytäminenkin on hieman haasteellista.

Rovaniemeläinen Hanna Leskinen kertoo, että hän on äänestänyt kaikissa vaaleissa. Kuva: Annu Passoja / Yle

– Kaikilla on niin eri aiheet, jotka menevät vähän ristiin. On vaikea päättää, ketä pitäisi äänestää, pohtii rovaniemeläinen Hanna Leskinen.

Marjatta Tervahauta ja Marja-Liisa Lammi äänestivät ennakkoon Aapajärvellä äänestysbussissa, joka kiertää Tornion kylissä. Naapurukset tunnustavat, että heillä oli yhteinen ehdokas.

– Tärkeintä on, että ehdokas on tämän perän ihminen, Tervahauta kertoo.

Marjatta Tervahauta ja Marja-Liisa Lammi pyöräilivät kilometrin matkan äänestysautolle Tornion Aapajärvellä. Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Ilmastopolitiikka vaikuttaa myös Lappiin

Seuraavan kauden ehkä isoin asia on EU:n ilmastopolitiikka.

– Maat ja metsät, Marjatta Tervahauta tiivistää.

– Se on nyt tapetilla. Meilläkin on tyttö töissä Metsä Groupin Kemin tehtailla, jonne suunnitellaan uutta tehdasta, Marja-Liisa Lammi kertoo.

Nationalistien nousu herättää ajatuksia

Myös nationalistien suosion kasvusta ja voimien yhdistämisestä on puhuttu paljon.

– Jos se menee samalla lailla kuin Britanniassa, homma menee aika sekaisin. Jos Suomikin yritetään erottaa EU:sta, niin aika vaikeaa meidän on olla täällä yksin, miettii Reijo Angeria Tornion Aapajärveltä.

– Yllätyin, että tämmöistäkin on. Minä ajattelin, että me olemme yhdessä kaikki niin EU-myönteisiä, Marjatta Tervahauta sanoo.

Torniolainen Reijo Angeria kertoo, että ehdokkaan löytäminen oli näissä EU-vaaleissa vaikeampaa kuin koskaan ennen. Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Lisäisikö nettiäänestys nuorten äänestysintoa?

Alhainen äänestysprosentti koettelee demokratian uskottavuutta. Mutta miten lisätä ihmisten kiinnostusta Euroopan unioniin?

– Yksi asia minua vähän risoo ja se on nettiäänestys. Ihmiset ovat niin vanhoillisia, että he eivät ymmärrä nettiäänestyksen merkitystä. Sen avulla saataisiin nuoret äänestämään, mikä olisi hieno juttu, ideoi Eero Siivola.

Rovaniemeläinen Eero Siivola sanoo, että EU:sta on Suomelle hyötyä. Hän kertoo muuttaneensa asiassa mieltään. Aikoinaan hän vastusti liittymistä Euroopan unioniin. Kuva: Annu Passoja / Yle

Pasi Vierelän mielestä aktiivisella tiedottamisella äänestysintoa voitaisiin herätellä.

– Kansan pariin jalkautuminen voisi olla keino ja konkreettisten esimerkkien tuominen aidosti julki. Pitäisi avata, mitä siellä tehdään ja miten se vaikuttaa. Ehkä se sitten alkaisi kiinnostaa ihmisiä, Vierelä pohtii.

Lue myös:

EU-vaaleissa ruotsalaiset nuoret äänestävät yli kuusi kertaa suomalaisia innokkaammin – Nyt unionilta vaaditaan tiukempia ympäristölakeja

Etsi ehdokkaasi Ylen vaalikoneella (siirryt toiseen palveluun)