Poriin betonisia taidekarhuja Berliinin malliin?

Taiteilijoiden valmistamia betonikarhuja voitaisiin tuoda karhukaupungin kaduille jo ensi vuonna.

taide
Senaatintorille ilmestyy seitsemän kuormallista karhuja.
Tästäkö berliiniläistä mallia uusille Porin karhupatsaille?DB Schenker

Karhukaupunkina tunnetun Porin johto on tarttunut sosiaalidemokraattien tekemään valtuustoaloitteeseen betonikarhuista.

Demarit esittivät valtuutettu Sinikka Aleniuksen johdolla betonikarhuja alun perin liikenteenohjauksen apuvälineiksi "betoniporsaiden" tilalle. Kaupungin viestintä ottaisi karhut kuitenkin mieluummin imagon kohottamisen keinoksi ja sijoittaisi niitä paikkoihin, joissa ne sattuisivat ihmisten silmiin.

– Yhdistämällä design, laatu ja betoni on mahdollista saada positiivista näkyvyyttä niin Porille kuin betoniteollisuudellekin. Sympaattisilla betonikarhuilla voisi olla kaupungille suuri imagollinen arvo, viestintäyksikön päällikkö Salla Rajala sanoo.

Mainoskyltti tien varrella.
Porin kaupungin uuden brändin mukainen karhu.Mari Kahila / Yle

Parhaassa tapauksessa ja budjetin niin salliessa Porin omia betonisia brändikarhuja saadaan katukuvaan jo ensi vuonna. Hieman vastaavanlaisia karhuja on Berliinin kaduilla. Myös Berliinin vaakunassa on Porin vaakunan lailla karhu.

Porin karhupatsas raatihuoneen edessä
Porin raatihuoneen edessä seisova karhupatsas on taiteilija Emil Cedercreutzin käsialaa.Nea Hakamäki ja Ellen Rautava / Yle

Porin (ruotsiksi Björneborg) tunnuseläin on ikimuistoiset ajat ollut karhu. Kaupungin raatihuoneen edessä seisoo taiteilija Emil Cedercreutzin tekemä karhupatsas vuodelta 1938.

Porin kaupunginhallitus käsittelee karhupatsas-kysymystä maanantaina.

Aiheesta voi keskustella 16.5. klo 22 saakka.