Euroopan neuvoston ministerikokous: Venäjä haluaa pysyä mukana ja maksaa taas jäsenmaksunsa

Euroopan neuvoston ulkoministerit ovat puineet järjestön tulevaisuutta Helsingissä. Järjestöä on hiertänyt kiista Venäjän kanssa.

Euroopan neuvosto
Saako Venäjä jatkaa Euroopan neuvostossa?
Saako Venäjä jatkaa Euroopan neuvostossa?

Enemmistö Euroopan neuvoston jäsenmaista haluaa Venäjän pysyvän järjestön jäsenenä. Myös Venäjä ilmoitti Helsingin kokouksessa haluavansa pysyä Euroopan neuvostossa.

Ulkoministerikokouksen lehdistötilaisuudessa puheenjohtajuudesta luopuvan Suomen ulkoministeri Timo Soini totesi tämän tarkoittavan sitä, että Venäjä hoitaa velvoitteensa, kuten jäsenmaksujen maksamisen.

Venäjältä vietiin puheoikeus Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa Krimin valtaamisen jälkeen. Myöhemmin Venäjä lopetti jäsenmaksujen maksamisen vastatoimena.

Amélie de Montchalin, Thorbjørn Jagland ja Timo Soini lehdistötilaisuudessa.
Amelie de Montchalin, Thorbjörn Jagland ja Timo Soini lehdistötilaisuudessa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Euroopan neuvoston ulkoministerikokous hyväksyi Helsingissä kannanoton, jonka mukaan kaikkien jäsenmaiden pitäisi osallistua tasaveroisesti neuvoston ministerikomitean ja parlamentaarisen yleiskokouksen työhön. Samalla muistutettiin, että kaikilla on myös velvoite hoitaa osansa neuvoston budjetin rahoituksesta.

Parlamentaarinen yleiskokous valitsee uuden pääsihteerin kesäkuun kokouksessaan.

Venäjän äänioikeus parlamentaarisessa yleiskokouksessa peruttiin Krimin valtauksen jälkeen 2014. Venäjä puolestaan keskeytti kaksi vuotta sitten jäsenmaksunsa neuvostolle.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjä ei aio vetäytyä Euroopan neuvostosta.

Ulkoministerikokouksen mukaan olisi tervetullutta, että kaikki jäsenmaat osallistuisivat parlamentaarisen yleiskokouksen istuntoon jo kesäkuussa.

Ministerit myös totesivat, että pitää kehittää mekanismi, jolla rangaistaisiin Euroopan neuvoston velvoitteita ja arvoja rikkoneita jäsenmaita. Siihen pitäisi osallistua parlamentaarisen yleiskokouksen, ministerikomitean ja pääsihteerin.

Ukraina protestoi Helsingin julkilausumaa vastaan. Ukrainan mukaan siinä annettiin periksi Venäjälle.

Maria Zaharova ja Sergei Lavrov
Maria Zaharova ja Sergei LavrovAlexander Shcherbak / AOP

Euroopan neuvoston ulkoministerit ovat olleet koolla Helsingissä Finlandia-talossa.

Seurasimme lehdistötilaisuutta.

15.06: Onko Venäjä luvannut maksaa jäsen maksunsa? Jagland: Maksut on maksettava. Soini sanoi lehdistötilaisuuden lopuksi Lavrovin sanoneen, että Venäjä haluaa pysyä EN:ssä ja sen on huolehdittava velvollisuuksistaan.

14.57: Ukraina on uhannut lähteä, jos Venäjä saa äänioikeutensa takaisin yleiskokouksessa. Jaglandsanoo, ettei usko, että jakolinja olisi hyvä asia Euroopalle. Hän painottaa kansalaisten suojelemista.

14.53: Onko vaarana, että pehmeämpi suhtautuminen Venäjään syö uskottavuutta kysytään? Amélie de Montchalin mukaan tärkeintä on puolustaa järjestön jäsenmaiden asukkaita.

14.51: Soini: Kukaan ei kiistä Krimin tilannetta, mutta tärkeintä on suojella tavallisia ihmisiä. Nämä ovat ensimmäisiä askeleita ja paljon on vielä töitä tehtävänä.

14.49: Ukraina on protestoinut Helsingin kokouksen linjauksia. Soini vahvisti lehdistötilaisuudessa, että useampi maa ei ollut tyytyväinen linjauksiin.

14.46: Soini sanoo Venäjän ilmoittaneen haluavansa pysyä Euroopan neuvoston jäsenenä ja siten Venäjä sitoutuu velvoitteisiin, kuten jäsenmaksujen maksamiseen.

14.44: Kysymykseen normalisoitumisesta on de Montchalin sanoi, että kysymys on muun muassa yhteistyöstä

14.41: de Montchalin puhui myös tilanteen normalisoitumisesta Euroopan neuvostossa.

14.39: Ranskaa kokouksessa edustava Eurooppa-asiain valtiosihteeri Amélie de Montchalin sanoo, että keskustelut Helsingissä ovat olleet rakentavia.

14.37: Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland toteaa, että järjestö on käynyt läpi vaikeita aikoja. Hän painottaa, että Euroopan neuvosto on olemassa ennen kaikkea jäsenmaidensa kansalaisia varten.

14.34: Puheenvuoronsa päätteeksi Soini kiitteli yhteistyöstä ja toivotti onnea Euroopan neuvoston seuraavalle puheenjohtajamaalle Ranskalle.

14.33: Soini sanoi, että kuitenkin vasta parlamentaarinen yleiskokous tekee pääätöksiä Venäjästä. Helsingissä on kuitenkin päästy asiassa eteenpäin.

14.32: Soini totesi, että Suomen puheenjohtajakausi on ollut haastava Venäjä-kysymyksen takia. Suomi on pyrkinyt rakentamaan luottamusta. Helsingissä on löydetty jonkin verran yhteisiä näkemyksiä.

14.31: Helsingin julistuksessa painotetaan muun muassa ihmisoikeuksia. Kaikki 47 jäsenmaata hyväksyivät julistuksen.

14.30: Soini kiitteli, että yli 30 maan ulkoministerit saapuivat Helsingin kokoukseen.

14.30: Soini kiitteli pääsihteeri Jaglandia ja muita jäsenmaita yhteistyötä.

14.28: Ulkoministeri Timo Soini aloitti lehdistötilaisuuden toteamalla, että Suomen puheenjohtajuuskaudella on tehty paljon töitä.

Euroopan neuvoston ministeikokous Helsingissä.
Euroopan neuvoston ministeikokous Helsingissä.Mauri Ratilainen / EPA

Ukraina ei osallistunut kokoukseen

Ministerit saapuivat torstaina Helsinkiin aurinkoisessa säässä juhlistamaan järjestön 70-vuotista historiaa, mutta suurvaltapolitiikka loi varjon yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestön tulevaisuuden päälle.

Helsingin kokousta isännöivä ulkoministeri Timo Soini (sin.) korosti torstaina, että kysymys Venäjän asemasta kuuluu parlamentaariselle yleiskokoukselle, ei ulkoministerikokoukselle. Juuri yleiskokous riisui äänioikeuden Venäjältä Krimin miehityksen takia.

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin ei saapunut kokoukseen. Ukrainan median mukaan kyseessä on protesti Venäjälle kaavailtuja myönnytyksiä vastaan.

Uutistoimisto: Venäjä välttää erottamisen

Venäjän pitämistä Euroopan neuvostossa on kannatanut muun muassa Saksan ulkoministeri Heiko Maas.

– Uskon enemmistön ministerikomiteassa kannattavan sitä, että Venäjän pitää edelleen pysyä Euroopan neuvostossa ja meidän pitää ratkaista tämä kysymys, Maas sanoi Venäjän median (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Maas kävi kokouksen aikana kahdenkeskiset keskustelut Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Kahden vuoden maksurästien takia Venäjää on uhannut erottaminen järjestöstä.

Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen pitää hyväksyä esitys, jossa Venäjälle palautettaisiin äänioikeus yleiskokouksessa ja Venäjä puolestaan maksaisi taas jäsenmaksunsa.

Ukrainan hallituksen mielestä Venäjälle annetaan näin periksi ilman mitään myönnytyksiä Venäjän taholta. Krimin ja Itä-Ukrainan ongelmia ei ole ratkaistu.

Klimkin on sanonut, että tämä voi vaarantaa jopa Itä-Ukrainan tulitaukoa koskevat Minskin sopimukset.

Finlandia-talo.
Euroopan neuvoston ulkoministerit pohtivat 70-vuotiaan järjestön tulevaisuutta Finlandia-talossa Helsingissä.Antti Lähteenmäki / Yle

Taustalla Krim

Kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan Ukrainalta ja ilmoitti liittävänsä sen itseensä vuonna 2014, Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous vei Venäjältä äänioikeuden.

Vastatoimena Venäjä keskeytti jäsenmaksunsa Euroopan neuvostolle. Tämä on jättänyt syvän loven järjestön budjettiin. Venäjän vuotuinen maksu on 33 miljoonaa euroa.

Toisaalta monet Euroopan maat ovat pyrkineet pitämään Venäjän neuvostossa.

Venäjän lähtö murentaisi neuvoston merkitystä, veisi taas yhden vuoropuhelun foorumin ja jättäisi Venäjän kansalaiset vaille valitusmahdollisuutta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Ministerikokouksen päätteeksi ulkoministeri Soini luovuttaa ministerikomitean puheenjohtajuuden Ranskalle, jota kokouksessa edustaa Eurooppa-asiain valtiosihteeri Amélie de Montchalin.

Lisätty kello 11.20 Saksan ulkoministerin Heiko Maasin kommentit.

Lue myös:

Kiista Venäjän jäsenyydestä varjostaa Euroopan neuvoston kokousta Helsingissä – Yle seurasi juhlallisuuksia