1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokkolan satamaväylän ruoppaukset jatkuvat yllätyskeskeytyksen jälkeen – "Yhden kranaatin löytyminen ei vielä muuta suunnitelmia"

Kokkolan sataman mittavat ruoppaustyöt pysähtyivät päiväksi, kun merenpohjasta löytyi sodanaikainen kraanaatti.

Pommit ja räjähdykset
Ruoppaaja Kokkolan sataman edustalla.
Räjähde löytyi imuruoppausaluksen imuputkestaKalle Niskala / Yle

Kokkolan satamaväylän ruoppaustöissä torstaina puoliltapäivin löytynyt kranaatti on saatu hävitetty, ja töille annettiin jatkamislupa heti operaation jälkeen.

Väylää ruopanneen imuruoppausaluksen putkeen joutui torstaina räjähde, ja aluksen työt keskeytettiin. Se ajettiin satamaan eristyksiin odottamaan Puolustusvoimien saapumista.

Kuitenkin kolme muuta kuokkakauharuoppaajaa jatkoi alueella töitään. Puolustusvoimat sai kraanaatin tuhottua iltayhdeksältä, kertoo Väyläviraston projektipäällikkö Seppo Paukkeri.

– Tilanteensa selvittiin, eikä vaaraa aiheutunut. Näihin löytöihin on varauduttu, sillä 40- ja 70-luvuilla ammuksia sai hävittää upottamalla ne merenpohjaan, eikä niitä kaikkia saatu Kokkolan sataman edustalta siivottua viime kesänä. Turvallisuus- ja varautumisohjeet ovat urakoitsijalle tiedossa, ja kaikki meni niin kuin oli ohjeistettu.

Paukkerin mukaan ainakaan tällä tietoa ruoppaussuunnitelmia ei muuteta yhden kranaattilöydöksen takia.

– Maanantaina pidetään urakoitsijan kanssa palaveri, jossa tilanne käydään vielä läpi. Sitten mietitään, onko ohjeistusta syytä jotenkin viilata.

Ammuksia voi löytyä lisää

Viime vuonna Puolustusvoimat raivasi Kokkolan satamaväylältä nelisenkymmentä räjähdettä. Tiedossa oli, että mittavista kartoituksista huolimatta riski lisälöydöksistä on olemassa.

– Ruoppausalue on laaja ja ammukset ovat voineet painua syvälle pehmeään saveen, mistä vasta ruoppaaja sen löytää.

Projektipäällikkö Seppo Paukkerin mukaan jokainen ammuslöytö keskeyttää ruoppaustyöt, sillä mitään riskejä ei oteta. Kolmivuotinen jättihanke on nyt puolivälissä.

Kokkolan satamaväylän mittava ruoppaus syventää Perämeren suurimman sataman 14 metriin ja maksaa 63 miljoonaa euroa.

Meren pohjasta nousee töiden aikana 2 miljoonaa kuutiota maata ja kalliomursketta.

Lue seuraavaksi