Hyppää sisältöön

Onko Game of Thronesin loppu mielestäsi farssi? Nämäkin hittisarjat suututtivat faneja juonenkäänteillään

Dallasissa nähtiin vuoden ajan pelkkää unta. Game of Thronesia verrataan nyt julkisuudessa ahkerasti Lostiin.

Dallasin näyttelijöitä: Larry Hagman, Patrick Duffy, Barbara Bel Geddes ja Jim Davis. Kuva: AOP

Iso joukko Game of Thrones -sarjan faneja on niin tyytymättömiä viimeaikaisiin juonenkäänteisiin, että vaatii päätöskauden kuvaamista uudelleen.

He ovat koonneet adressin (siirryt toiseen palveluun), jossa vaaditaan, että pätevät käsikirjoittajat toteuttaisivat tv-sarjan lopun uudestaan. Alla oli perjantaiaamuun yli 700 000 nimeä.

Kokosimme muutaman muunkin televisiotapauksen, joissa käsikirjoitus sai fanit enemmän tai vähemmän raivon valtaan.

Dallas

Suuri tienvarsimainos Dallasin kulta-aikana. Kuva: Alain Machet / AOP

Dallas-saippuasarja oli jymymenestys aikana, jolloin "koko maailma" katsoi samoja ohjelmia televisiosta. Järkytys oli mykistävä, kun 80-luvun puolivälissä lähetetty yhdeksäs tuotantokausi paljastuikin olleen alusta loppuun yhden päähenkilön, Pamelan unta.

Sarjan tärkeä keskushahmo Bobby kirjoitettiin kuoliaaksi. Kauden viimeisessä jaksossa suunnilleen kaikki meni mahdottomuuksiin. Pommit räjähtelivät, ammuskeltiin, useita hahmoja kuoli. Sitten Pamela heräsi, ja Bobby-puoliso löytyi ilmielävänä kylpyhuoneen suihkusta.

Westworld

Westworldissa on seurattu robotteja, jotka luulevat olevansa lännenmiehiä ja alkuperäisasukkaita. Kuva: HBO / AOP

Villin lännen scifi-sarja Westworld (2016-) sai suunnatonta ylistystä ensimmäisestä tuotantokaudestaan. Innokkaimmat katsojat alkoivat arvata robottidraaman tapahtumien kulkua ja salamyhkäisyyksien selityksiä nettipalstoilla ennakkoon.

Kakkoskaudesta tuli ehkä senkin takia vaikea käsikirjoittaa, ja toki myös avauskauden suosiopaineen puristuksissa. Toista tuotantokautta on kuvattu epätyydyttäväksi temppuiluksi, jossa katsoja ei välillä edes ymmärrä, hypättiinkö ajassa taakse- vai eteenpäin. Kärryiltä pudonneena on vaikea yrittää innostua seuraavasta jaksosta.

Sarjaan on luvattu vielä ensi vuonna jatkoa ja uutta yritystä.

O.C.

Etualalla vasemmalla Mischa Barton, keskellä Benjamin McKenzie. Kuva: Warner Bros Tv / AOP

Jos 1990-luvun lopun Romeo ja Julia olivat Leonardo DiCaprion Jack ja Kate Winsletin Rose, oli 2000-luvun alun pari O.C.:n Ryan (Benjamin McKenzie) sekä Marissa (Mischa Barton). Teinisarjaa rakasti kokonainen sukupolvi – kuka ei olisi halunnut nähdä nuorisorikollisen uutta alkua Kalifornian auringon alla?

O.C:ta tehtiin neljä kautta. Fanien mielestä sarja loppui jo kolmanteen, kun Marissa kuoli autokolarissa. Neljäs kausi rakentuikin vain Ryanin kostoretken ympärille. Sehän ei kiinnostanut enää yhtään ketään ilman Marissaa.

Edelleen sarjan tunnuskappale, Phantom Planetin California, tuo O.C.:n maisemat mieleen vaikka keskellä Kouvolaa marraskuussa.

Kylmäverisesti sinun

Ville Virtanen oli pääroolissa poliisisarjassa Kylmäverisesti sinun. Kuva: Mika Kanerva / Yle

Suomalaiset poliisisarjat ovat nyt olleet tapetilla, mutta myös vuosituhannen alussa osattiin. Kylmäverisesti sinun rakentui rikoskomissario Veli Miettisen (Ville Virtanen) ja asiaparinsa rikoskonstaapeli T.T. Mikkosen (Antti Reini) ympärille. Sarjaa tehtiin kolme kautta ja hyvin tehtiinkin.

Viimeisessä jaksossa Miettisen vaimo tapettiin. Mikkonen katosi rauhanturvaajaksi karkuun pahiksia. Siinä missä henkilöhahmot olivat kolme kautta kasvaneet ja syventyneet, loppui kaikki yhdessä jaksossa seinään. Tyly loppu ei tehnyt oikeutta hienolle sarjalle aikana, jolloin suomalaiset poliisidraamat eivät olleet samalla tavalla esillä.

Lost

Lost sijoittui saarelle keskellä merta. Päähenkilöt päätyivät paikkaan lentokoneen pudotessa. Kuva: AOP

Moni on jo ehtinyt verrata Game of Thronesin lässähdyskohtaloa supersuosittuun mysteerisarja Lostiin vuosikymmentä aiemmin. Lostilla oli samanlainen ongelma kuin GoT:lla: juoni ehti mennä niin kiharaiseksi, ettei sitä saanut enää millään tyydyttävään loppuun.

Amerikkalaisen Forbesin tv-toimittaja kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että GoT:n päätöskauden valossa Lostilla ei ehkä enää olekaan "kaikkien aikojen vihatuinta loppua". Sarjaan oli kirjoitettu useita arvoituksellisia tapahtumia ja tarinankäänteitä, joille fanit odottivat viimeinkin ratkaisua – suuri osa kysymyksistä jäi täysin auki, ja iso yleisö hermostui.

Mikä televisiosarja on sinun mielestäsi loppunut kömpelösti tai kärsinyt keskellä käsikirjoituksellisen inflaation? Keskustele alla.

.
.