Mökkiläisten yhteisö ratkoo ongelmia rakentavassa hengessä: "Harvassa toimikunnassa on näin hyvin rauha maassa"

Kuhmossa mökkiläisillä on ollut jo vuosia mökkitoimikunta.

mökkeily
Maisema Kuopion Väinölänniemeltä Kallavedelle.
Mökkikausi alkaa olla käsille. Arkistokuva. Ismo Pekkarinen / AOP

Mökkitoimikunta toimii tiiviissä yhteistyössä Kuhmon kaupungin kanssa. Saman pöydän ääressä keskustellaan muun muassa tonttiasioista ja tiestöpalveluista.

– Kyse on molempien tahojen edusta. Tärkeitä asioita ovat etenkin kesäajan palvelut, kuten esimerkiksi vesipisteet, jotka takaavat ruokaveden saannin myös niille mökkiläisille, joilla ei ole omaa kaivoa, mökkitoimikunnan varapuheenjohtaja Aimo Tervamäki.

Tervamäen mukaan Kuhmon mökkitoimikunnassa vallitsee hyvä yhteisöllisyys. Kokouksissa tuodaan esiin huolia ja puutteita, mutta rakentavassa hengessä.

– Välillä tulee asioita ja toiveita, joita ei voi toteuttaa, mutta ne ovat neuvottelukysymyksiä. Harvassa toimikunnassa on näin hyvin rauha maassa, tuskin tarvitsee koskaan astalot kädessä heilua, Tervamäki naurahtaa.

Mökkiläisiä Kuhmoon virtaa varsinkin Kuhmon Kamarimusiikkifestivaalin aikana. Toinen syy suunnata Kuhmoon mökkeilemään on metsästys.

– Jahtiaika on kohtuullisen suosittua täällä. Olen ymmärtänyt, että metsähallitus on lupa-asioissa vastaantulevaisempi heille, joilla on kiinteistöjä Kuhmossa, Tervamäki arvioi.

Kuhmossa mökkiläisten keski-ikä on Tervamäen mukaan viime vuosina noussut.

– Ehkä nuorempi väki vierastaa tällaista erämaaympäristöä ja viihtyy enemmän paikoissa, missä on enemmän säpinää, Tervemäki pohtii.