Taiwan hyväksyi homoavioliitot ensimmäisenä maana Aasiassa – Presidentti: Rakkaus voitti

Seksuaalivähemmistöt ovat kampanjoineet vuosia lakiuudistuksen puolesta.

Taiwan
Nainen näyttää kuvaa sateenkaaren väreissä olevasta Taiwanin kartasta. Vasemmassa reunassa Love is love -teksti.
Taiwanissa on kampanjoitu vuosia lain muuttamiseksi.Ritchie B. Tongo / EPA

Taiwan sallii samaa sukupuolta olevien avioliitot ensimmäisenä maana Aasiassa. Parlamentti hyväksyi lakiesityksen tänään perjantaina selvin luvuin 66–27.

Parlamentti torjui ennen ratkaisevaa äänestystä konservatiivien viime hetken yrityksen vesittää muutos.

Mies- ja naisparit voivat lain mukaan rekisteröidä parisuhteensa ja sen jälkeen virallistaa sen avioliitoksi. Samalla homoavioparit saavat samat oikeudet kuin heteroavioparitkin.

Suuri määrä ihmisiä seisoo sateenvarjojen alla.
Sadat ihmiset kokoontuivat odottamaan parlamentin äänestyksen tulosta sateesta huolimatta.Ritchie B. Tongo / EPA

Taiwanin seksuaalivähemmistöjä edustavat ryhmät ovat kampanjoineet lakiuudistuksen puolesta vuosien ajan. Parlamentin eteen kerääntyi kaatosateesta huolimatta satoja ihmisiä tukemaan lain hyväksymistä.

Taiwanin perustuslakituomioistuin totesi jo vuonna 2017, että perustuslaki ei ole esteenä samaa sukupuolta olevien avioliitolle. Tuomioistuin antoi tuolloin parlamentille kaksi vuotta aikaa lainsäädännön muuttamiseen.

Laki vaatii vielä presidentti Tsai Ing-wenin allekirjoituksen. Parlamentin äänestyksen jälkeen Tsai julkaisi Twitter-viestin, jossa hän totesi rakkauden voittaneen.

– Tänään otimme suuren askeleen kohti todellista tasa-arvoa ja teimme Taiwanista paremman maan, Tsai kirjoittaa viestissään.

Lähteet: AP, AFP, Reuters