Taksinkuljettajalle tuomio: Jätti 14-vuotiaan kehitysvammaisen talon ulko-ovelle

Oikeus päätti jättää miehen rangaistukseen tuomitsematta tuomiosta huolimatta.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Taksinkuljettaja on tuomittu heitteillepanosta Tampereella. Kuljettaja jätti 14-vuotiaan kehitysvammaisen tytön kerrostalon pihaan luovuttamatta häntä huoltajalle.

Taksinkuljettaja kiisti syytteen. Hän kertoi käräjäoikeudessa, ettei ymmärtänyt, että jättämällä nuoren rappukäytävään voisi aiheuttaa vaaraa tämän terveydelle. Tapaus sattui viime lokakuussa Tampereella.

Kuljettaja kertoi jättäneensä tytön asunnon ulko-ovelle ja olettaneensa, että joku olisi vastassa rappukäytävässä. Kuljetusten aikataulut olivat muuttuneet ja oli vaara, että hän jää aikataulusta jälkeen.

Kuljettaja oli kuljettanut tyttöä kaksi kertaa aikaisemmin. Toisella kertaa vastassa oli koulun henkilökuntaa ja toisella kerralla äiti.

Kuljettaja oli tapahtumasta huolissaan ja pahoillaan.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan taksikuskin on täytynyt ymmärtää, että jos nuori jätetään yksin, siitä on vaaraa hänen terveydelleen. Taksinkuljettajalle oli annettu ohje, ettei kehitysvammaista nuorta saa jättää yksin.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei kuljettaja ole voinut mieltää vaaran vakavuutta.

Tästä syystä oikeus päätti jättää miehen rangaistukseen tuomitsematta. Tuomioistuin voi jättää rangaistuksen tuomitsematta, jos rikosta on sen haitallisuuteen tai siitä ilmenevään tekijän syyllisyyteen nähden pidettävä kokonaisuutena arvostellen vähäisenä.

Tuomio on lainvoimainen.

Toisessa tapauksessa vapauttava tuomio

Tampereella on käsitelty myös toista tapausta koululaisen heitteillepanosta. Siinä naapuri pelasti silloin 13-vuotiaan kehitysvammaisen ojasta.

Käräjäoikeuden mukaan tämä taksikuski ei syyllistynyt heitteillepanoon, mutta asian käsittely on jatkunut hovissa.

Lue lisää: