Intian pääministeri nosti vaaliehdokkaaksi naisen – Terrorismisyyte ei haitannut

Pragya Thakuria syytetään 11 vuoden takaisesta iskusta muslimeita vastaan. Tuomiota ei ole vielä annettu, mutta Modin puolue pitää naista syyttömänä.

Intia
Pragya Thakur
Pragya Thakurin kommentit muslimeista herättävät keskustelua ja paheksuntaa Intiassa. Sanjeev Gupta / AOP

Lähes kymmenen vuoden ajan Pragya Thakur tunnettiin askeettisena hinduna, jota poliisit saattoivat oikeudenkäynnistä toiseen. Häntä syytettiin muslimeja vastaan tehdyn pommi-iskun suunnittelusta.

Nyt 49-vuotias Pragya Thakur on ehdolla Intian jättivaaleissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Hän edustaa pääministeri Narendra Modin BJ-puoluetta.

Thakur on ollut takuita vastaan vapaana vuodesta 2017. Hänestä on nyt tullut hindujen kansallismielisen liikkeen symboli.

Kansallismielisten hindujen suvaitsemattomuus muslimeja kohtaan on lisääntynyt viime vuosina. Modi on ollut vallassa viisi vuotta, ja tänä vuonna äärioikeistolaisten ryhmien muslimeja vastaan tekemät iskut ovat koko ajan lisääntyneet.

Silti Thakurin ehdokkuutta on pidetty epätavallisen röyhkeänä. Hallitseva poliittinen puolue ei ole ikinä aiemmin hyväksynyt listoilleen terrorismista syytettyä ehdokasta.

"Näinkö meille annetaan oikeutta?"

Thakuria syytetään vuonna 2008 muslimienemmistöisessä Malegaonin kaupungissa tehdystä iskusta. Pommin räjähdys useiden moskeijoiden lähistöllä tappoi kuusi muslimia ja haavoitti satoja.

Uutistoimisto Reuters kirjoittaa, että oikeuden papereiden mukaan räjähdyksessä käytetty pommi oli sidottu Thakurin omistamaan moottoripyörään. Lisäksi hän on papereiden mukaan ollut mukana suunnittelemassa iskua kostoksi "jihadistisista teoista".

Oikeudenkäynti Thakuria vastaan alkoi viime joulukuussa, mutta tuomiota ei odoteta vielä pitkään aikaan.

Intiassa syytetty voi asettua ehdolle poliittiseen virkaan, tuomittu ei.

Malegaonissa Thakurin ehdokkuus suututtaa. Nisar Ahmedin 20-vuotias poika kuoli vuoden 2008 iskussa. Hän yritti oikeusteitse estää Thakurin ehdokkuuden, mutta turhaan.

– Näinkö meille annetaan oikeutta, Niasar Ahmed hämmästeli Reutersin mukaan.

Modi tukee ehdokastaan

Pääministeri Modi ja BJP:n johto ovat asettuneet päättäväisesti Thakurin tueksi.

BJP:n puheenjohtajan mukaan hänet otettiin ehdokkaaksi, jotta "koko maailma saa tietää, että syytteet häntä vastaan ovat tekaistuja".

BJP:n argumentti on, ettei sellaista asiaa kuin hinduterrorismi ole olemassakaan.

Bhopalissa äänestettiin 12. toukokuuta. Tuloksia odotetaan 23. toukokuuta.

Intia äänestää vaaleissa vaiheittain, koska maa on niin suuri ja äänestäjiä paljon. Intia on väkiluvultaan maailman toiseksi suurin maa.

"Isänmaanystävä"-kommentti oli liikaa

Heti noustuaan ehdokkaaksi Thakur kehaisi osuudellaan ikivanhan moskeijan tuhoamiseen.

Hindumielenosoittajat tuhosivat Ayodhyan kaupungissa sijainneen Babrin moskeijan joulukuussa 1992. Teko nostatti väkivaltaisia mellakoita.

Torstaina Thakur aiheutti uutta kuohuntaa. Hän kutsui Intian itsenäisyyssankarin Mahatma Gandhin tappajaa "isänmaanystäväksi".

Gandhin murhasi vuonna 1948 fanaattinen hindu nimeltä Nathuram Godse.

Gandhin aikoinaan johtama Kongressipuolue kommentoi uutistoimisto AFP:n mukaan Thakurin loukanneen sanoillaan koko maata.

Kommentti oli ilmeisesti liikaa myös BJP:lle (siirryt toiseen palveluun), sillä se irtisanoutui Thakurin sanoista ja kehotti tätä pyytämään julkisesti anteeksi. Näin Thakur myös myöhemmin teki.

Lähteet: Reuters, AFP