Naivistit ottavat Iittalassa vakavasti kantaa ilon puolesta

Hämeelinnassa Iittalan vanhalla puukoululla järjestetään naivismi-taiteen kesänäyttely jo 31. kerran.

naivismi
Nainen ja mies katsovat seinällä olevaa taulua
Ulla Heinonen ja Hannu Castrén ovat valmiina uuteen naivistit-kesään.Tiina Kokko / Yle

Varma kesän merkki on se, että Iittalan vanha puukoulu Hämeenlinnassa avaa ovensa naivismille. Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyn teemana on tällä kertaa Uskalla iloita.

Näyttelyn kuraattori Hannu Castrénin mukaan naivismin tuottama ilo ja hyväntuulisuus on oivallinen vastapaino arjen kasvaville huolille.

Naivismissa korostuu elämänmyönteisyys ja se on sen voima.

Hannu Castrén

– Jos ei ole kysymys ruuasta, joka tuottaa ennen pitkää sydänkohtauksen, niin huolia on jostain muusta jokapäiväisestä ongelmasta kuten vaikka jätteidenlajittelusta. Maailma on täynnä huolia, mutta ihminen rakentuu myös sellaisista elementeistä, joihin liittyy iloa.

– Voisiko sanoa, että naivisteista suuri osa on elänyt sellaisen elämän, että he voivat sanoa, että minä olen selvinnyt. Usein, kun itseoppinut taiteilija alkaa määrätietoisesti tehdä naivistista taidetta, niin hän peilaa jo taaksepäin. Naivismissa korostuu elämänmyönteisyys ja se on sen voima.

Puukoulun seinillä riittää katsottavaa

Tänä kesänä näyttelyssä on mukana 50 taiteilijaa, joista neljä on kokonaan uusia tuttavuuksia. Yksi uusista naivisteista on runoilija Heli Laaksonen, jonka töissä näkyy raumalaisen elämänilo arjessa ja arjen juhlistaminen.

Uusia taitelijoita ovat myös Kirsi Jalava Janakkalasta, Aura Kajas Helsingistä sekä Salla Lylynoja Valkeakoskelta.

Uskalla iloita -kesänäyttelyssä on esillä kaikkiaan 800 teosta.

– Näistä puolet on laitettu seinille ja toinen puoli on vaihtelevasti esillä aulagalleriassa, kertoo Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen.

Sunnuntaina 19. toukokuuta avautuva näyttely on esillä Hämeenlinnan Iittalassa elokuun 25. päivään saakka.