1. yle.fi
  2. Uutiset

Suuret säästötavoitteet hirvittävät Soiten henkilöstöä – erityisen varpaillaan ollaan yksiköissä, joita ollaan yksityistämässä

Tehyn pääluottamusmiehet olisivat mieluummin hakeneet säästöä pitkäjänteisestä kehittämisestä.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite
Monika Sivula ja Toni Korkiala.
Monika Sivula ja Toni Korkiala voivat vastata yhteydenottoihin vain sanomalla, että päätöksenteko on vielä kesken.Sari Vähäsarja / Yle

Soiten parhaillaan työstämä säästöpaketti huolestuttaa henkilöstöä. Tehyn Soiten pääluottamusmiehet pitävät säästötavoitetta kohtuuttoman isolta. Siitä myös puuttuu konkretiaa.

– Jos päätetään, että jokin yksikkö lyödään kiinni, niin sanottaisiin se. Nyt siellä on sellaisia termejä kuin "tutkitaan yksityistämisen mahdollisuutta". Pitää saada selkeitä askelmerkkejä siitä, miten jatketaan, jotta henkilökunta pystyy valmistautumaan tuleviin muutoksiin, sanoo pääluottamusmies Monika Sivula.

Soitessa työskentelee lähes 1 600 tehyläistä.

Yksityistämissuunnitelmat koskevat toistasataa

Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite tavoittelee vähintään 11–14 miljoonan, mutta pidemmällä aikajaksolla jopa 20 miljoonan euron säästöjä.

Paketista tipahti työkaluja arviolta 5 miljoonan arvosta, kun Soiten hallitus päätti, ettei vuodepaikkoja vähennetä Kannuksessa ja Tunkkarilla, kuten oli esitetty. Valtuusto käsittelee ohjelmaa toukokuun lopulla.

Talouden tasapainottamisohjelma sisältää muun muassa suunnitelman siitä, että 6–7 vanhusten tehostetun palveluasumisen paikoista yksityistettäisiin. Näiden yksiköiden työntekijät ovat olleet kaikkein vilkkaimmin yhteydessä ammattiliittoonsa ja kyselleet, onko uuden työpaikan etsimiselle jo tarvetta.

– Siellä ollaan aika varpaillaan sen suhteen, mitä tulee tapahtumaan, kun valtuusto on tehnyt päätöksensä.

Vanhan ihmisen kädet ristittynä syliin.
Sini Salmirinne / Yle

Yksityistäminen koskisi yli sataa työntekijää.

Henkilöstölle pidetyssä infossa oli kerrottu, että tavoitteena on se, että työntekijät pysyvät Soiten työntekijöinä eikä liikkeenluovutusta tarvita. Sivula ja Korkiala pitävät tätä parempana ratkaisuna henkilöstön näkökulmasta.

Työehtosopimusshoppailulla ei tätä ratkaista: ei sillä saa 20 miljoonan säästöjä kasaan

Toni Korkiala

Yksityistämistä perustellaan kustannusten laskulla ja sillä, että kunnallisalan työsopimus tekee julkisesta hoidosta kalliimpaa kuin yksityinen on.

Kunnallisessa sopimuksessa lähi- ja sairaanhoitajien lähtöpalkka on 80–90 euroa korkeampi kuin yksityisen puolen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksessa. Siellä palkkarakenne kuitenkin tasoittaa eroa, sanoo Toni Korkiala.

– Molemmissa sopimuksissa on hyvät ja huonot puolensa. Työehtosopimus-shoppailulla ei tätä ratkaista: ei sillä saa 20 miljoonan säästöjä kasaan.

Luonnollinen poistumakaan ei aina tottele suunnitelmia.

– Ihmiset eivät välttämättä aina jää eläkkeelle sieltä, mistä pitäisi. Asiantuntijaorganisaatiossa ei myöskään voi toimia niin, että eläköityvän tilalle ei otettaisi uutta, sanovat Sivula ja Korkiala.

Heidän mukaansa tilanne luo työntekijöihin epävarmuutta. Se voi myös heikentää Soiten vetovoimaisuutta työnantajana, eikä siihen nykyisessä kilpailutilanteessa olisi varaa.

– Tarvitsemme Keski-Pohjanmaalle kaikki ne ammattilaiset, jotka täällä ovat. Meillä ei ole varaa menettää heitä muille työnantajille. Nytkin on pulaa sekä sairaanhoitajien että lähihoitajien kesäsijaisistakin, sanoo Monika Sivula.

Säästöä prosesseista, turhista seinistä ja teknologiasta

Tehyn Soiten pääluottamusmiehet Monika Sivula ja Toni Korkiala myöntävät, että säästötavoite on vaikea toteuttaa ilman kipeitä päätöksiä. Henkilöstön näkökulmasta he olisivat toivoneet, että säästöjä olisi haettu pitkällä tähtäimellä jatkamalla sitä strategista työtä, johon Soitessa on sitouduttu.

Avohoidon vahvistaminen, hoitopolun sujuvoittaminen ja prosessien kehittäminen ovat avainasemassa.

– Jos prosessi ei jossain kohtaa toimi, se menee ketjussa eteenpäin ja näkyy asiakkaille huonona palveluna, sanoo Monika Sivula.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan pääsisäänkäynti ja sen edessä oleva suihkulähde.
Heini Holopainen / Yle

Korkiala toivoisi, että säästöjä haettaisiin esimerkiksi seinistä: vanhoista, huonosti toimivista tiloista olisi hyvä luopua ja uusien, hyvien tilojen käyttöä voisi tehostaa.

Myös teknologia tuo säästöä: esimerkiksi melko vastikään hankitut iv-pumput mahdollistavat sen, että suoneen laitettava lääke annostellaan yhdellä käynnillä koko päiväksi. Näin kotisairaanhoitajan ei tarvitse tehdä asiakkaan luokse monta matkaa päivässä, kuten perinteisten välineiden kanssa pitää.

Tehyläiset toivovat konkretiaa ja suuntaviivoja myös säästöpakettiin kirjoitetusta tavoitteesta, jonka mukaan tuottavuutta pitäisi parantaa 1,5 prosenttia vuodessa.

– 1,5 prosenttia ei vielä kuulosta pahalta, mutta jos se toteutetaan vuosittain, se tarkoittaa samaa kuin että Soitessa tehtäisiin kiky-sopimus joka vuosi, havainnollistaa Toni Korkiala.

Kumpikaan ei toisaalta pidä tehokkuutta oikeana mittarina hoitoalalla. Sen sijaan he mittaisivat mieluummin vaikuttavuutta: asiakkaan tapaaminen kolmesti kuukauden aikana voi saada lääkärin näyttämään tehokkaalta, kun taas vaivan hoitaminen yhdellä käynnillä kertoisi hoidon vaikuttavuudesta.

LUE MYÖS:

Soite aikoo yksityistää puoli tusinaa vanhusyksikköä – vuodeosastopaikkoja Kannuksessa ja Vetelissä ei karsita

Mauri Lahti: Lepolaa koskeva esitykseni kirjattiin väärin Soiten pöytäkirjaan

Lue seuraavaksi