1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. feminismi

Feminismi tuli Espanjaan, mutta aborttioikeus arveluttaa edelleen: “Riittää, että nainen saa päättää ruokavaliostaan ja kampauksestaan”

Espanjaan kuohuttanut joukkoraiskaus synnytti feministisen kansanliikkeen.

feminismi
Tuhannet espanjalaiset protestoivat viime kesänä oikeuden annettua tuomionsa niin kutsutussa susilauman seksuaalirikostapauksessa.
Tuhannet espanjalaiset protestoivat viime kesänä oikeuden annettua tuomionsa niin kutsutussa susilauman seksuaalirikostapauksessa.Juan Carlos Hidalgo / EPA

BarcelonaOn vuosi 2016 ja Pamplonan kaupungissa vietetään perinteistä härkäjuoksutapahtumaa.

Ryhmä humalaisia miehiä raahaa naisen rappukäytävään. He raiskaavat naisen vuoron perään ja kuvaavat joukkoraiskauksen kännykällä.

Nainen tekee asiasta rikosilmoituksen ja syyttää susilaumaksi itseään kutsuvia miehiä raiskauksesta. Tapaus etenee oikeuteen ja tuomio tulee kaksi vuotta tapauksen jälkeen.

Miehet tuomitaan seksuaalisesta ahdistelusta ja raiskauksen yrityksestä. Tuomarin mielestä nainen ei tehnyt tarpeeksi vastarintaa, eikä teko siksi täytä raiskauksen tunnusmerkkejä.

Perusteena on muun muassa se, että nainen piti silmiän kiinni raiskauksen aikana. Nainen kertoi oikeudelle jähmettyneensä kauhusta. Turhaan, sillä häntä ei kuunneltu.

Tapaus on monelle viimeinen pisara ja kohta tuhannet naiset ympäri Espanjan marssivat kaduille. ”Me uskomme sinua, se ei ollut hyväksikäyttöä, se oli raiskaus,” he huutavat. Sosiaalisessa mediassa alkaa levitä hashtag #cuentalo, kerro se, jonka avulla naisia kannustetaan kertomaan tarinansa.

Protestit seuraavat toisiaan ja Espanjassa alkaa liikehdintä, jota monet kutsuvat feministiseksi vallankumoukseksi.

Tasa-arvon lyhyt historia

Feminismistä on vasta nyt tulossa valtavirtaa Espanjassa.

Maa eli vuosina 1939–1975 diktaattori Francisco Francon alaisuudessa. Tuolloin naisen asema oli rajattu.

Käytännössä naisten oikeudet riippuivat heidän miehistään. Nainen ei saanut esimerkiksi avata pankkitiliä tai käydä töissä ilman aviomiehensä suostumusta.

Barcelonaan feministisen yhdistyksen Ca la Donan kolmekymmentä vuotta sitten perustanut Montserrat Cervera on nähnyt, miten feminismi on rantautunut Espanjaan.

– Kun aloitimme, olimme pieni ryhmä, jonka oli vaikea saada ääntään kuuluviin. Nyt meillä on tilat Barcelonan keskustassa, jossa käy viikoittain satoja naisia, Cervera sanoo avatessaan yhdistyksen ovet.

Tiloissa järjestetään monenlaisia tapahtumia, kuten taidetyöpajoja, konsertteja, itsepuolustuskursseja ja näyttelyitä. Miehillä tänne ei ole poikkeuksia lukuun ottamatta asiaa.

Jo 30 vuotta sitten feministiyhdistyksen Barcelonaan perustanut Montserrat Cervera on tyytyväinen, että feminismistä on tullut Espanjassakin valtavirtaa.
Jo 30 vuotta sitten feministiyhdistyksen Barcelonaan perustanut Montserrat Cervera on tyytyväinen, että feminismistä on tullut Espanjassakin valtavirtaa.Maija Salmi / Yle

Väkivalta ei näy tilastoissa

Kolmikerroksisen rakennuksen seiniä koristavat feministiset iskulauseet. Seinälle kiinnitetyssä lakanassa lukee: ”Vallankumous on feministinen tai vallankumousta ei ole”.

Viimeksi lakanaa ulkoilutettiin naistenpäivän mielenosoituksissa, jotka paisuivat Espanjan suurimmissa kaupungeissa satojen tuhansien naisten marsseiksi.

– Muutamassa vuodessa naistenpäivän mielenosoituksista on tullut massatapahtumia. Samalla tavalla feminismistä on tullut kaikkien espanjalaisnaisten asia ja marginaalista valtavirtaa, Cervera sanoo.

Hänen mukaansa juuri susilauman tapauksella oli merkittävä rooli feminismin todellisessa rantautumisessa Espanjaan.

– Se ikään kuin avasi silmät sille, että näin ei voi enää jatkua. Tajusimme, että meidän on laitettava piste naisiin kohdistuvalle väkivallalle.

Tilastojen valossa naisiin kohdistuva väkivalta on kuitenkin yleisempää tasa-arvostaan tunnetuissa Pohjoismaissa. Suomi on esimerkiksi naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa.

Espanjassa raiskattiin viime vuonna noin 1 700 naista. Raiskausten määrä kasvoi lähes 23 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna. (siirryt toiseen palveluun) Silti Espanja oli 32 maan vertailussa sijalla 25, kun listattiin naisille väkivaltaisimpia EU-maita.

Tilastot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta.

Cerveran mukaan espanjalaisnaiset ovat tottuneet machokulttuuriin ja kynnys tehdä rikosilmoitus esimerkiksi raiskauksesta tai muusta seksuaalisesta väkivallasta tai hyväksikäytöstä on korkeampi kuin monessa muussa maassa.

– Täällä prosessi on pitkä ja vaikea. Lisäksi monet, kuten susilauman uhri, joutuvat valtavan mediahuomion kohteeksi tai heitä ei aluksi uskota. Sitä eivät kaikki kestä, hän muistuttaa.

Taideryhmä Femiart viimeistelee feminististä taideteosta Barcelonan keskustassa sijaitsevassa Ca la Donassa.
Taideryhmä Femiart viimeistelee feminististä taideteosta Barcelonan keskustassa sijaitsevassa Ca la Donassa.Maij Salami / Yle

Äärioikeisto haluaa kieltää abortin

Espanjan huhtikuisissa vaaleissa ensi kertaa parlamenttiin noussut oikeistopopulistinen, äärioikeistolaiseksikin luonnehdittu Vox-puolue haluaisi lakkauttaa niin sanotut perheväkivaltatuomioistuimet. Espanjassa miehen naiseen kohdistuva väkivalta siirtyy automaattisesti näihin erikoistuomioistuimiin.

Pelkästään miehille tarkoitetut tuomioistuimet ovat ainoaa laatuaan Euroopassa.

Vox perustelee, että käytäntö asettaa naiset ja miehet epätasa-arvoiseen asemaan, ja sen mukaan perättömät ilmoitukset perheväkivallasta ovat yleisiä.

Parlamenttivaaleissa feminismiä avoimesti vastustama Vox sai äänistä noin 10 prosenttia. Eurovaalien ja samana päivänä pidettävien kunta- ja paikallisvaalien lähestyessä puolueen ehdokkaat ovat jatkaneet radikaalilla linjalla.

Oikeistopopulistisen VOX-puolueen johtaja Santiago Abasca tapasi kannattajiaan vaalihuoneistojen sulkeuduttua.
Oikeistopopulistinen Vox-puolue vastustaa feminismia. Kuvassa puolueen puheenjohtaja Santiago Abasca.Juan Carlos Hidalgo/ EPA

Viime viikolla Espanjaa kuohuttivat etenkin ehdokkaiden abortin vastaiset lausunnot.

Madridissa pormestarin paikkaa tavoittelevan Javier Ortega Smithin mukaan naisilla on oikeus syödä, päättää kampauksestaan ja kynsistään, mutta oikeutta päättää syntymättömän lapsen elämästä heillä ei tulisi olla. Samoilla linjoilla on Voxin Madridin aluejohtaja Rocio Monasterio, jonka lausumat päätyivät myös otsikoihin.

Espanjassa aborttilainsäädäntö on tosin ollut vastatuulessa ennenkin ja sitä on muokattu useaan otteeseen.

Nykyään abortti on sallittu 14. raskausviikolle asti.

Voxin ilmestyminen Espanjan poliittiselle kentälle onkin tehnyt naisten oikeuksista vaaliteeman jo menneissä parlamenttivaaleissa ja keskustelu jatkuu kiivaana myös tulevissa euro-, paikallis- ja itsehallintovaaleissa.

Sana, jota ei haluta ymmärtää

Puoluekentän lisäksi feminismi aiheuttaa edelleen vastareaktioita myös muualla yhteiskunnassa.

Ei ole tavatonta, että espanjalaismiehet kertovat kokevansa itsensä uhatuksi feministisen liikkeen yleistyttyä. Monet miehet kertovat kannattavansa tasa-arvoa, mutta vastustavansa feminismiä.

Äärioikeistolainen Hazte Oir -järjestö kohahdutti keväällä bussikampanjalla, jossa bussien kylkeen kiinnitetyissä tarroissa kehotettiin pysäyttämään feminazis, feministinatsit. Busseja korosti Hitlerin kuva, jolle oli maalattu pinkit huulet ja lisätty pitkät ripset.

Järjestö kritisoi Vox-puolueen tavoin Espanjan perheväkivaltalainsäädäntöä.

Miehille suunnattua feminististä Home Igualitaris -yhdistystä luotsaava sosiologian professori Paco Abrili ei yllättynyt vastareaktioista.

Hän sanoo, että äärioikeisto käyttää feministisen liikkeen nousua oman kannatuksensa pönkittämiseen.

– Se lietsoo mielikuvaa siitä, että naisten tavoitteena on nousta miesten yläpuolella. Näille puolueille naisten valta-asema on yhtä kuin häviö.

Feministiset liikkeet ovat Espanjassa kaikenlaisen tasa-arvon liikkeitä. Ne kiinnittävät huomiota myös seksuaalivähemmistöjen ja muunsukupuolisten oikeuksiin sekä arvostelevat usein kapitalistisia talousrakenteita.
Feministiset liikkeet ovat Espanjassa kaikenlaisen tasa-arvon liikkeitä. Ne kiinnittävät huomiota myös seksuaalivähemmistöjen ja muunsukupuolisten oikeuksiin sekä arvostelevat usein kapitalistisia talousrakenteita.Carlos Hidalgo / EPA

Abrilin mukaan etenkin nuoret ovat kuitenkin jo heränneet feminismin tarpeellisuuteen eikä paluuta ole.

– Kun neljä vuotta sitten kysyin oppilailtani, kuka on feministi, ainoastaan muutama tyttö viittasi. Nyt kaikki naispuoliset oppilaat ja monet miehistäkin nostavat kätensä pystyyn.

Abrilin luotsaamassa yhdistyksen jäseniä on ainoastaan 40, mutta hän kertoo määrän kasvavan koko ajan.

–Tavoitteenamme on opettaa miehille, että feminismi hyödyttää myös heitä. Espanjassa erityisen haitallisia ovat machokulttuurin luomat ahtaat muotit miehille, Abrili sanoo.

Vaikenemisen aika on ohi

Sekä Abrili että Cervera uskovat, että feminismi on tullut Espanjaan jäädäkseen ja erityisesti uuden sukupolven miehet ja naiset pitävät entistä tiukemmin kiinni naisten oikeuksista.

Kummatkin sanovat, että susilauman tapaus muutti Espanjaa pysyvästi. Jotain merkkejä muutoksesta voi nähdä jo nyt espanjalaisessa katukuvassa.

Esimerkiksi suurissa tapahtumissa on nykyään käytössä niin sanotut lilat pisteet (siirryt toiseen palveluun), johon naiset voivat käydä ilmoittamassa välittömästi seksuaalisesta ahdistelusta.

Lisäksi monet ravintolat ovat kiinnittäneet seiniin kylttejä, joissa kerrotaan nollatoleranssista seksuaalista ahdistelua ja väkivaltaa kohtaan. Suurin muutos on kuitenkin se, että seksuaaliseen väkivaltaan liittynyt vaikenemisen kulttuuri on alkanut murtua – myös Espanjassa.

Lue lisää:

"Ei seksuaalista hyväksikäyttöä, vaan raiskaus" – Joukkoraiskauksesta annettu tuomio toi raivostuneet espanjalaisnaiset kaduille

Espanjassa syntyvyys on alhaisin 40 vuoteen ja ensisynnyttäjien keski-ikä Euroopan korkeimpia – "Äitien syrjiminen työmarkkinoilla on fakta"

Espanjassa kansainvälistä naistenpäivää muistetaan feministisellä lakolla

Feministit ja ay-liike yhdistivät voimansa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

Lue seuraavaksi