1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunniatohtorit

Koiravaljakolla Pohjoisnavalla seikkaillut ruhtinas sai kunniatohtorin arvon Lapissa – "Olisi ihmeellistä, jos en miettisi omaa hiilijalanjälkeäni"

Monacon ruhtinas sai Lapin yliopiston kunniatohtorin arvonimen ympäristönsuojelusta ja ilmastonmuutoksen vastustamisessa.

kunniatohtorit
Monacon ruhtinas Albert toinen vierailee tänään Rovaniemellä. Albert vastaanottaa Lapin yliopiston kunniatohtorin arvonimen työstään ympäristönsuojelussa ja ilmastonmuutoksen vastustamisessa.
Kunniatohtoreiden lisäksi Lapin yliopiston professorit vihkivät yliopistosta valmistuneita tohtoreita ja maistereita perjantaina.Annu Passoja / Yle

RovaniemiLapin yliopiston perjantainen kunniatohtoripromootio oli tänä vuonna tavallistakin juhlallisempi. Kahdeksantoista tieteellisistä ja taiteellisista ansioista palkitun kunniatohtorin joukossa on muun muassa Suomen ystävänä tunnettu Monacon ruhtinas Albert II.

Kunniatohtoriksi vihkiminen on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi henkilölle osoittaa. Kunniatohtorin arvonimen saavat myös muun muassa kirjailija Rosa Liksom, kapellimestari John Storgårds, ohjaaja Virpi Suutari ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Koko lista uusista Lapin yliopiston kunniatohtoreista löytyy täältä.

Arktiset alueet lähellä sydäntä

Lapissa ja Suomessa usein vierailevaa (siirryt toiseen palveluun) Albertia kiitellään yliopiston perusteluissa siitä, että hän ja hänen perustamansa säätiö ”Prince Albert II of Monaco Foundation” ovat tehneet yhteistyötä arktisten yliopistojen kanssa muun muassa ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvässä tutkimuksessa.

Säätiö on toiminut kolmetoista vuotta ja rahoittanut reilua 400 eri projektia, 16 maassa ja kaikilla mantereilla.

Se on tehnyt myös merkittävän rahalahjoituksen Lapin yliopiston varainhankintaan. Parin vuoden takainen lahjoitus (siirryt toiseen palveluun) on kohdistettu arktiseen koulutukseen ja tutkimukseen.

Kunniatohtoreiden lisäksi Lapin yliopiston professorit vihkivät yliopistosta valmistuneita tohtoreita ja maistereita perjantaina.

Katso myös, mitä tohtorinmiekalla voi ja pitää tehdä: promootiojuhlallisuuksista kertomassa professori Timo Aarrevaara. Hän kertoo, miten ruhtinas Albertin miekan hionta sujui edellisenä iltana.

Kompensoi omat lentonsa, ajaa vain sähkö- ja hybridiautolla

Monaco tunnetaan matkailusta, formuloista ja luksuselämästä, mutta sen ruhtinas vaikuttaa maanläheiseltä ihmiseltä. Hän on myös aidosti kiinnostunut ympäristöstä. Hän on muun muassa käynyt koiravaljakolla Pohjoisnavalla ja vieraillut muualla arktisilla alueilla.

Erityisen huolissaan ruhtinas on vesistöjen tilasta.

– Jos emme välitä merten hyvinvoinnista, emme yksinkertaisesti selviydy.

Kysymys hänen omasta hiilijalanjäljestään ei miestä hetkauta, koska hän on sitä miettinyt ilmeisen paljon, jo usean vuoden ajan.

– Olisi ihmeellistä, jos en miettisi omaa hiilijalanjälkeäni ja kuinka hyvitän sitä. Jos haluat rohkaista ihmisiä tekemään jotakin, sinun täytyy myös itsekin tehdä.

Monacon ruhtinas Albert toinen vierailee tänään Rovaniemellä. Albert vastaanottaa Lapin yliopiston kunniatohtorin arvonimen työstään ympäristönsuojelussa ja ilmastonmuutoksen vastustamisessa.
Monacon ruhtinas Albert II nimettiin kunniatohtoriksi Rovaniemellä perjantaina. Päivi Okkonen

Hänen säätiönsä on kehittänyt ohjelman, jolla lasketaan hallituksen ja hänen omasta lentoliikenteestä syntyvä hiilidioksidi ja paljonko sitä kompensoidaan. Lentoliikenteessä ruhtinaan itsensä hiilijalanjälki on vuosittain 3 500 hiilidioksiditonnia. Kaikki Monacon hallituksen viralliset lennot ja hänen omat lentonsa kompensoidaan ja istutetaan metsää muun muassa Amazonin alueelle.

Suomi saa ruhtinaalta kehuja. Hänen mielestään on tärkeää pitää luonnonalueita niin koskemattomana kuin mahdollista.

– Toivon, että myös muualla kuin arktisilla alueilla tehtäisiin samaa. Suomessa on tehty uskomatonta työtä luonnon säilyttämisen suhteen.

– Lapissa pidän erityisesti talvesta ja revontulista, usein Lapissa viihtyvä mies sanoo.

Lue seuraavaksi