Simo on Lapin johtava pesäpallopitäjä – sytöt lajiin saadaan jo äidinmaidossa

Tällä kaudella päästään jännittämään Simon Kirin miesten joukkueen puolesta toiseksi ylimmällä sarjatasolla.

pesäpallo
Simon kirin lyöjä ja lukkari
Simon Kirin miesten joukkue lyöntiharjoituksissa.Jutta Huovinen / Yle

Lapin eteläisimmässä kunnassa, hieman yli 3000 asukkaan Simossa jännitetään tulevaa pesäpallokautta ja Simon Kirin miesten joukkueen menestystä toiseksi ylimmällä sarjatasolla Ykköspesiksessä.

Pesäpallo on kunnan valtalaji ja Simon Kiri on myös Lapin johtava pesäpalloseura. Pesäpallon lisenssipelaajia on Simon Kirissä noin 120. Se on asukaslukuun suhteutettuna iso määrä. Esimerkiksi yli 200 000 tuhannen asukkaan Oulussa lisenssipelaajia on noin 450.

Viime kauden päätteeksi Simon Kirin miehet nousivat Suomensarjasta Ykköspesikseen. Naisten joukkue pelaa neljänneksi korkeimmalla tasolla maakuntasarjassa. Myös junioritoiminta on vilkasta.

Pelinjohtaja Janne Anttilan mukaan seuran kymmenkunta vuotta sitten aloitettu juniorityö alkaa tuottaa hedelmää.

Simon Kirin pelinjohtaja Janne Anttila.
Simon Kirin pelinjohtaja Janne Anttila.Jutta Huovinen / Yle

– Nyt alkavat ensimmäiset helmet nousta, hyvältä näyttää. Toiveena on, että joka vuosi pystyttäisiin nostamaan yksi tai kaksi omaa kasvattia ykkösjoukkueen rinkiin.

Omilla kasvateilla ykköseen

Simon Kirin miesten ykkösjoukkueessa on 16 pelaajaa ja heistä 11 on oman kylän kasvatteja. Joukkueen 18-vuotias lukkari Juuso Nousiainen on seuran omia kasvatteja. Hän myöntää, että ykkösen sarjataso vaatii paljon. Esimerkiksi vauhti on ykkösessä aivan toista kuin alemmilla sarjatasoilla.

– Pallo liikkuu tuhat kertaa lujempaa. Omaan peliin pitää saada lisää älykkyyttä sillä, vastustaja kyllä rokottaa virheistä paljon kovemmin.

Simon Kirin lukkari Juuso Nousiainen.
Simon Kirin lukkari Juuso Nousiainen.Jutta Huovinen / Yle

Joukkueen kuluvan kauden tavoite on varmistaa sarjapaikka ja vakiinnuttaa sarjataso. Simon Kirillä on farmisopimus Superpesisjoukkue Kempeleen Kirin kanssa, josta saadaan pelaajia. Viime vuoden joukkue on hiukan uusiutunut, neljä pelaajaa on lopettanut ja neljä uutta pelaajaa on tullut mukaan.

– Olen halunnut joukkuueeseen nuoria, eteenpäin pyrkiviä pelaajia, joilla on intohimo pelata, Janne Anttila sanoo.

Budjetti tuplaantui

Sarjanousu tuplasi koko Simon Kirin pesäpallojaoston budjetin lähes 100 000 euroon. Yhteistyökumppaneita on löytynyt hyvin naapurikaupunkeja myöten. Varainhankinta on onnistunut ja kesän rahat ovat jo kasassa.

– Hirvittävän määrän työtä se on kyllä vaatinut. Onneksi talkoilijoita on riittänyt, pelinjohtaja Janne Anttila kiittää.

Kenttäolojen parantamiseen seura on saanut apua kunnalta. Ensimmäinen ykkösen kotiottelu pelataan Simossa toukokuun viimeisenä viikonloppuna ja siihen mennessä uusien lisäkatsomorakenteiden pitäisi olla valmiina. Istumapaikkoja tulee noin 600.

Satsauksia junioreihin

Simon Kirissä toimii nyt juniorien valmennuspäällikkö Pesäpalloliiton ja opetus- ja kulttuuriministeriön palkkaamana. Pestin ansiosta kevättalvella voitiin aloittaa lapsille tarkoitetun pesisliikkarin. Se on saavuttanut suuren suosion. Lisäksi junioripuolelle on rekrytoitu valmentajiksi entisiä pelaajia.

Simon Kirin juniori Milja Tuunainen.
Simon Kirin juniori Milja Tuunainen.Jutta Huovinen / Yle

12-vuotias kuivaniemeläinen Milja Tuunainen aloitti pesäpallon harrastamisen 5-vuotiaana äidin ja isän innoittamana. Molemmat olivat pelanneet itse pesäpalloa nuoruudessaan.

Simon Kirillä on useita tyttöjoukkueita, F-, E, D- ja C-tytöt. Lisäksi on naisten joukkue.

Milja Tuunainen viihtyy kentällä lukkarina. Hänen mielestään pesäpallossa parasta on lajin monipuolisuus. Lisäksi harrastus on sosiaalisesti tärkeä kunnassa, jossa välimatkat voivat olla pitkiä.

– Täällä näkee sellaisia kavereita, joita ei normaalisti näkisi.