Marion Rung: "Politiikka ei kuulu Euroviisuihin" - Suomen kaksinkertainen edustaja haluaa pitää viisut pelkkänä laulujuhlana

Taiteilijoita ympäri maailmaa boikotoi Israelin Euroviisuja. Suomalaisnäyttelijä Noora Dadu on yksi heistä.

Euroviisut
Kaksinkertainen viisufinalisti Marion Rung ja Israelin viisuja boikotoiva näyttelijä Noora Dadu.
Kaksinkertainen viisufinalisti Marion Rung ja Israelin viisuja boikotoiva näyttelijä Noora Dadu.Topi Tirri

Krista Kosonen, Tommi Korpela, Aki Kaurismäki, Martti Suosalo, Pirjo Honkasalo - kaikkiaan 15 suomalaistaiteilijaa allekirjoitti (siirryt toiseen palveluun)viime syksynä kansainvälisen julkilausuman, jossa kehotetaan boikotoimaan Israelissa pidettäviä Euroviisuja. Perusteeksi ilmoitettiin Israelin valtion epäoikeudenmukaisuudet palestiinalaisia kohtaan.

Perjantaissa illalla vieraileva näyttelijä Noora Dadu on yksi allekirjoittaneista.

– Isäni on palestiinalainen. OIen lapsesta saakka seurannut Israelin miehitystä ja maan tietoisia askeleita kohti apartheid-valtiota. Siellä on erittäin raju tilanne.

Apartheidilla viitataan Etelä-Afrikassa vuoteen 1991 saakka harjoitettuun rotuerottelupolitiikkaan, mutta Israelin siirtokuntapolitiikan rinnastusta apartheidiin on myös pidetty kohtuuttomana. Toukokuun alussa Gazan alueella käydyt taistelut olivat kuitenkin verisimmät Palestiinan ja Israelin välillä vuoden 2014 sodan jälkeen.

Viisufaniksi tunnustautuva Dadu silti sanoo, että viisujen boikotoiminen ei ollut hänelle helppo valinta.

– Minulla on paljon israelilaisia ystäviä. Israel käyttää kuitenkin Euroviisuja propagandan välineenä. Israel haluaa välittää maailmalle demokraattista kuvaa, vaikka maa samanaikaisesti polkee ihmisoikeuksia.

"Itse kilpailu on tärkein"

Euroviisujen lauantain finaalilähetyksessä esiintyy myös supertähti Madonna, jota muun muassa kymmenet palestiinalaiset naisartistit vetosivat boikotoimaan kisoja. Tiistaina julkaistussa lausunnossa Madonna kuitenkin ilmoitti, että ei aio perua esiintymistään.

– En koskaan lopeta musiikin esittämistä sopiakseni jonkun toisen poliittiseen agendaan. Rukoilen, että vapautuisimme tuhonkehästä ja loisimme uuden tien rauhaan, Madonna julisti.

Marion Rung on osallistunut Euroviisuihin kahdesti. Vuonna 1962 Rung oli vain 16-vuotias esittäessään Tipi-tii-viisun. Hän sijoittui 16 maan kilpailussa seitsemänneksi. Sitten vuonna 1973 Rung ylsi Tom tom tom -kappaleella kuudenneksi. Se on Lordin viisuvoiton jälkeen yhä Suomen kaikkien aikojen paras sijoitus.

Suomenjuutalainen Rung sanoo, että hän ei ymmärrä vaatimuksia, joiden mukaan Suomen olisi pitänyt vetäytyä tämänvuotisista kisoista Israelin palestiinalaisiin kohdistuneiden ihmisoikeusrikkomusten takia.

– Mielestäni politiikka ei kuulu Euroviisuihin. Olen juutalainen, ja tietenkin minusta on hienoa, että viisut käydään tänä vuonna Israelissa. Toisaalta kisoja katsoessani en ajattele, missä kaupungissa ne pidetään, koska itse kilpailu on tärkein.

Ovatko Euroviisut poliittiset? Perjantain vieraina kaksinkertainen viisufinalisti Marion Rung ja Israelin Euroviisuja boikotoiva näyttelijä Noora Dadu.

Euroviisut ovat vuosien varrella muuttuneet yhä suuremmaksi spektaakkeliksi. Rung harmittelee, että itse laulut tuntuvat jääneen varjoon.

– Minun aikanani Euroviisuissa oli orkesteri ja kapellimestari. Laulut olivat tärkeitä. Nyt viisut ovat aivan eri juttu. On sääli, että usein monet muut asiat merkitsevät enemmän kuin laulu ja laulaminen.

Perjantaissa tänään: Euroviisut. Vieraina kaksinkertainen viisuedustaja Marion Rung ja viisuja boikotoiva näyttelijä Noora Dadu. Perjantai-dokkari: Shoshke - rakkaudella Israelista. Yle TV1 perjantaina 17.5. klo 21.05. Tallenne Areenassa lähetyksen jälkeen täällä.

Lue myös:

”Euroviisujen boikotointi syventää kuilua Israelin ja muun maailman välillä’” – Alaston naishahmo Shoshke haluaa yhdistää kansat Israelissa