Hyppää sisältöön

Kurkikuiskaaja Jouko Alhainen sai palkinnon elämäntyöstään

Hämeen rahasto myönsi jälleen taiteelle ja tieteelle apurahoja.

Kurkien kanssa tanssiva Jouko Alhainen sai tunnustusta elämäntyöstään. Myös tänä vuona yksi tutuista poikasista pesii miehen kotitalon lähistöllä. Kuva: Vilja Tamminen

Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto on palkinnut elämäntyöstään humppilalaisen kurkimiehen Jouko Alhaisen. Palkinto on myönnetty lintujen suojelusta ja tutkimisesta ja erityisesti luonnon kunnioittamisesta. Palkinto on 10 000 euroa.

Humppilassa asuva Jouko Alhainen tunnetaan maakunnassa ja valtakunnallisesti miehenä, joka tanssii kurkien kanssa päivittäin.

Hänen työnsä lintujen parissa on ollut laajaa tutkimus- ja suojelutyötä. Alhaista pidetään esimerkkinä omista arjen teoista, joilla on vaikutusta.

Alhaiselta itseltään löytyy slogan jokaiseen tilanteeseen. Nyt häntä huolettaa.

– Maapallo on auttanut ihmistä laajenemaan 9 miljardiin asukkaaseen. Nyt pallo on itse hädässä ja meidän vuoromme olisi auttaa.

Ensimmäinen lintutorni nousi Koijärvelle

Jouko Alhainen rakensi ensimmäisen lintutorninsa Koijärvelle yli 60 vuotta sitten. Luonto oli tärkeä jo alle kouluikäisenä.

Palkinnon mukaan Alhaisen elämäntyö sisältää kattavaa ja merkityksellistä lintujen parissa tehtyä perustutkimusta (kartoitus, määritys ja rengastus) kotimaassa ja ulkomailla. Hän on tutkinut mm. räystäspääskyjä koko 1980-luvun Suomen Kulttuurirahaston apurahoituksella.

Aikaisemmin elämäntyöpalkinnon ovat saaneet esimerkiksi säveltäjä Kari Rydman, professorit Pekka Ruohotie ja Lauri Arvola, muusikot Turkka ja Mika Mali, taidemaalari Seppo Tamminen, taiteilija Vexi Salmi sekä valokuvataiteilija Marjukka Vainio.

Mauri Sariolasta tulossa dokumenttielokuva

Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto jakoi perjantaina 17. toukokuuta Hämeenlinnassa yli 600 000 euroa kantahämäläisille tiede- ja taidehankkeille.

Kärkihankkeeksi Hämeen rahasto nosti filosofian tohtori Jaana-Maija Koiviston tutkimustyön. Tutkimustyö käsittelee valmistuvien sairaanhoitajaopiskelijoiden päätöksenteko-osaamista ja käyttökokemusta VR-simulaattoripelissä. Tätä rahasto tukee 30 000 eurolla.

Toisena Kärkihankkeena 20 000 euron apurahan sai Mauri Sariola -seura ry Mauri Sariolasta kertovan dokumenttielokuvan valmistamiseen. Tänä vuonna keskimääräinen myönnetty apuraha oli noin 14 000 euroa. Apurahan sai 42 hakemusta.