Paltamon uudesta kalatalosta löytyy harvinaista tekniikkaa – ison kalan perkauskoneita on Suomessa vain muutamia

Kuluttajat ovat jo löytäneet kalatalon. Tarjolla on yleensä ahventa, kuhaa ja haukea.

Paltamo
Mies syöttää särkiä kalanmassauskoneeseen.
Kalastaja Santeri Toivonen syöttää särkiä kalanmassauskoneeseen, joka erottelee kalanlihan ruotojen ja suomujen joukosta. Simo Kemppainen

Paltamossa on harjoiteltu viikon verran kalankäsittelyä uudessa kalatalossa. Katiskoilla ja rysillä pyydetyt ahvenet ovat muuttuneet viiden kalankäsittelijän käsissä fileiksi.

– Kuluttajat ovat käyneet ostamassa täältä päivittäin kalaa. Yleensä tarjolla on ahventa, kuhaa ja haukea. Kesän tarjolle tulee myös muikkuja, hankevetäjä Simo Kemppainen kertoo.

Uudet tilat ja välineet mahdollistavat kalojen laadukkaan käsittelyn. 150 neliön kokoisesta Paltamon kalatalosta löytyy muun muassa sellaista tekniikkaa, jonka uskotaan vievän kainuulaista kalaelinkeinoa eteenpäin.

– Meillä on ison kalan perkauskone, joita ei ole koko Suomessa kuin muutamia. Se käsittelee kaloja 300 gramman kokoisesta ahvenesta useamman kilon kokoiseen haukeen.

Lisäksi kalatalossa on pienten kalojen käsittelykone esimerkiksi särjille.

– Se käsittelee särjet kalamassaksi, jota voidaan käyttää kalapihveissä ja kalapullissa, Kemppainen kertoo.

Kemppainen on erityisen ilahtunut siitä, että uusi tekniikka avaa särjille ja lahnoille markkinat, joita ei ole aikaisemmin ollut.

– Kaloja jalostamalla niistä saadaan parempi hinta kalastajille. Lisäksi tämä on ympäristöteko, koska kuluttajille on tarjolla kotimaista järvikalaa.