Piskuinen Itä-Timor haluaa muovineutraaliksi vuoteen 2020 mennessä – Muoviongelma voi olla pahempi kuin on luultu

Kaukaisilta Kookossaarilta löytyi 414 miljoonaa palaa muovijätettä. Tutkijat uskovat niiden olevan vain jäävuoren huippu.

muovijäte
Pieni poika kantaa useita tyhjiä muovikanisteria.
Pieni poika kantaa useita tyhjiä muovikanisterreita. Kuva on otettu Itä-Timorin Dilissä elokuussa 2018.Antonio Dasiparu / EPA

Kaakkois-Aasian pieni Itä-Timor haluaa ryhtyä muovineutraaliksi vuoteen 2020 mennessä. Maan tavoitteena on tulla maailman ensimmäiseksi valtioksi, joka kierrättää kaiken muovijätteensä.

Tätä varten Itä-Timor on aloittanut yhteistyön australialaisten kanssa. Tavoitteena on rakentaa uudenlainen kierrätyslaitos, jonka kautta kaikki muovi päätyisi jätteen sijaan uusiksi tuotteiksi.

Laitoksen kustannusarvio on noin 36 miljoonaa euroa.

Itä-Timor on alustavasti suunnitellut australialaisen Mura Technologyn kanssa yhteistä voittoa tavoittelematonta organisaatiota, joka vastaisi kierrätyslaitoksen toiminnasta. Toiveissa on, että laitos saataisiin käyttöön jo ensi vuonna.

Mura Technologyn Thomas Maschmeyer kertoo uutistoimisto Reutersille, että uusi laitos käyttää kemiallista teknologiaa, jolla muovijäte muutetaan nopeasti nesteeksi tai kaasuksi, ilman mineraaliöljyjä.

Itä-Timor tuottaa valtion tilastojen mukaan noin 70 000 kiloa muovijätettä päivässä. 1,3 miljoonan asukkaan maassa tämä tarkoittaa lähes 20 kiloa henkeä kohti vuodessa.

Suuri osa tästä muovijätteestä kerätään maan rannoilta ja kaupunkialueilta ja poltetaan.

kartta
Yle

Muovijätteitä saattaa olla enemmän kuin on uskottu

Maailman meriin kaadetaan tieteilijöiden laskelmien mukaan noin 8 miljoonaa tonnia muovijätettä joka vuosi. Tämä tarkoittaa noin kuorma-autollista joka minuutti, laskee Reuters. Pahimpia maita tässä suhteessa ovat Kiina, Indonesia, Vietnam, Filippiinit ja Thaimaa.

Tuore tutkimus kuitenkin kertoo, että muovijätettä saattaa olla maailman rannikoilla enemmän kuin on kuviteltu. Tämä kävi ilmi, kun tutkimusryhmä matkasi kaukaisille Kookossaarille.

Kookossaaret on pienten atollisaarien ryhmä noin 2 100 kilometriä Australiasta länteen.

Luvut saarten rannoilta tehdyistä löydöistä ovat häkellyttäviä. Tutkijoiden arvion mukaan rannoilta löytyi 414 miljoonaa palaa muovijätettä. Yhteensä niillä oli painoa noin 238 tonnia.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reportsissa tällä viikolla (siirryt toiseen palveluun).

Silmin rannoilla nähtävä muovimäärä voi olla vain jäävuoren huippu.

Tutkimusryhmän johtohahmo Jennifer Lavers kertoi uutistoimisto AFP:lle tutkimusryhmän yllättyneen siitä, että muovijätteitä löytyi myös kaivamalla pintamaata. Tutkijat arvioivatkin, että tutkimusrantojen todellinen muovimäärä voi olla jopa 26 kertaa mitattua suurempi.

Ryhmä myös arvioi, että jopa 25 prosenttia rannoilta löytyneestä muovijätteestä oli kertakäyttöisiä tuotteita, siis esimerkiksi ruoan pakkausmuoveja, pillejä, haarukoita ja veitsiä.

Euroopan unioni on kieltämässä kertakäyttömuovit vuodesta 2021 alkaen.

Lue myös:

Syömmekö kalojen mukana muovia ja miksi arktiset vesistötkään eivät säästy muoviongelmalta – 8 kysymystä huippututkijalle

Muovijätteen dumppaamista köyhiin maihin rajoitetaan uuden sopimuksen turvin – Yhdysvallat hankasi sopimusta vastaan

Korjattu 17:00 Itä-Timorin asukkaiden tuottaman muovijätteen määrä henkeä kohti vuodessa, ei päivässä.

Lähteet: Reuters, AFP