Brexit-neuvottelut konservatiivien ja työväenpuolueen välillä katkesivat

Pääministeri Theresa Mayn lähtölaskenta alkoi, entinen ulkoministeri Boris Johnson kuopii maata pyrkiäkseen pääministeriksi.

Brexit
Jeremy Corbyn puhuu parlamentissa.
Jeremy Corbyn ilmoitti kirjeessä pääministeri Theresa Maylle ettei neuvotteluissa enää ole mahdollisuutta edetä.Jessica Taylor / Britannian parlamentti / EPA

Britannian konservatiivien ja työväenpuolueen väliset neuvottelut EU-eroa koskevasta kompromissista ovat katkenneet, ilmoittaa työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn.

Corbyn ilmoittaa pääministeri Theresa Maylle lähettämässään kirjeessä (siirryt toiseen palveluun), että neuvotteluissa ei enää ole mahdollisuutta edetä.

Corbynin mukaan hän ei luota hallituksen kykyyn tehdä sopimuksia sen jälkeen, kun May ilmoitti eroavansa, jos brexit-sopimusta ei kesäkuussa hyväksytä parlamentissa. Corbyn totesi, että hallituksen heikkous ja epävakaus tekevät neuvottelujen jatkamisen mahdottomaksi.

Konservatiivien sisäinen eripura on muutenkin tehnyt siitä hankalan neuvottelukumppanin, Corbyn moittii.

– Neuvottelijatiiminne ehdotukset ovat monesti olleet ristiriidassa muiden hallituksenne jäsenten kannanottojen kanssa, Corbyn kirjoittaa.

Neuvottelut ovat Corbynin mukaan sinänsä sujuneet hyvin ja rakentavassa hengessä, mutta ellei merkittäviä muutoksia tehdä, aikoo työväenpuolue edelleen vastustaa hallituksen brexit-sopimusta.

Parlamentti äänestää brexitistä neljännen kerran

Pääministeri Mayn lähtölaskenta alkoi hänen ilmoitettuaan, että valmistelut uuden konservatiivijohtajan valitsemiseksi alkavat kesäkuun alussa, kun parlamentissa on käyty neljäs äänestys brexit-sopimuksesta. Työväenpuolueen ilmoituksen jälkeen odotus on, että sopimus äänestetään tälläkin kertaa nurin.

Sitä ennen konservatiiveille on luvassa rökäletappio EU-parlamenttivaaleissa, joihin Britannian ei ollut tarkoitus edes osallistua.

May oli aiemmin luvannut astua syrjään, jos parlamentti ensin hyväksyy brexit-sopimuksen. Konservatiivipuolueen odotetaan valitsevan uuden puheenjohtajan lokakuussa.

Britannian eropäivää on lykätty jo kahdesti, ja oletus on nyt, että maan pitäisi erota unionista lokakuun lopulla.

Mayn syrjäyttämisestä on huhuttu Britanniassa jo pidemmän aikaa brexit-neuvottelujen pitkittymisen takia. Eilen entinen ulkoministeri Boris Johnson vahvisti pyrkivänsä pääministeriksi, kun paikka avautuu. Johnson on ajanut sopimuksetonta EU-eroa.

May tapasi eilen kovan brexit-linjan konservatiiviedustajia, jotka vaativat häntä ilmoittamaan lähtöpäivästään. Ryhmää johtavan Graham Bradyn mukaan tapaamisessa sovittiin, että osapuolet sopivat heti brexit-äänestyksen jälkeen aikataulusta Mayn seuraajan valitsemiseksi. Bradyn mukaan näin toimitaan riippumatta äänestyksen tuloksesta.

Guardianin mukaan May pitää edelleen toivoa yllä, että erosopimus menisi neljännellä yrittämällä läpi, jolloin hän voisi seurata hyväksymisprosessin loppuun ennen eroaan.

Pääministerin kanslia on jo aiemmin antanut ymmärtää, että kesäkuun ensimmäisellä viikolla pidettävä äänestys on Mayn jatkon kannalta ratkaiseva.

Viikko on poliittisesti merkittävä myös siksi, että Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin on määrä vierailla silloin Britanniassa.