Kuopion kaupunginkirjasto luopuu kirjojen päällystämisestä muovilla: "Tämä on ilmastoteko"

Lähes kaikki kirjastot muovittavat kirjansa, koska niiden pelätään kuluvan. Kuopiossa on kokeiltu toisenlaista käytäntöä lupaavin tuloksin.

muovittomuus
Kirjaston kirjoja ilman muovipäällystystä.
Kuopion kaupunginkirjaston muovittamattomat kirjat ovat toistaiseksi kestäneet kulutusta.Sakari Partanen / Yle

Kirjaston kirjan tunnistaa viivakoodin lisäksi siitä, että kirjan kannet on päällystetty muovilla. Se on ollut tähän saakka käytäntö myös Kuopion kaupunginkirjastossa, mutta ei enää jatkossa.

Kirjasto on päättänyt hankkia kaikki uudet kirjat ilman muovitettuja kansia. Muovittamattomuutta on kokeiltu jo pienellä kirjaerällä, ja tulokset ovat olleet lupaavia.

Esimerkiksi yksi lukuisista Kalle Päätalon kirjoista on palautunut lukijoilta kirjastoon ilman suurempia vahinkoja.

– Pikkuisen on tuolta kulunut, myöntää Kuopion kaupunginkirjaston asiakas- ja kokoelmapäällikkö Minna Koistinen silmäillessään kirjaa suojaavaa paperista lievettä.

Vaurio on kuitenkin niin pieni, että se ei pysäytä alkavaa kokeilua.

– Tämä on selkeä teko, jolla edistämme ympäristönsuojelua, Koistinen kehuu.

Kuopion kaupunginkirjaston asiakas- ja kokoelmapäällikkö Minna Koistinen.
Asiakas- ja kokoelmapäällikkö Minna Koistinen uskoo kirjaston asiakkaiden kohtelevan päällystämättömiä kirjoja hyvin.Sakari Partanen / Yle

Muovitetut kannet ongelma kierrätykselle

Kansia on tähän saakka jätetty päällystämättä vain tieteellisissä kirjastoissa.

Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno ei ole kuullut, että yksikään yleinen kirjasto olisi ennen Kuopiota jättänyt kirjat muovittamatta.

– Tämä on uraauurtava juttu, hän iloitsee.

Asiakas- ja kokoelmapäällikkö Minna Koistisen mukaan uusi käytäntö säästää paitsi ympäristöä myös aikaa ja rahaa.

Uutuuskirjat tulevat kirjastoihin lainattaviksi aiempaa nopeammin, kun muovitus jää pois. Säästynyt raha taas voidaan käyttää esimerkiksi uusien kirjojen hankkimiseen.

Myös käytöstä poistettujen kirjojen kierrätys helpottuu. Muovitetut kannet joudutaan nykyisin repimään irti, sillä niitä ei voi kierrättää. Muu osa kirjasta voidaan sen sijaan laittaa paperikeräykseen.

Kierrätyskelvottomien kansien määrä on suuri. Kuopion kaupunginkirjasto poisti viime vuonna noin 70 000 teosta, kun koko maassa poistettavaa aineistoa oli 2,5 miljoonaa.

Kirjaston kirjasta poistetaan kannet ennen kierrätystä.
Kirjastovirkailija Sari Mäkinen leikkaa poistettavista kirjoista kannet irti, sillä muovisia kansia ei voi kierrättää.Sakari Partanen / Yle

Muovilla myös myönteisiä puolia

Kuopiossa uskotaan, että kokeilu kiinnostaa myös muita kirjastoja, sillä muovitus on kirjastoille kuluerä. Kirjastot hankkivat viime vuonna yhteensä noin 1,6 miljoonaa teosta.

Koistinen muistuttaa, että vaikka muovitus suojaa kirjaa, se ei suojaa sen sisältöä.

– Jos esimerkiksi pikkulapsi haluaa maistaa kovakantista katselukirjaa, niin kyllä se suuhun tahtoo mennä, hän naurahtaa.

Kuopion kaupunginkirjasto on hänen mukaansa valmis palaamaan entiseen, jos päällystämättömien kirjojen elinkaari jää odotettua lyhyemmäksi.

Kirjastossa asioiva Tuula Tiihonen sanoo ymmärtävänsä muovia kohtaan osoitetun huolen. Hän suhtautuu muovittomuuteen kuitenkin epäilevästi.

– Kun kirjoja käytetään paljon, niin kyllä ne kuluvat. Epäilen, että ne eivät kestä. Jää nähtäväksi, hän hymyilee.

Voit keskustella aiheesta alla maanantaihin kello 20 asti. Tarvitset Yle Tunnuksen.