1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. abortti

Saarnaajan avioliiton ulkopuolinen suhde johti Yhdysvaltain ensimmäiseen aborttilakiin

Tuoreen kyselyn mukaan Yhdysvallat on kehittyneistä maista aborttikielteisin.

abortti
Abortinvastainen mielenosoitus.
Naisten aborttioikeus jakaa amerikkalaisia. Abortinvastainen mielenosoitus Washingtonissa tammikuussa 2019.Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvalloissa on eletty kulunut viikko tiukkojen aborttiuutisten keskellä. Sen innoittamana sanomalehti Washington Post muistutti artikkelissaan mieleen (siirryt toiseen palveluun), kuinka Yhdysvaltain ensimmäinen abortin kieltävä laki syntyi.

Tiivistetysti tarina menee näin.

1800-luvun alkupuolella Connecticutissa eli saarnaaja nimeltä Ammi Rogers. Hän oli kiistelty hahmo, mutta suosittu kannattajiensa keskuudessa. Naiset pitivät Rogersista, ja Rogers naisista.

Viisikymppisenä, noin vuonna 1817 hän ryhtyi suhteeseen parikymppisen Asenath Smithin kanssa.

Smith tuli raskaaksi ja avioliitto oli suunnitteilla – kunnes Rogers perui sanansa.

Tuohon aikaan ei välttämättä hetkauttanut, että lapsi syntyy ennen kuin avioliittoa on täynnä yhdeksän kuukautta. Rogersin mielestä se tekisi kuitenkin hallaa hänen maineelleen, joten hän vaati Smithiä hankkimaan abortin ennen avioliittoa.

Washington Postin mukaan Rogers hankki lääkettä, jonka oli tarkoitus lopettaa raskaus. Kun se ei auttanut, Rogers hankki jonkinlaisen työkalun. Sekään ei heti toiminut, joten Rogers pakeni.

Hieman myöhemmin Smith synnytti kuolleen lapsen.

"Suora vastaus" skandaaliin

Rogers pidätettiin ja päätyi oikeuteen vuonna 1820. Tällaisesta oikeuteen joutuminen oli harvinaista. Tapausta tutkinut oikeustieteen professori Lolita Buckner arvioi Washington Postille, että Rogers päätyi oikeuteen, koska oli tunnettu.

Ongelma oli, että Rogers ei rikkonut mitään varsinaista lain kohtaa.

Oikeuskäsittelyt olivat ilmeisen värikkäitä. Rogers esimerkiksi sieppasi Smithin ja tämän siskon, jotta he eivät voisi todistaa oikeudenkäynnissä.

Rogers sai lopulta kahden vuoden rangaistuksen seksuaalisesta väkivallasta.

Vuonna 1821 Connecticutin lainsäätäjät hyväksyivät lain, joka kielsi lääketieteelliset raskaudenkeskeytykset sen jälkeen, kun sikiön liikkeet saattoi tuntea. Syytteeseen joutui lain myötä lääkkeen tarjoaja, ei nainen.

Lolita Buckner arvioi Washington Postille, että laki oli "suora vastaus" Rogersin ja Smithin skandaaliin.

Pian perässä seurasi osavaltioita, jotka säätivät vastaavia lakeja.

Lue lisää: How a sex scandal led to the nation’s first abortion law 200 years ago (siirryt toiseen palveluun)

Ensin Alabama, sitten Missouri

Tällä viikolla Yhdysvalloissa on keskusteltu vilkkaasti aborttilakien tiukennuksista.

Ensin Alabamassa hyväksyttiin maan tiukin aborttilaki. Se ei salli aborttia edes raiskaus- tai insestitapauksissa ja uhkaa abortin tekeviä lääkäreitä jopa 99 vuoden vankeusrangaistuksella.

Perjantaina tiukkojen aborttiosavaltioiden joukkoon liittyi Missouri, jossa osavaltion parlamentin edustajainhuoneessa meni läpi niin sanottu sydämenlyöntilaki. Lain myötä abortti tulisi kielletyksi, kun sikiön sydänäänet ovat kuultavissa.

Vastaavan "sydämenlyöntilain" ovat aiemmin hyväksyneet Georgia, Kentucky, Mississippi ja Ohio.

Alabaman kuvernööri Kay Ivey allekirjoitti tiukan aborttilain keskiviikkona.
Alabaman kuvernööri Kay Ivey allekirjoitti tiukan aborttilain keskiviikkona. EPA / Alabaman kuvernöörin toimisto

Tavoitteena kaataa korkeimman oikeuden päätös

Vuonna 1973 Yhdysvaltain korkein oikeus teki ratkaisun kuuluisassa tapauksessa nimeltä Roe vastaan Wade. Päätös vahvisti naisten oikeuden aborttiin Yhdysvalloissa.

Keskustelu tästä päätöksestä on jatkunut lähes 50 vuotta. Osasyy esimerkiksi Alabaman tiukalle laille on, että sen toivotaan päätyvän käräjille, korkeimpaan oikeuteen asti ja kenties muuttavan Roe vs. Wade -päätöksen.

Keskustelua sosiaalisessa mediassa

Viikon aborttiuutiset synnyttivät liikettä myös sosiaalisessa mediassa. Twitterissä monet julkkikset kertoivat aborttikokemuksistaan tunnisteella #youknowme, tunnet (tunnette) minut.

Tarinankerronan aloitti tv-juontaja Busy Phillipps. Oman kokemuksensa jakoi esimerkiksi Sinkkuelämää-tähti Cynthia Nixon.

Hän kertoi Twitterissä äitinsä hankkineen abortin. Äidin oli vaikea keskustella aiheesta, mutta hän varmisti, että tytär tiesi asiasta. Vuonna 2010 Nixonin vaimolle tehtiin abortti, sillä sikiö ei olisi selvinnyt.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Tuoreen kyselyn mukaan Yhdysvallat on kehittyneistä maista aborttikielteisin. YouGovin ja Cambridgen yliopiston kyselyn mukaan 46 prosenttia yhdysvaltalaisista ei hyväksy aborttia, kertoo sanomalehti Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi