Talouspaperit ensi kertaa puheenjohtajien pöydällä – Antti Rinne: "Päästiin talousasioissa eteenpäin, työllisyystoimet vaativat vielä lisätöitä"

Yle seurasi hallitusneuvotteluiden yhdeksännen päivän käänteitä. Puheenjohtajien neuvottelut ovat päättyneet tältä illalta.

hallitusneuvottelut
Rinne kommentoi hallitusneuvotteluja
Rinne kommentoi hallitusneuvotteluja

Sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen vetämät hallitusneuvottelut ovat jatkuneet sunnuntaina Säätytalossa Helsingissä. Yle seurasi tässä artikkelissa yhdeksättä neuvottelupäivää.

Hallitusneuvotteluiden työryhmät aloittivat työnsä kello 9.30ja puolueiden puheenjohtajat kokoontuivat neljältä iltapäivällä.

Talouden suurta kuvaa koostava Kestävän talouden Suomi- ja veropolitiikan työryhmät ovat ratkoneet tärkeitä talouskysymyksiä koko viikonlopun ajan. Puheenjohtajat saivat työryhmien ehdotukset käsiteltäväksi ensi kertaa sunnuntaina.

Puoli seitsemän aikaan Rinne kertoi, että puheenjohtajien neuvottelut ovat tältä päivältä päättyneet.

– Päästiin talousasioissa eteenpäin, Rinne totesi.

Rinteen mukaan talousasioissa eteneminen oli sunnuntaina merkittävää. Hänen mukaansa raamit ovat nyt selvillä. Tarkempia tietoja hän ei kuitenkaan tässä vaiheessa kertonut.

Esimerkiksi työllisyystoimien eteen on hänen mukaansa edelleen tehtävä lisää töitä. Rinteen mukaan neuvotteluissa on tehty hyvää yhteistyötä.

Rinne sanoi jo aiemmin iltapäivällä Säätytaloon saapuessaan puheenjohtajien käyvän läpi talousasioita "ei ole vaikeutta" -otsikolla.

– Ei kannata leimata jotain asiaa edeltäkäsin vaikeaksi. Se selviää sitten neuvottelupöydässä.

Vaikka keskusta on luonnehtinut neuvotteluja vaikeiksi, Rinteen korviin on kantautunut Säätytalosta vain myönteisiä uutisia.

– Pelkästään tuo ulkoilma on sellainen, että se johtaa hyvään mieleen. Lämmintä riittää ja aurinkoa piisaa. Olen kuullut ja havainnut neuvotteluista viikonlopun aikana, että hyvä henki jatkuu, ja asiat kulkevat eteenpäin.

Pekka Haavisto
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto odotti työryhmien koostamia talouslukuja puoluejohtajien käsittelyyn.Kimmo Hiltunen / Yle

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoi sunnuntai-iltana Säätytalosta poistuessaan, että hän ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kävivät myös kahdenvälisiä keskusteluja.

– Istuin puheenjohtaja Sipilän kanssa yhdessä päivällispöydässä, ja kävimme vielä kahdenvälisiä keskusteluja. Kyllä tunnelma on mielestäni ihan asiallinen. Tottakai kaikilla puolueilla on omat paineensa siitä, että tietyt tavoitteet, kynnysehdot, menevät tässä prosessissa lävitse tai tulevat huomioiduiksi, Haavisto sanoi.

Rinne: Pannu vislaa perjantaina

Puheenjohtajilla on ensi viikolla paljon eurovaaleihin liittyviä tenttejä. Pitääkö alkuperäinen aikataulu, hallitusohjelman pitäisi olla koossa ensi perjantaina?

– Juuri tsekkasin, miten hallitusneuvottelut ovat kulkeneet aikaisemmin. Emme ole niistä ollenkaan vielä jäljessä. Jos nyt on yhdeksäs päivä, meillä on vielä viikkoa aikaa edellisiin neuvotteluihin verrattuna.

– Jos oikein hyvin käy, pannu vislaa perjantaina. Hallitusohjelma on mahdollista saada valmiiksi, mutta hallitus ei ole vielä silloin kasassa, Rinne totesi.

Kun hallitusohjelma on saatu valmiiksi, hallituspuolueiden kansanedustajat sitoutetaan siihen kahden päivän seminaarilla. Kaikkien pitää olla selvillä, mitä on sovittu, jotta he ovat valmiit viemään näitä asioita eteenpäin, Rinne painotti.

Eurovaalit kuitenkin tuovat lisähaastetta aikataulussa pysymiseen.

– Tässä on aika paljon puheenjohtajatenttejä, jotka pitää hoitaa kuntoon tämän viikon aikana. Valmistautuminen niihin ja puheenjohtajatentit itsessään vähän vievät aikaa. Toivottavasti ne eivät loppujen lopuksi haittaa lopputulosta tässä kokonaisuudessa, Rinne totesi sunnuntai-iltana.

Taloutta on käyty tänään läpi myös esimerkiksi vihreiden omassa ryhmässä.

– Varmasti kaikki ovat varustautuneet alusta asti siihen, että tulee olemaan talouden reunaehtoja. Kriittisin asia on nämä infrainvestoinnit, joita tullaan ilmastonmuutoksen nimissä tarvitsemaan, kuten nopeat junayhteydet, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoi.

Haavisto näkisi uuden hallituksen virassaan ennen Suomen EU-puheenjohtajuuden alkua, koska toimitusministeristö ei pysty tekemään kunnon päätöksiä.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei antanut lausuntoja medialle ennen puheenjohtajien kokoontumista. Sipilä moitti perjantaina neuvottelujen etenemistä.

Keskustan Markus Lohi saapuu hallitusneuvotteluihin Säätytalolle.
Turvallinen oikeusvaltio-työryhmän puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) ennakoi hallitusneuvotteluihin pitkää päivää sunnuntaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Keskustan Lohi: Ei tämä aina helppoa ole

Turvallinen oikeusvaltio-työryhmän puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) myönsi sunnuntaipäivällä, että neuvotteluissa on ollut vaikeitakin hetkiä.

– Sekin täytyy tunnustaa. Ei nämä aina helppoja ole. Varmasti se kertoo jotain, että jouduimme ottamaan sunnuntain käyttöön. Pyrimme pysymään tietysti aikataulussa.

Alun perin viiden puolueen piti neuvotella vain arkisin. Lohi ennakoi, että neuvotteluissa menee tänään myöhään.

–Se on niin, että ennen kuin kaikesta on sovittu, kaikki asiat ovat auki, Lohi summasi.

Psykologeilta tukea nuorten ilmastoahdistukselle

Useat kansalais- ja etujärjestöt ovat muistuttaneet neuvottelijoita Säätytalon edessä niille tärkeistä asioista.

Hallitusneuvottelijoille luovutettiin aamulla psykologien ja psykologian opiskelijoiden yhteinen nettiadressi, jonka oli allekirjoittanut noin 400 ihmistä. Psykologit vaativat päättäjiltä jämeriä toimia ilmastokriisin ratkaisemiseksi.

– Haluamme tukea nuoria ja lapsia, jotka ovat ilmastoahdistuneita tai ovat ilmastolakkoilleet. Heidän ääntänsä kuullaan, viemme sitä eteenpäin tällä adressilla hallitusneuvottelijoille, hankkeen alullepanija Kia Aarnio kertoi.

Idea tuli Ruotsista, jossa kollegat olivat luovuttaneet vastaavan adressin omalle hallitukselleen toissa viikolla.

Outi Alanko-Kahiluoto, Kia Aarnio, Sanna Hyyhö ja Suvi Hoffman.
Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto otti vastaan psykologien ilmastoadressin. Vasemmalta adressin alullepanija Kia Aarnio, Sanna Hyyhö ja Suvi Hoffman.Terhi Toivonen / Yle

Psykologien adressin vastaanotti kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotyöryhmässä istuva Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.). Hänen mukaansa ilmastomuutoksen vastaiset toimet ovat myös nuorten ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä.

– Jos ilmastokriisiä ei oteta vakavasti, niin se tarkoittaa aikamoista painetta meidän nuorille ja lapsille, jotka joutuvat kantamaan tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen seuraukset, Alanko-Kahiluoto totesi.

Alanko-Kahiluodon mukaan ihmiskunnalla on noin kymmenen vuotta aikaa ratkaista ilmastokriisi.

– Ilmastonmuutos heijastuu tietysti kaikille yhteiskunnan osa-alueille. Kaikissa neuvottelupöydissä täytyy jollain tavalla huomioida, mitä ihmistokriisi merkitsee ihimiskunnalle ja Suomelle.

Työryhmiltä odotetaan valmista tiistaiksi

Hallitusohjelman eri osa-alueita koostavien työryhmien pitää saada paperinsa valmiiksi tiistaiksi, jotta ehdotukset voidaan sovittaa yhteen sovittujen talousraamien kanssa.

SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n puheenjohtajat kävivät iltapäivällä läpi asioita, joista ei ole löytynyt työryhmissä yksimielisyyttä.

Kädenvääntö hallitusneuvotteluissa kiristyy, kun rahaa ja työryhmien ehdotuksia sorvataan yhteen.

Kiistaa aiheuttavat talouden reunaehdot eli miten pidetään julkisen talouden tulot ja menot tasapainossa.

Karsittavaa riittää. Jokaisella puolueella on vaalilupauksia, jotka ne haluavat täyttää. Ehdotukset on tietysti rahoitettava jotenkin, joten veropolitiikan keinoista tullaan varmasti taittamaan tiukasti.

Keskusta ja vihreät ovat myös ympäristöasioissa, kuten metsähakkuiden määrässä eri linjoilla. Näkemysten yhteensovittamista ei helpota se, että Suomen metsien hiilinielun vertailutaso joudutaan laskemaan uudelleen. Luonnonvarakeskus on laskenut hakkuumetsien alan väärin.

Hallitusneuvottelut 16. toukokuuta. Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi / Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoasiat -työryhmä.
Hallitusneuvotteluiden kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoasiat -työryhmä pui hallitusohjelman linjauksia.Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia

Neuvotteluista kuului perjantaina ristiriitaista viestiä

Hallitusneuvottelut jatkuivat viikonloppuna sen jälkeen, kun tunnelma oli perjantaina sähköistynyt.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä valitteli perjantaina turhautuneena, että hallituksen aikaansaaminen tällä kokoonpanolla on vaikeaa erilaisen arvopohjan takia. Sipilän mukaan puolueet ovat myös talousasioissa kaukana toisistaan. Sipilä muistutti jälleen keskustan kynnyskysymyksistä. (siirryt toiseen palveluun)

Neuvottelukumppanit ihmettelivät Sipilän ulostuloa.

Antti Rinne vakuutti viikonlopun kynnyksellä, että mikään puolue ei ole lähdössä neuvotteluista ja aikataulut pitävät. Sipilän purkausta Rinne piti normaalina neuvotteluprosessiin kuuluvana tuntojen purkuna.

Lue lisää: Etla: Työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin vaatisi rajuja päätöksiä: "Puhutaan kiky kakkosesta"

Sipilä yllätti: hallituksen kasaan saaminen vaikeaa, Rinne: Kaikkien puolueiden "painetilat" käyty läpi

Saako vääntö metsähakkuista uuden käänteen hallitusneuvotteluissa? Suomi on laskenut hakkuumetsien alan väärin

Analyysi: Pääministerinä Antti Rinne puhaltaa pölyt kolmikantaneuvotteluista, mutta tupo-aika entinen ei enää palaa

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus