Esa-Pekka Salonen penää hallitukselta työväenluokkaisia ja alkiolaisia juuria – haluaa kulttuurin jokaisen saataville

Kapellimestari Salonen odottaa uudelta hallitukselta vahvaa kulttuuriministeriä, joka kaivaa taiteelle jopa lisää rahaa.

Esa-Pekka Salonen
Ykkösaamu
Ykkösaamu

Yle TV1:n Ykkösaamussa haastateltu säveltäjä, kapellimestari Esa-Pekka Salonen sanoo, että uutta kulttuuripolitiikkaa on muovattava vanhojen ja tasa-arvoisten juuriemme pohjalta.

– Olen tietoinen ja ylpeä siitä, että Suomen työväenliike ja myös alkiolainen maalaisliitto lähtenyt alusta alkaen siitä, että työläisille, viljelijöille ja naisille pitää olla samanlainen pääsy kulttuuriin kuin yläluokalla on.

Pääsy taiteen, tiedon ja kulttuurin luo on oltava kaikkien oikeus, painottaa Salonen.

– Taidetta ja politiikkaa ei voi erottaa toisistaan. Suomen poliittisin taitelija on Sibelius. Poliittisempi kuin KOM-teatteri tai Agit Prop aikoinaan. Sibeliuksella oli valtava merkitys suomalaisen poliittisen ja kansallisen identiteetin muodostumisessa ja myös sille, miten Suomi nähtiin ulkopäin.

Salosen mukaan ei voi erottaa omiksi lokeroikseen taidetta, taloutta ja vaikkapa politiikkaa.

– Vaan kysymys kuuluu: millaisessa yhteiskunnassa me haluamme elää? Toinen kysymys kuuluu: Millä keinoin tällaiseen yhteiskuntaan päästään?

Salonen toivoo uudeksi kulttuuriministeriksi vahvaa henkilöä, joka puolustaa tonttiaan ja jopa kaivaa taiteelle jopa lisää rahaa.

Antti Rinteelle terveiset: vähävaraisillekin mahdollisuus opiskella musiikkia

Nyky-Suomea Esa-Pekka Salonen tarkastelee ulkosuomalaisena luottavaisin mielin.

– Huolimatta muutamista viimeaikaisista tapahtumista, Suomessa ollaan valveilla. Täällä ei olla hylätty rationalismin ja tieteen kunnioitusta ja arvoja. Suomessa suurimmaksi osaksi poliitikot ovat taitavia ammatti-ihmisiä. Vasta kun amatöörit alkavat sössiä politiikassa, alkaa mennä huonosti. Politiikka pitäisi nähdä ammattina, johon pitäisi opiskellen valmistua.

Esa-Pekka Salonen toivoo hallitukselta, että taidelaitosten tukea jatketaan.

–Toivon, että tukea jopa mahdollisesti nostetaan ainakin indeksin mukaan. Suomessa hyvä tilanne, koska yleisöä riittää. Kävijämäärät oopperassa ja musiikkitalossa ihan tapissa. Tällaista energiaa täytyy tukea. Jos tuki on riittävä, hinnat voi pitää tasolla, joka takaa kaikille mahdollisuuden nauttia näistä palveluista.

Salonen jatkaa vielä vanhan työväenluokkaisen ja alkiolaisen kulttuuri-ideaalin ylistystä.

– Se, että kaikilla on pääsy kulttuurin äärelle, on syvästi demokraattinen idea. Mutta myös koulutukseen on satsattava. Aikanaan 1960-70-luvuilla meille perustettiin kattava musiikkiopistoverkosto, jossa opiskelu oli käytännössä ilmaista. Instumentinkin sai lainaksi, jos perheellä ei ollut varaa. Ja tämä oli siis demarien projekti. Antti Rinteelle (sd.) terveisiä, että pitää tästä traditiosta kiinni!