1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Nyt on kesäistä! Helleraja rikkoutunee huomenna laajalti Etelä- ja Keski-Suomessa – Lämmin sää jatkuu alkuviikolla

Sateita ei ole viikonloppuna luvassa. Alkuviikolla lämmintä ja kosteaa ilmaan virtaa Suomeen Baltiasta.

sää
aurinko ja lehmuksen lehtiä
Tero Kyllönen / Yle

Viikonloppua vietetään varsin aurinkoisessa ja kesäisessä säässä. Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan lämpötila yltänee hellelukemiin tänään lauantaina maan länsi- ja lounaisosassa.

Huomenna sunnuntaina hellettä on luvassa vieläkin laajemmalti, ja helleraja voi rikkoutua suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa. Toistaiseksi vuoden korkein lämpötila mitattiin viikko sitten Pohjois-Karjalassa Ilomantsissa, jossa lämpötila kohosi 25,2 asteeseen. Tuo ennätys rikkoutunee viikonlopun aikana.

– Tänään päivän korkeimmat lämpötilat ovat siinä 24-25 asteessa ja sunnuntaina 25-26 asteessa, sanoo Matti Huutonen.

Ylin lämpötila -grafiikka.
Matti Huutonen / Yle

Ainoastaan aivan Lapin pohjoisosassa sää on viileämpää ja lämpötilat jäävät viikonloppuna alle 15 asteeseen. Sateita ei ole lähipäivinä luvassa, mutta hallaan kannattaa varautua ainakin ensi yönä Etelä-Suomea myöten.

Nopeaa kylmenenistä ei ole luvassa alkuviikostakaan, mutta sade- ja ukkoskuuroja voi tulla eri puolilla maata. Syynä on lämpimän ja kostean ilmamassa leviäminen Suomeen Baltiasta. Huutosen mukaan maan eteläosassa lämpötila kohoaa alkuviikollakin yli 20 asteeseen ja pohjoisessakin päästäneen 15 asteeseen.

– Sitten, kun mennään loppuviikkoa kohden niin lämpötilat tipahtavat maan keskiosassa lähemmäksi kymmentä astetta ja etelässä alle 20:n.

Lue seuraavaksi