Herätys: Jännitys hallitusneuvotteluissa kasvaa, rakkauden salapoliisi tutkii sulhasehdokkaiden taustat Intiassa ja Hollanti voitti Euroviisut

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Hallitusneuvottelut 16. toukokuuta. Elinvoimainen Suomi -työryhmä.
Elinvoimainen Suomi -työryhmä työn parissa. Keskellä kuvassa puheenjohtaja Ville Skinnari (sd.).Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia

Jännite Säätytalossa kasvaa – taloutta sovitetaan yhteen ehdotusten kanssa

Hallitusneuvottelut jatkuvat sunnuntaina Säätytalossa Antti Rinteen (sd.) johdolla. Hallitusohjelman eri osa-alueita koostavat työryhmät aloittavat työnsä aamulla ja viiden puolueen puheenjohtajat saapuvat paikalle iltapäivällä. Kädenvääntö neuvotteluissa kovenee, kun työryhmien ehdotuksia ja talousraameja sorvataan yhteen. Hallitusneuvotteluista kantautui perjantaina ristiriitaista viestiä, kun puoluejohtajat hämmästelivät keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän ulostuloa vaikeista neuvotteluista. Rinne kuitenkin vakuutti, että mikään puolue ei ole lähdössä neuvotteluista ja aikataulut pitävät. Yle seuraa päivän antia tässä jutussa.

Puolueiden EU-tavoitteet eroavat toisistaan selvästi

euroopan parlamentti
Olivier Hoslet / EPA

Haluaisitko selkeät nuotit, mitä suomalaiset puolueet oikein ajavat eurovaaleissa? Puolueiden käsitykset siitä, millaisia päätöksiä Euroopan maiden yhdessä pitäisi tehdä, eroavat toisistaan selvästi. Epäilevästi unionin politiikkaan suhtautuvat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Useimmat puolueet ovat luottavaisia. Kokosimme puolueiden eurovaalinäkemykset yhteen juttuun.

Aleksi Salmenperä odottaa katsojalukuja

Aleksi Salmenperä työhuoneellaan.
Aleksi Salmenperä työhuoneellaan.Mårten Lampén / Yle

Elokuvaohjaaja Aleksi Salmenperä on ohjannut yhden Suomen kalleimmista tv-sarjoista. White Wall -jännitysdraaman kuvaukset päättyivät hiljan Pyhäjärvellä. Nyt Ylen kulttuurivieras Salmenperä odottaa, että hän kelpaisi vihdoin myös suurelle yleisölle.

Intiassa sulhasen taustoja selvittää yhä useammin rakkauden salapoliisi

Intiassa vanha perinne järjestetyistä avioliitoista on yhä voimissaan, mutta mies- tai vaimokokelas löytyy yhä useammin internetistä. Koska tosielämän linkkiä nuorten perheiden välillä ei ole, palkataan taustojen selvittämiseen yhä useammin rakkauden salapoliisi. Hän selvittää, juoko vävykokelas liikaa ja ansaitseeko hän sen, mitä väittää ansaitsevansa.

Intialainen yksityisetsivä Troy Chakraborty Kolkatasta.
Intialainen yksityisetsivä Troy Chakraborty Kolkatasta.Jenny Matikainen / Yle

Hollanti voitti Euroviisut

Ennakkosuosikiksi noussut Hollanti voitti odotetusti Euroviisut. Hollannin euroviisuedustaja Duncan Laurence sai Arcade-balladillaan 492 pistettä yleisöltä ja ammattilaisraadeilta. Toiseksi tuli Italia ja kolmanneksi Venäjä. Suomi ei päässyt Euroviisujen finaaliin vaan karsiutui semifinaalivaiheessa.

Hollannin viisuedustaja Duncan Laurence lehdistötilaisuudessa tuloksen selvittyä.
Hollannin viisuedustaja Duncan Laurence lehdistötilaisuudessa tuloksen selvittyä.Abir Sultan / EPA

Etelässä ja lännessä hellettä

Kesäisiä lämpötiloja on tänään luvassa lähes koko maahan. Etelässä ja lännessä lämpötila kohoaa monin paikoin hellelukemiin. Lapissa voi tulla sadekuuroja, mutta muuten päivä on aurinkoinen. Lue lisää säästä täältä.

Sunnuntain sääkartta.
Yle Sää