Australian konservatiivihallitus kiri yllätysvoittoon – Työväenpuolueen ilmastoviesti ei purrut

Työväenpuolueen puheenjohtaja on ilmoittanut eroavansa.

Australia
Australian pääministeri Scott Morrison suutelee vaimoaan.
Australian pääministeri Scott Morrison vaimonsa kanssa 18. toukokuuta.Mick Tsikas / EPA

Australiassa hallitseva konservatiivi- ja liberaalipuolueiden muodostama koalitio on voittanut eilen perjantaina käydyt parlamenttivaalit.

Kun suurin osa äänistä oli laskettu, hallituspuolueet olivat saaneet 74 paikkaa 151-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen. Enemmistöön tarvitaan 76 paikkaa.

Työväenpuolue oli varmistanut vasta 65 paikkaa.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Bill Shorten on ollut yhteydessä pääministeri Scott Morrisoniin ja onnitellut tätä vaalivoitosta.

Shorten kertoi tilanteesta hämmästyneille puoluetovereilleen ja ilmoitti samalla jättävänsä puoluejohtajan tehtävät.

Hallituspuolueiden voittoa voi pitää yllätyksenä, sillä vain hieman ennen vaaleja tehdyissä kyselyissä työväenpuolue oli niukassa johdossa.

Morrison on sanonut, että hänen johtamansa koalitio jatkaa hallitusvallassa, mutta vielä ei ole varmaa, onko sillä takanaan parlamentin enemmistö. Pienet puolueet ja itsenäiset ehdokkaat ovat saaneet ainakin kuusi paikkaa.

Vaalien teemat liikkuivat varsinkin talouskysymyksissä sekä ilmastossa. Australian ilmasto on lämmennyt voimakkaasti, mikä on aiheuttanut muun muassa rajuja lämpaaltoja. Työväenpuolue vaati tiukkoja vähennyksiä maan ilmastopäästöihin.

Australian parlamenttivaaleissa pääteemoina ilmastonmuutos ja verouudistus

Lähteet: AP, AFP