1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Prinssi William

Prinssi William kertoi kuninkaallisiin kohdistuvasta henkisestä paineesta ja äitinsä menettämisestä

Työ ambulanssihelikopterin lentäjänä oli prinssille henkisesti raskasta, hän kertoo.

Prinssi William Kuva: Martin Hunter / EPA

Britannian prinssi William on antanut harvinaisen haastattelun yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) ja kertonut rasituksesta, jota hän on kokenut mielenterveytensä suhteen.

Prinssi William ja pikkuveljensä Harry menettivät äitinsä, prinsessa Dianan, ollessaan vielä lapsia.

William kertoo tunteneensa "tuskaa, joka oli pahempi kuin mikään muu tuska". Hänen mukaansa tilannetta pahensi vielä Britannian yläluokalta odotettu tyyni käytös, jossa tunteet hillitään kaikissa tilanteissa (stiff upper lip).

– Tällä "stiff upper lip" -jutulla on paikkansa, kun on vaikeat ajat, mutta ihmisten pitää myös voida rentoutua ja kyetä puhumaan tunteistaan, koska emme ole robotteja, hän sanoi haastattelussa.

Armeijapalveluksensa jälkeen William on työskennellyt ambulanssihelikopterin lentäjänä. Haastattelussa hän kertoi sen olleen kuormittavaa, koska hän sai tuntea, kuinka "kuolema oli aivan nurkan takana".

Armeijataustansa takia hänen oli aluksi vaikea puhua tunnoistaan, mutta huomasi sittemmin ambulanssielämän olevan paljon avoimempaa.

William joutui päivittäin näkemään perheitä, jotka olivat saaneet pahimpia mahdollisia uutisia. Tämä vaikutti myös häneen.

– Se raaka tunne... Saatoin tuntea sen kasvavan sisälläni ja vaativan veronsa ja muuttuvan todelliseksi ongelmaksi. Minun oli pakko saada puhua siitä.

Prinssit William ja Harry ovat olleet mukana käynnistämässä mielenterveyskampanjaa Heads Together. Lisäksi he ovat puolisoidensa kanssa tukeneet tekstiviestipalvelua, joka auttaa mielenterveysongelmiin joutuneita ihmisiä.

Sunnuntaina BBC:llä lähetettävässä ohjelmassa prinssi Williamin kanssa esiintyi joukko entisiä ja nykyisiä jalkapallotähtiä, joilla on elämänsä aikana ollut vaikeuksia mielenterveysasioiden kanssa. Mukana olivat pelaajat Peter Crouch, Danny Rose, Thierry Henry ja Jermaine Jenas sekä Englannin maajoukkueen päävalmentaja Gareth Southgate.