Skandaali kaataa Itävallan hallituksen, uudet vaalit tulossa – liittokansleri purki patoutuneita tuntojaan

Itävaltalaisten tiedotusvälineiden mukaan liittokansleri Kurz on jo aiemmin halunnut vaihtaa maan sisäministerin.

Sebastian Kurzin puolue on ennakkosuosikki tulevissa vaaleissa. Kuva: Florian Wieser / EPA

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ilmoitti tänään lauantaina, että maassa järjestetään uudet vaalit nopealla aikataululla.

Kurzin mukaan äärioikeistolaisen Vapauspuolueen toiminta vahingoittaa Itävallan mainetta ulkomailla. Kurz ei myöskään usko, että Vapauspuolue on halukas muuttamaan toimintaansa.

Itävallan hallituksen ovat muodostaneet Kurzin johtama keskusta-oikeistolainen kansanpuolue ÖVP ja äärioikeistolainen vapauspuolue FPÖ.

Hallituseron taustalla on FPÖ:tä edustavaan varaliittokansleri Heinz-Christian Stracheen liittyvä skandaali.

Strache ilmoitti tänään lauantaina eroavansa, kun julkisuuteen tuli Ibizalla kuvattu video, jossa hän keskusteli venäläisen naisen kanssa urakoiden järjestämisestä ja siitä, miten niistä palkittaisiin. Strache mainitsi myös, että he voisivat hankkia omistukseensa Itävallan suurimman sanomalehden Kronen-Zeitungin ja käyttää sitä valtansa vahvistamiseen.

– Eilisen videon jälkeen minun on sanottava rehellisesti: liika on liikaa, Kurz sanoi tiedotustilaisuudessaan.

– Videon vakavin osa oli asennoituminen vallan väärinkäyttöön, veronmaksajien rahojen käyttämiseen ja suhtautuminen tiedotusvälineisiin, Kurz jatkoi. Hän totesi myös tulleensa henkilökohtaisesti loukatuksi videolla.

Uutistoimisto APA oli saanut tietoja FPÖ:n sisältä jo ennen puhetta. Tiedot kertoivat, että Kurz oli jo tehnyt päätöksen hallituksen erosta. Kysymys on vain siitä, miten päätös muotoillaan.

– Vaikka en ole puhunut julkisuudessa, on ollut monia tilanteita, joita minulla on ollut vaikea hyväksyä, Kurz kertoi. Hänen hallituksensa nousi valtaan joulukuussa 2017.

APA:n mukaan Kurz oli vaatinut FPÖ:tä myös vaihtamaan sisäministerin salkkua kantavaa henkilöä. Tällä hetkellä sisäministerinä toimii Herbert Kickl, joka on joutunut erittäin kovan arvostelun kohteeksi.

FPÖ:llä on läheiset suhteet Venäjän johtoon ja Itävallan FPÖ-johtoisen sisäministeriön pelätään vuotavan tietoja Venäjälle. Esimerkiksi Suomen Suojelupoliisi on muuttanut käytäntöjään epäilyn takia.

Itävaltalaiset osoittivat mieltään varaliittokansleri Heinz-Christian Strachen toimiston ulkopuollella 18. toukokuuta. Kuva: Florian Wieser / EPA

APA:n mukaan FPÖ ei aikonut taipua Kurzin vaatimukseen, mikä olisi lopullinen este hallitusyhteistyön jatkumiselle.

Wienissä arviolta 10 000 ihmistä on osoittanut mieltään ja vaatinut hallituksen eroa.

Lue lisää: