Huhtasaari: Venäjä ei vaikuta europopulistien tavoitteisiin – perussuomalaiset ei hyväksy Venäjän tekoja Itä-Ukrainassa

Itävallan Vapauspuolueen Venäjä-skandaali varjosti Euroopan kansallismielisten kokoontumista Milanossa.

Euroopan unioni
Perussuomalaisten Laura Huhtasaari osallistui lauantaina kansallismielisten kokoukseen Milanon tuomiokirkon aukiolla.
Perussuomalaisten Laura Huhtasaari osallistui lauantaina kansallismielisten kokoukseen Milanon tuomiokirkon aukiolla.Mikko Ahmajärvi / Yle

MilanoVenäjällä ei ole tekemistä perusteilla olevan eurooppalaisen kansallismielisten puolueiden ryhmän tavoitteiden kanssa, sanoo perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari.

Epäilys vaikuttamisesta vahvistui kun kävi ilmi, että Itävallan Vapauspuolueen puheenjohtaja Heinz-Christian Strache oli lupaillut venäläiselle tukijalle oikopolkua julkisiin hankintoihin vastineena tuesta hänen puolueensa kampanjalle.

– Venäjällä ei ole mitään roolia meidän tavoitteiden ja päämäärien kanssa, Huhtasaari sanoi populistipuolueiden tapaamisessa Milanossa lauantaina, viitaten perussuomalaisten eurooppalaisiin kumppaneihin.

"Emme hyväksy Krimin liittämistä"

Huhtasaaren mukaan perussuomalaisten linja suhteessa Venäjään on samankaltainen kuin Tanskan Kansanpuolueen tai Viron Ekren. Perussuomalaiset ei hänen mukaansa hyväksy Krimin liittämistä Venäjään tai Venäjän toimia Itä-Ukrainassa.

Ruotsidemokraatit on ilmoittanut pysyvänsä syrjässä kansallismielisten puolueiden rintamasta sen takia, että monet puolueista ovat liian läheisiä Venäjän valtaapitävien kanssa. Huhtasaari sanoi toivovansa, että Ruotsidemokraatit "järkeistyy".

Yhteistyötä virittelevistä oikeistopuolueista La Legalla ja Itävallan Vapauspuolueella on yhteistyösopimus Venäjän valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän kanssa. Ranskan Marine Le Penin Kansallinen liittouma on ottanut vastaan rahoitusta Venäjältä.

Huhtasaari ei ottanut kantaa EU:n pakotepolitiikkaan, mutta sanoi, että EU:n pitäisi maksaa korvauksia suomalaisille, jotka ovat kärsineet Venäjän asettamista vastapakotteista. EU asetti Venäjälle talouspakotteita Krimin valtauksen seurauksena.

– Ei ole oikein, että Saksa myy edelleen autoja Venäjälle ja Suomi ei voi myydä juustoa, Huhtasaari sanoi.

EU myönsikin korvauksia suomalaisille maidontuottajille loppuvuodesta 2014.

Italia uhittelee yhä säännöille

Monet perussuomalaisten tavoitteista ovat kuitenkin vastakkaisia etenkin tapaamista isännöineen Lega-puolueen tavoitteiden kanssa. Legan johtaja Matteo Salvini ilmoitti hiljattain, että Italia aikoo jatkossakin rikkoa EU:n budjettivajesääntöjä.

– Meidän viestimme [Salvinille] on se, että jos on säännöt, niitä pitäisi noudattaa, Huhtasaari sanoi.

Jos suhtautuminen euroon ja talouspolitiikkaan erottaa Milanoon kokoontuneita puolueita, suhtautuminen maahanmuuttoon on niitä yhdistävä tekijä. Salvini puhui torilla "hallitsemattomasta maahanmuutosta" samaan sävyyn kuin Huhtasaarikin.

Salvinin isännöimä kokoontuminen keräsi lauantaina Duomo-aukiolle kymmeniätuhansia ihmisiä. Vastamielenosoituksissa väkeä oli muutamia tuhansia.