Antti Rinne hallitusneuvottelujen rahoitusriidasta: "Nyt asiat on selvitetty" – Vasemmistoliitto jää odottamaan "neuvottelutulosta kokonaisuutena"

Vasemmistoliitto ei halua myydä valtion omaisuutta. Asiaa ratkottiin puheenjohtajien kesken.

hallitusneuvottelut
Antti Rinne hallitusneuvotteluissa Säätytalolla Helsingissä.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne saapui Säätytalon hallitusneuvotteluihin maanantaiaamuna. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa Rinteen haastattelun, kun neuvotteluissa oli jouduttu etsimään ratkaisua valtion omaisuuden myyntiin.

Hallitusneuvottelujen ratkaiseva viikko alkoi maanantaina jännitteisenä. Takarajana hallitusohjelman kokoon saamisessa on yhä tuleva perjantai.

Aamupäivällä neuvotteluihin tuli tauko, kun vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myymisen menojen rahoituskeinona. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin sanoma (siirryt toiseen palveluun)t. Ylen tiedon mukaan keskusta ei taas suostu ottamaan lisävelkaa.

SDP:n Antti Rinne vahvisti iltapäivällä toimittajille, että asian vuoksi jouduttiin ottamaan aikalisä "yhden ryhmän osalta".

– Nyt asia on selvitetty, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan puheenjohtajien välisissä keskusteluissa oli iltapäivällä yli 20 yksityiskohtaa, jotka oli tuotu ilmiöpöydistä puheenjohtajien ratkaistaviksi.

– Kaikki ratkaistiin. Asiat menevät nyt hyvin eteenpäin, Rinne sanoi.

Rinne ei suostunut ottamaan kantaa valtion omaisuuden myymiseen tai kiistan ratkeamisen muihin yksityiskohtiin. Hänen mukaansa kaikki hallitusneuvotteluissa olevat puolueet ovat yhtä mieltä talouden raameista.

Rinteen mukaan vasemmistoliiton rahoituskannoissa tai keskustan viime perjantaina esittämissä kriittisissä näkemyksissä ei ole kyse kupruista hallitusneuvotteluissa, vaan normaaleista tilanteista neuvotteluissa.

Puheenjohtajien osalta hallitusneuvottelut jatkuvat tiistaiaamuna klo 9. He poistuivat Säätytalolta keskittymään illan eurovaalitenttiin.

Li Andersson: "Olemme esittäneet omat näkemyksemme"

Riita koski ainakin suuren infrapaketin rahoitusta. Vasemmistoliitto on STT:n mukaan ilmoittanut neuvottelijoille, että omaisuustulojen käyttäminen tähän sopii sille.

Puolue ei ole toistaiseksi vahvistanut asiaa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi iltapäivällä poistuessaan Säätytalolta arvioivansa hallitusneuvottelujen lopputulemaa vasta, kun neuvottelujen kokonaisuus on selvä.

– Me olemme esittäneet meidän näkemyksiä rahoituksesta, ja nyt neuvottelut jatkuvat.

Vasemmistoliitto järjestää vielä neuvoa-antavan jäsenäänestyksen hallitusohjelmasta.

  • Hallitusneuvotteluita käyvät SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.
  • Päivitimme tähän juttuun hallitusneuvottelujen kulkua maanantaina.

Hallitusneuvotteluita vetävä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinnekertoi aamulla ennen neuvottelujen alkamista, että talouden raamit ovat selvät, mutta vaikein kysymys koskee sitä, miten raameilla rajatut rahat käytetään. Jokaisella viidellä puolueella on kynnyskysymyksensä ja vaalilupauksensa.

– Tiedetään se, että kovia paineita ja tarpeita on, ja nyt pitää löytää yhteisymmärrys miten menopaineet toteutetaan, Rinne arvioi aamulla Säätytalossa.

Sekä Rinne että vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoivat maanantaina, että kaikki ilmiöpöytien alaryhmät eivät ole edenneet samaan tahtiin. Työryhmien ehdotusten pitäisi olla valmiita huomenna tiistaina.

Lisäaikaa neuvotteluihin otetaan illoista.

– Jos tarvitaan lisäaikaa, sitä otetaan. Olen kuullut, että jotkut ryhmät joutuvat ottamaan, ja tänään on käytössä kello 18–21 illalla, Rinne kertoi maanantaina.

Sunnuntaina Rinne kertoi, että vaikka talousasioissa edistyttiin merkittävästi, työelämäkysymyksissä on vielä neuvottelemista.

Esimerkiksi Lauri Ihalaisen (sd.) vetämälle talouden ilmiöpöydälle on annettu Haaviston mukaan uusia tehtäviä. Ryhmä saanee neuvotteluissa koordinoivaa roolia, jolla vähennetään yksityiskohtakysymysten määrää puheenjohtajien pöydältä.

Haaviston ja Henrikssonin eri käsitys salkuista

Hallituksen kokoonpanoa voidaan Rinteen mukaan odotella vasta joitakin päiviä myöhemmin. Painetta aikataulussa pysymiseen lisäävät eurovaalit, sillä neuvottelijat osallistuvat tällä viikolla useisiin vaalitentteihin.

Pekka Haavisto kertoi aamulla, että salkkujaosta ei ole keskustelu vielä lainkaan. Selvää on Haaviston mukaan vain, että pääministeri olisi Rinne, mutta esimerkiksi vihreille spekuloidusta ulkoministerin paikasta ei ole puhuttu.

– Yhteisymmärrys on vain siitä, että 18 ministeriä tulee, mutta siitä miten tontit jakaantuvat, ei ole ollut keskustelua, Haavisto totesi.

Salkkumäärästäkin on eri näkemyksiä. RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan salkkumäärästä ei ole sovittu vielä mitään.

Lisäämällä salkkujen määrän 19:ään RKP:lle liikenisi kaksi salkkua.

Andersson aamulla: "Hankaluuksia tullut lisää"

Vihreiden neuvotteluryhmä kokoontui maanantaina ennen hallitusneuvottelujen alkamista. Haavisto arvioi, että talouden raamien mukaantulo on lisännyt jännitteitä neuvotteluissa ja ryhmissä.

– Tottakai se tarkoittaa, että joudutaan priorisoimaan ja (kysymyksiä) pallotellaan puheenjohtajien välillä, Haavisto kertoi.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvioi jo aamulla Säätytalossa, että viime viikkoon verrattuna neuvotteluihin on tullut enemmän yhteensovitettavaa.

– Näitä hankaluuksia on nyt tullut lisää, kun on päästy käsittelemään talouden raameja. Olen kyllä edelleen sitä mieltä, että arvopohjan pitää olla kaikille selkeä ja yhtenäinen. Tarvitaan panostuksia koulutukseen ja eriarvoisuuden torjuntaan, Andersson sanoi.

Ympäristökysymykset taas jakavat yhä vihreitä ja keskustaa. Jännitteitä on Haaviston mukaan ympäristökysymyksistä, kuten hiilinieluista ja turpeesta.

Haavisto ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ovat käyneet ympäristökysymyksistä myös kahdenvälisiä keskusteluja.

– Toisaalta molemmille sukupolvien välinen oikeudenmukaisuusaspekti on tärkeä asia neuvotteluissa, Haavisto arvioi puolueiden arvopohjaa.

Keskusta turhautui perjantaina

Hallitusneuvotteluja jatketaan maanantaina talousneuvottelujen pohjalta.

Hallitusneuvottelujen ilmapiiri sähköistyi perjantaina, kun keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi, että hallituksen kasaan saaminen viiden puolueen pohjalla on vaikeaa, ja neuvotteluissa ollaan edelleen kaukana maalista.

Viikonloppuna neuvottelut sujuivat neuvottelijoiden mukaan hyvässä hengessä.

– Istuin puheenjohtaja Sipilän kanssa yhdessä päivällispöydässä ja kävimme vielä kahdenvälisiä keskusteluja. Kyllä tunnelma on mielestäni ihan asiallinen. Totta kai kaikilla puolueilla on omat paineensa siitä, että tietyt tavoitteet, kynnysehdot, menevät tässä prosessissa lävitse tai tulevat huomioiduiksi, kuvaili Pekka Haavisto keskustelujen kulkua sunnuntai-iltana.

Lue lisää edellispäivien hallitusneuvotteluista:

Talouspaperit ensi kertaa puheenjohtajien pöydällä – Antti Rinne: "Päästiin talousasioissa eteenpäin, työllisyystoimet vaativat vielä lisätöitä"

Sipilä yllätti: hallituksen kasaan saaminen vaikeaa, Rinne: Kaikkien puolueiden "painetilat" käyty läpi