Herätys: Hallitusneuvotteluissa alkaa ratkaiseva viikko, kesämökkien vuokraus käy vilkkaana, etelässä yhä hellettä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Antti Rinne saapumassa hallitusneuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä.
Hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne saapui hallitusneuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä perjantaina. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallitusneuvotteluissa alkaa ratkaiseva viikko

Hallitusneuvotteluja jatketaan tänään hyvin edenneiden talousneuvottelujen pohjalta. Neuvotteluja vetävän SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan eilisissä neuvotteluissa edistyttiin talousasioissa merkittävästi ja talouden raamit ovat nyt selvillä. Hallitusohjelman kokoon parsimisessa on edelleen tavoitteena tuleva perjantai. Huomenna puolestaan työryhmien ehdotusten on määrä olla valmiita.

Feminismi tuli Espanjaan, mutta aborttioikeus arveluttaa edelleen

Espanjassa kolme vuotta sitten härkäjuoksufestivaaleilla tapahtunut joukkoraiskaus aloitti maassa feministisen kansanliikkeen. Feminismin vastavoimana oikeistopopulistit haluavat heikentää naisten oikeuksia. Maassa keskustellaan vaalien alla nyt myös aborttioikeudesta.

Tuhannet espanjalaiset protestoivat viime kesänä oikeuden annettua tuomionsa niin kutsutussa susilauman seksuaalirikostapauksessa.
Tuhannet espanjalaiset protestoivat viime kesänä oikeuden annettua tuomionsa niin kutsutussa susilauman seksuaalirikostapauksessa.Juan Carlos Hidalgo / EPA

Kesämökkien vuokraus käy vilkkaana

Vuokramökkibisnes käy nyt kiivaana. Mökkejä löytyy vielä, mutta pian alkaa olla kiire – varsinkin, jos mökille on kovin tarkat vaatimukset. Monet vesistöjen äärellä sijaitsevat etelän mökit ovat jo suosituimmille ajankohdille varattuja, sillä ihmiset varaavat mökkejä yhä aikaisemmin. Nykypäivänä vuokramökeissä korostuu laatu: mökiltä kaivataan samat mukavuudet kuin kotonakin.

Nainen kävelee kesämökin pihalla.
Ismo Pekkarinen / AOP

Leijonat on kiinni lohkovoitossa – Saksa-peli ratkaisee

Suomi otti tärkeän harppauksen kohti lohkovoittoa, kun se voitti Ranskan 3–0 jääkiekon MM-turnauksen A-lohkon ottelussa Slovakiassa eilen illalla. Voitto oli Suomelle viides MM-kisojen alkusarjassa. Suomi tarvitsee tiistain Saksa-ottelusta vain kaksi pistettä varmistaakseen lohkovoittonsa, kävi muissa otteluissa miten tahansa. Puolivälierät ovat ohjelmassa torstaina.

Suomen jääkiekkojoukkue.
Joe Klamar / AFP

Yhdysvallat esitteli oman ratkaisuehdotuksensa Lähi-Idän konfliktiin

Valkoisen talon varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa esittelemä suunnitelma Lähi-idän rauhasta keskittyy alueen talouden piristämiseen sekä sijoitusten houkuttelemiseen muun muassa Länsirannalle ja Gazaan. Suunnitelmassa ei käsitellä niitä poliittisia kysymyksiä, jotka ovat olleet vuosikymmeniä Lähi-idän rauhan esteenä, kuten kysymystä palestiinalaisten omasta valtiosta tai Jerusalemin asemasta.

Jared Kushner
Donald Trumpin vävy Jared Kushner on uuden rauhansuunnitelman arkkitehti.Brendan Smialowski / AFP

Alkuviikolla etelässä yhä hellettä – muualla maassa epävakaista

Helteinen sää jatkuu lähipäivinä Etelä-Suomessa. Maanantaista alkaen sadekuurot yleistyvät maan keski- ja pohjoisosassa. Paikoin voi myös ukkostaa, mutta viimeistään tiistaina sateisiin liittyy selvemmin myös ukkosta. Sateet ovat enimmäkseen varsin paikallisia ja yöt lämpenevät koko maassa. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Maanantain säääkartta.
Yle