Valkoisen talon Lähi-idän rauhansuunnitelma keskittyy sijoitusten houkuttelemiseen alueelle – ”poliittiset kysymykset myöhemmin”

Palestiinalaiset ja useat arabijohtajat ovat suhtautuneet skeptisesti rauhansuunnitelmaan, koska he kokevat, että Trumpin hallinto on toistuvasti asettunut konfliktissa Israelin puolelle.

Lähi-itä
Jared Kushner
Donald Trumpin vävy Jared Kushner on uuden rauhansuunnitelman arkkitehti.Brendan Smialowski / AFP

Valkoisen talon esittelemä suunnitelma Lähi-idän rauhasta keskittyy alueen talouden piristämiseen sekä sijoitusten houkuttelemiseen muun muassa Länsirannalle ja Gazaan.

Rauhansuunnitelman arkkitehti, presidentti Donald Trumpin vävypoika ja neuvonantaja Jared Kushner aikoo järjestää Bahrainissa 25.- 26. kesäkuuta kokouksen, jonne hän kutsunut eri maiden valtiovarainministereitä sekä liike-elämän edustajia keskustelemaan asiasta.

Valkoisen talon mukaan rauhansuunnitelman ensimmäinen osa keskittyy infrastruktuuriin, teollisuuteen sekä sijoitusten houkuttelemiseen alueelle.

Suunnitelmassa ei käsitellä niitä poliittisia kysymyksiä, jotka ovat olleet vuosikymmeniä Lähi-idän rauhan esteenä, kuten kysymystä palestiinalaisten omasta valtiosta tai Jerusalemin asemasta. Valkoisen talon virkamieslähteet kertovat uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun), että poliittiset kysymykset ovat asialistalla myöhemmin.

Kushner kieltäytyy kommentoimasta kahden valtion mallia

Kushner ei ole suostunut kertomaan, sisältääkö hänen rauhansuunnitelmansa ehdotusta kahden valtion mallista, joka on saanut aiemmissa rauhanpyrkimyksissä laajaa kansainvälistä tukea. Tämä saattaisi viitata siihen, että Yhdysvallat ei välttämättä enää jatkossa edellytä palestiinalaisvaltion perustamista konfliktin ratkaisemiseksi.

Palestiinalaiset ja useat arabijohtajat ovat suhtautuneet skeptisesti Kushnerin suunnitelmaan, koska he kokevat, että Trumpin hallinto on toistuvasti asettunut konfliktissa Israelin puolelle.

Muun muassa Trumpin päätös siirtää Yhdysvaltain lähetystö Tel Avivista Jerusalemiin oli Israelille suuri poliittinen voitto ja palestiinalaisille kova isku.

Lisäksi Yhdysvallat on katkaissut kokonaan rahoituksensa palestiinalaispakolaisia auttavalle YK-järjestölle UNRWA:lle.

Lisää aiheesta:

White House to focus on investment in Middle East as part of peace proposal (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP