Google keskeyttää päivityksiä Huawein puhelimiin

Google on ilmoittanut rajoittavansa Android-käyttöjärjestelmän käyttöä kiinalaisen Huawein puhelimissa. Käytössä olevien Huawein puhelinten sovelluksiin rajoitus ei ilmeisesti vaikuta.

Huawei
Nainen käyttää kännykkäänsä. Taustalla näkyy Huawein logo valkoisella näytöllä.
Wang Zhao / AFP

Google on keskeyttänyt Android-käyttöjärjestelmän päivityksiä kiinalaisen matkapuhelinvalmistaja Huawein laitteisiin. Huawei menettää näin tietoturvapäivitykset ja teknisen tuen.

Huawein seuraavan sukupolven puhelimilla ei myöskään ole rajoitusten voimassa ollessa pääsyä Googlen sovelluksiin, kuten Play Storeen, Gmailiin ja YouTubeen. Asiasta uutisoi ensimmäisenä uutistoimisto Reuters.

Googlen edustaja kertoo Reutersille, että käytössä olevissa Huawein puhelimissa sovellukset ja niiden päivitykset toimivat.

Teknologiauutissivusto Verge arvio (siirryt toiseen palveluun), ettei rajoituksilla ole käytössä oleviin puhelimiin välittömiä vaikutuksia.

Rajoitukset ovat seurausta siitä, että Yhdysvallat lisäsi Huawein viime viikolla "mustalle listalle". Amerikkalaisyritykset eivät saa tehdä liiketoimia listalla olevien kiinalaisyritysten kanssa ilman hallituksen myöntämää erityistä lupaa.

Google toteaa tiedotteessaan, että Huaweihin kohdistuvilla rajoituksillaan se noudattaa annettuja sääntöjä.

Huawei sanoi myöhemmin, että päivitykset kattavat jo varastoihin myydyt laitteet.

Toimella saattaa olla merkittäviä vaikutuksia Huawein matkapuhelinbisnekselle Kiinan ulkopuolella.

Huaweilla on edelleen pääsy Android-käyttöjärjestelmän avoimesti saatavilla olevaan versioon (AOSP).

Länsimaat epäilevät Huawein tekevän yhteistyötä Kiinan tiedusteluviranomaisten kanssa. Huawein 5G-verkkoihin epäillään liittyvän huomattavia riskejä. Huawei on kiistänyt epäilykset.

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota on viime aikoina kiihtynyt.

Lisää aiheesta:

Presidentti Trump julisti kansallisen hätätilan tietoverkkojen uhkan vuoksi – Huawei päätyi kauppaministeriön mustalle listalle

Onko Huawei oikea turvallisuusriski vai osa kauppasotaa? "Vaikea sanoa, koska näyttöä vakoilusta ei ole"

Lähteet: Reuters