Kainuun eurovaaliehdokkaat eivät halua maataloustukien rajoittavan karjankasvatusta

Kainuulaisista ehdokkaista lähes kaikki haluavat varjella karjankasvatusta.

eurovaalit
Navetta maatila lehmät maitotila ruokinta
Tiia Korhonen / Yle

Suurin osa kainuulaisista eurovaaliehdokkaista vastustaa Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun) esitettyä väitettä "Maataloustukia pitää ohjata niin, että karjankasvatus EU:ssa vähenee".

Seitsemästä ehdokkaasta kuusi oli väitteen kanssa jokseenkin tai täysin eri mieltä. Ainoastaan vihreiden ehdokas Silja Keränen oli väitteen kanssa jokseenkin samaa mieltä.

– Maatalouspolitiikan iso kuva on myös se, että tukia pitää suunnata ympäristön tilan parantamiseen (esimerkiksi peltojen hiilensidontaan) sekä maaseudun kehittämiseen. Ja vähentää suoria hehtaarisidonnaisia tukia. EU komissio esittää juuri päinvastaista, joten tässä on iso vääntö käytävänä, Keränen kommentoi vaalikoneessa.

Kainuulaisista ehdokkaista kansalaispuolueen Sami Kilpeläinen ja Suomen kansa ensin -puolueen Pekka Harri olivat täysin eri mieltä väitteen kanssa.

– Suomen maatalouden arvosta maito ja liha ovat yli 60 prosenttia. Sitä paitsi, EU:ssa ei juurikaan enää edes makseta tukia kotieläintaloudelle, Kilpeläinen sanoo.

Karjankasvatuksen rajoittamista vastaan olevilla ehdokkailla on omat näkemyksensä siitä, miten asia pitäisi hoitaa.

– Maataloustukia tulee ohjata niin, että maataloutta voidaan harjoittaa kaikkialla EU:ssa. Maataloustukien väärinkäyttöä tulee ehkäistä kaikin keinoin, SDP:n Tiina Heikkinen kommentoi.

– Loppuviimein mielestäni EU-jäsenmaksuja pitäisi tuntuvasti Suomen osalta alentaa ja maataloustuet siirtää kansalliselle tasolle, jolloin saisimme itse määrittää, millaista maataloutta Suomessa harjoitetaan, sanoo perussuomalainen Minna Partanen.

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys päättyy tiistaina 21. toukokuuta. Virallinen vaalipäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta.