Eero Heinäluoma: "Olen käytettävissä komissaariksi"

Eero Heinäluoma sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, että hänelle on tullut paljon kyselyitä, mikä on hänen kantansa komissaariehdokkuuteen.

Euroopan komissio
Eero Heinäluoma tiedotustilaisuudessaan Helsingissä.
SDP:n eurovaaliehdokas Eero Heinäluoma tiedotustilaisuudessaan Helsingissä maanantaina.Laura Ukkonen / Lehtikuva

Demareiden entinen puheenjohtohtaja ja eurovaaliehdokas Eero Heinäluoma sanoo, että hän on käytettävissä Suomen komissaariksi.

– Minulle on tullut paljon palautetta, että minun pitää sanoa selkeästi kantani, olenko käytössä komissioon. Siksi olen päätynyt selkeästi sanomaan, että olen valmis EU-komission Suomen jäseneksi, Heinäluomaa sanoi.

Heinäluoman mukaan jäsenmaiden pitäisi jatkossa ehdottaa komissioon sekä mies- että naisehdokasta. Tämä palvelisi Heinäluoman mukaan paitsi osaavan komission kokoamista mutta myös tasa-arvoasiaa.

Heinäluoma ei arvioi, kuka olisi hänelle paras vastaehdokas, jos hänen esityksensä mukaan edettäisiin. Käytäntö voitaisiin ottaa jo sunnuntain EU-vaalien jälkeen.

– Kyllä se on mahdollista ottaa käyttöön jo nyt. Kun komission puheenjohtajaehdokas nimetään, niin hän voi linjata, että hän haluaa rakentaa tasapuolisen komission. Tällöin hän voisi edellyttää, että ehdokkaiksi tulee miehiä ja naisia.

Ennakko-arvioissa komissaariksi on veikkailtu eniten Miiapetra Kumpula-Natria (sd.), Jutta Urpilaista (sd.) ja Heinäluomaa. Puolueiden yhteisen sopimuksen mukaan komissaarin paikka kuuluu suurimmalle hallituspuolueelle.

Jokaisella jäsenmaalla on vähintään yksi komissaarin salkku.

Lue lisää:

Analyysi: Suomen EU-komissariksi noussee Jutta Urpilainen tai Miapetra Kumpula-Natri