1. yle.fi
  2. Uutiset

Some ja pelit tauolle ja ruokaa ja juomaakin vasta auringonlaskun jälkeen: Saimme nähdä tarkat ohjeet, miten ramadania Suomessa vietetään

Nyt vietettävä ramadan-paasto näkyy myös Suomessa.

ramadan
Uutisluokan tekemän kyselyn perusteella 63 prosenttia oppilaista kuuli seksuaalirikoksista mediasta.
Kuvituskuva. Ramadanin aikana ei suositella somen ja puhelimen jatkuvaa käyttöä. Timo Nykyri / Yle

Islaminuskoiset viettävät parhaillaan ramadania eli kuukauden paastoa.

Yle kertoi perjantaina, että jo yhdeksänvuotiaat koululaiset paastoavat, mikä näkyy osassa kouluja tavallista tyhjempinä ruokaloina. Tampereen kaupunki on suositellut, ettei näin pienten lasten tulisi paastota.

Suomen Islamilainen Neuvosto Sine ry on antanut toukokuussa tarkat ohjeet ramadanin viettoon. Sine on parikymmenen Suomen islamilaisen yhteisön yhteistyöelin.

Yle sai ohjeet nähtäviksi.

Ohjeissa sanotaan heti alussa, että ramadan-kuukauden paasto on neljäs islamin pilari ja on jokaisen terveen ja siihen kykenevän velvollisuus.

Virallisten ohjeiden mukaan ramadan kuuluu jo nuorille.

– Velvollisuus-ikä on henkilökohtainen ja riippuu henkilön kehityksestä ja voi alkaa jo selkeiden puberteettimerkkien alkaessa (kuukautiset ja märät unet) tai viimeistään 14,5-vuoden ikäisenä, jos näitä merkkejä ei ole esiintynyt siihen mennessä, ohjeissa sanotaan.

Lapset voivat harjoitella paastoa

Lapset eivät ole velvollisia paastoamaan, mutta ohjeiden mukaan he harjoittelevat paastoamista joko paastoamalla puoli päivää tai jos päivä on lyhyt, kuten talvisin Suomessa, niin koko päivän.

Suomen Islamilaisen Neuvoston mukaan vanhempien pitää huolehtia siitä, että paastoavat lapset ovat todella kykeneviä paastoamaan ja käskeä lapsiaan lopettamaan tarvittaessa. Ohjeiden mukaan lapsia ei pitäisi sillti pakottaa paastoamaan tai lopettamaan paasto.

– Ei ole myöskään hyväksyttävää, että joku poliittinen tai muu taho pyytää pakottamaan muslimien lapset olemaan paastoamatta, koska se on yksilöllinen vapaus, jota pitää suojella ja kuuluu uskonnonvapauteen, ohjeissa sanotaan.

Ei saisi puuttua

Lapsia ei saisi neuvoston mukaan vertailla keskenään, sillä kyvyt paastota ovat yksilöllisiä.

Kouluruokailu. Pöytä, jossa tarjolla erilaisia salaatteja ja lämmintä ruokaa.
Kuvituskuva. Osa lapsista ei syö kouluruokaa. Tuula Nyberg

Jos opettaja huomaa heikotusta lapsessa, koulun tulisi Islamilaisen Neuvoston mukaan ottaa yhteyttä perheeseen. Neuvosto muistuttaa, että on muitakin lapsia, jotka eivät syö koulussa ollenkaan, koska eivät esimerkiksi pidä koulun ruuasta.

Jos ramadanin aikaan nousee meteli lapsen syömisestä, tämä voi neuvoston mukaan herättää ihmetystä vanhemmissa.

– Tämä voi antaa kuvan vanhemmille, että opettaja olisi uskonnon harjoittamista vastaan, sen sijaan, että asiassa olisi todellinen huoli lapsen terveydestä.

Jos lapsi pystyy paastoamaan, siihen ei saisi neuvoston mukaan puuttua.

– Kykenevää ei saisi pakottaa rikkomaan paastoansa, sillä tällöin vaikutetaan hänen uskonnon harjoittamisen vapauteensa.

Somessa ei saa roikkua

Suomen Islamilainen Neuvosto antaa myös muita ohjeita paastoon. Sen aikana pitäisi varoa esimerkiksi puhelimen tai sosiaalisen median jatkuvaa käyttöä.

– Eli kohtuus näissä, koska ne kehittyivät monille hyvin aikaa tuhlaaviksi ilmiöiksi, neuvostosta kerrotaan.

Koraani
Kuvituskuva Koraanista. YLE

– Yhtä tärkeää paaston aikana on harjoitella hyvää käytöstä ja moraalia osoittamalla, että hän, joka kykenee pidättäytymään ruuasta ja juomasta, pystyy myös pidättäytymään valehtelusta, huijauksesta, huonosta käytöksestä muita kohtaa, heikompien kiusaamisesta, puhelinten jatkuvasta käytöstä, peleistä, somesta yms. ramadanin aikana ja sen jälkeenkin, ohjeissa sanotaan.

Auringon sarastuksesta auringon laskuun

Ramadan alkoi 6. toukokuuta ja jatkuu 29–30 vuorokautta. Ohjeet paastoamisen alkuun ovat tiukat.

– Paastoaminen alkaa sarastuksesta (ei auringon noususta) ja päättyy auringon laskuun päivittäin, jonka aikana paastoava ei nauti ruokia, juomia tms. päiväsaikaan. Muistakin nautinnoista pidättäydytään ramadanin päivinä, mutta ei öinä.

Sairaat, raskaana olevat, imettäjät, matkustajat saavat luvan olla paastoamatta, mutta korvaavat päivät ohjeen mukaan myöhemmin.

Kroonisesti sairaat, joiden sairaus ei parane ja ne joille paasto on vahingollinen, eivät paastoa. Kuukautisten aikana naiset eivät paastoa vaan korvaavat ensimmäisen joukon tapaan paaston jonakin muuna ajankohtana vuodessa.

Korjaus 12.39 korjattu yhdyskunta neuvostoksi ja että somen käyttöä ei ole kokonaan kielletty, vaan sitä ja pelejä kehotetaan vähentämään.

Lue lisää:

Jo yhdeksänvuotiaat koululaiset paastoavat ramadanin aikana – miten suomalaiset koulut suhtautuvat tähän?

Video: Espoolainen Mujeeb Rehman lähti ramadan-ostoksille ja näytti, miten 19 tunnin paastoon valmistaudutaan

Lue seuraavaksi