Suomalaisasiantuntija kommentoi Huawein ja USA:n tietoverkkokiistaa: "Syyttömiin käyttäjiin iskevä temppu on raju toimenpide"

Tietokirjailijan ja it-asiantuntijan Petteri Järvisen mukaan Googlen Huaweita koskeva päätös voi johtaa Kiinan vastatoimiin.

Huawei
 Huawei on verkkoteknologian toimittamisessa suosituin ja matkapuhelinmyynnissä toiseksi suosituin yhtiö Chilessä.
Google on ilmoittanut rajoittavansa Android-käyttöjärjestelmän käyttöä Huawein puhelimissa, jolloin Huawei menettää tietoturvapäivitykset ja teknisen tuen. Erkka Mikkonen / Yle

Googlen päätös keskeyttää Android-käyttöjärjestelmän päivityksiä kiinalaisen matkapuhelinvalmistaja Huawein laitteisiin yllättää asiantuntijankin.

Tietokirjailija, it-asiantuntija Petteri Järvinen pitää toimenpidettä rajuna, vaikka Yhdysvaltojen ja Huawein välinen kiristynyt tilanne on ollut jo pitkään tiedossa.

– Näin konkreettinen, syyttömiin käyttäjiin iskevä temppu on aika yllätys ja raju toimenpide, Järvinen toteaa Ylen Radio Suomen Päivä –ohjelman haastattelussa.

Google on ilmoittanut rajoittavansa Android-käyttöjärjestelmän käyttöä Huawein puhelimissa, jolloin Huawei menettää tietoturvapäivitykset ja teknisen tuen. Myöskään kiinalaisvalmistajan puhelimilla ei ole pääsyä Googlen sovelluksiin. Jos Googlen päätös pitää, vaikutukset saattavat näkyä uusissa puhelimissa jo lähiviikkojen sisällä. Käytössä olevien Huawei- ja Honor-puhelinten sovelluksiin rajoitus ei ilmeisesti vaikuta.

– Tehtaalta tulevista puhelinmalleista ehkä poistetaan tästä eteenpäin Googlen palvelut. Se alkaa näkyä jälleenmyyjillä muutaman viikon, ehkä kuukauden kuluttua, Järvinen arvioi.

– Sillä on ikäviä vaikutuksia, koska päivitykset ja jopa Googlen sovelluskauppa lakkaavat toimimasta eli jatkossa puhelimiin ei voi ladata uusia sovelluksia.

Vaikutuksia Suomen kuluttajamarkkinoihin

Petteri Järvisen mukaan Yhdysvaltain ja Kiinan eripura tulee näkymään Suomessa kuluttajamarkkinoilla. Kevään juhlat ovat olleet perinteisesti puhelimien myyntisesonkia, mutta nyt suosikkipuhelimetuhkaavat jäädä kauppojen hyllyille.

– Elisan huhtikuun myynnissä kymmenestä suosituimmasta puhelimesta neljä oli Huawein tai Honorin puhelimia. Kun ilmoitus tulee juuri ennen perinteistä myyntisesonkia eli ylioppilasjuhlia, niin moni lahjan ostaja voi pohtia, ostaako ylioppilaalle lahjaksi Huawein tai kenties ihan muun merkkisen puhelimen.

"Iso laukaus"

Järvinen pitää Googlen Huaweita koskevaa päätöstä merkittävänä Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodassa. Uhkana on, että maiden välinen kiista saa uusia muotoja, jos Kiina päättää vastatoimista.

– Googlen päätös on iso laukaus kauppasodassa. Tämä voi laajentua arvaamattomiin mittasuhteisiin, jos Kiina vastaa omalla tavallaan esimerkiksi lopettamalla iPhonen toimitukset kaikkialle maailmaan. Siten ensimmäinen laukaisu on tosi vaarallinen, Järvinen sanoo.

Yhdysvaltain kauppaministeriö ilmoitti viime viikolla lisänneensä Huawein ja sen 70 yhteistyökumppania "mustalle listalle". Listalla olevat yritykset eivät saa ostaa osia eivätkä komponentteja yhdysvaltalaisilta yrityksiltä ilman Yhdysvaltain hallituksen suostumusta.

Yhdysvallat ja useat muut maat ovat huolissaan siitä, että Huawein tuotteita, erityisesti 5G-verkkoja, saatetaan käyttää Kiinan tiedustelutarpeisiin. Huawei valmistaa tällä hetkellä markkinoiden edistyneimpiä ja halvimpia 5G-verkkoja.

Lisää aiheesta:

Presidentti Trump julisti kansallisen hätätilan tietoverkkojen uhkan vuoksi – Huawei päätyi kauppaministeriön mustalle listalle

Onko Huawei oikea turvallisuusriski vai osa kauppasotaa? "Vaikea sanoa, koska näyttöä vakoilusta ei ole"