Ruotsidemokraateissa kuohuu eurovaalien aattona – taustalla julkisuuteen vuodettu nauhoite seksuaalisesta ahdistelusta

Puolue ilmoitti sunnuntai-iltana peruvansa asiasta medialle puhuneen europarlamentaarikon ehdokkuuden. Ahdistelusta syytetty europarlamentaarikko sen sijaan pysyy ehdokkaana ja hänellä on edelleen puolueen luottamus.

Ruotsidemokraatit
Peter Lundgren
Peter LundgrenBruce Adams / AOP

Ruotsidemokraatit ovat ajautuneet kesken eurovaalikampanjoinnin skandaaliin, jonka seurauksena puolue on perunut yhden kärkiehdokkaansa ehdokkuuden. Puolue ilmoitti yllättäen sunnuntaina, ettei nykyinen europarlamentaarikko Kristina Winberg enää ole ehdokkaana.

Puolue perusteli päätöstään tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) muun muassa sillä, että Winberg on toiminut salakähmäisesti vahingoittaakseen puolueen julkikuvaa ja juonitellut yhdessä median kanssa mustatakseen puoluetoverinsa maineen. Tänään maanantaina Expressen-lehti paljasti (siirryt toiseen palveluun), että tapahtumien taustalla on epäily Winbergin puoluetoverin tekemästä seksuaalisesta ahdistelusta.

Expressenin mukaan ahdisteluun on syyllistynyt nykyinen europarlamentaarikko Peter Lundgren, joka on ruotsidemokraattien kärkiehdokas tämän viikon europarlamenttivaaleissa. Lehden mukaan Lundgren tarttui naisen rintoihin illanvietossa viime vuonna. Lundgren itse myöntää tapahtuneen, mutta kiistää hänellä olleen mitään taka-ajatuksia.

"Olimme melko humalassa"

– Kyllä minä tartuin hänen rintoihinsa. Olimme melko humalassa sinä iltana. Hän tönäisi käteni pois. Tiedän laittaneeni käteni hänen rinnoilleen, mutta tarkoitukseni ei ollut, että mitään tapahtuisi. Ei hiukkaakaan, Lundgren vakuuttaa Expressenin haastattelussa.

Kristina Winbergin poistamisesta puolueen ehdokkaiden joukosta kerrottiin sen jälkeen, kun Expressen oli viikonloppuna haastatellut Lundgrenia tapauksesta.

Puolueelle oli viimeinen pisara, että Winberg kommentoi tapahtunutta Expressenille. Lisäksi Expressenin haltuun päätyi kaksi kännykällä tehtyä tallennetta, joilla Winberg keskustelee tapahtuneesta ahdistelun kohteeksi joutuneen naisen kanssa.

– Tein nauhoituksen, koska hyökkäys häntä (ahdisteltua naista) kohtaan oli niin törkeä. Halusin minun ja naisen muistavan keskustelun, mikäli hän haluaisi viedä asian eteenpäin, Winberg perustelee puolitoista vuotta sitten tekemäänsä tallennetta.

Kristina Winberg
Kristina WinbergAOP

"Miksi asia tuli esiin vaaliviikolla?"

Winberg kiistää, että hän olisi antanut tallenteet lehdelle. Hänen mukaansa matkapuhelin, jolla äänitallenteet olivat, varastettiin vuosi sitten.

Winberg kertoo olleensa paikalla Lundgrenin kähmiessä naista. Hän sanoo äänitallenteella katuvansa sitä, ettei puuttunut heti tapahtumiin.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kommentoi skandaalia maanantaina aamupäivällä. Hänen mukaansa Winbergiä ei poistettu vaaliehdokkaiden joukosta ahdistelun paljastamisen vuoksi, vaan syynä on pidempiaikainen toiminta puoluetta vastaan.

Åkessonin mukaan Peter Lundgrenilla on edelleen puolueen luottamus. Åkesson vakuuttaa, ettei puolue tiennyt tapauksesta ennen kuin se nousi julkisuuteen.

– On syytä kysyä, miksi yli vuosi sitten tapahtunut asia tuli esiin nyt vaaliviikon maanantaina, Åkesson kommentoi Dagens Nyheterille (siirryt toiseen palveluun).

Maanantaina iltapäivällä Expressen julkaisi ahditelluksi joutuneen naisen kommentin (siirryt toiseen palveluun) tapahtuneesta. Nainen sanoo Ludgrenin tulkinneen tilannetta väärin, menneen liian pitkälle ja pyytäneen myöhemmin anteeksi kourimista. Naisen mukaan hän ja Lundgren ovat hyvissä väleissä ja asia on hänen osaltaan käsitelty.