1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mikkeli

Sadat viranomaiset harjoittelevat Mikkelissä kemikaalionnettomuuden varalta – harjoitus kiinnostaa myös kansainvälistä mediaa

Yleisö voi seurata harjoitusta kävelykadun puolelta ja sen läheisyydessä olevalta jättinäytöltä.

Mikkeli
Pelastushenkilöstö pesee kemikaalionnettomuuden uhria teltassa
Toxi Triage -harjoituksessa harjoiteltiin muun muassa kemikaalionnettomuusuhrien puhdistamista. Esa Huuhko / Yle

Mikkelin torille lavastetaan kaasuhyökkäys tänään keskiviikkona. Myrkkykaasuvuodossa 50 ihmistä altistuu tappavalle kloorille välittömästi, yhteensä harjoituksessa on mukana 120 potilasta torilla ja lähialueella.

Tori on suljettuna tämän vuoksi klo 11–16 välisenä aikana. Alue on harjoituksen aikaan eristetty, mutta harjoitusta pääsee seuraamaan kävelykadun puolelta ja sen läheisyydessä olevalta jättinäytöltä.

Toxi Triage -harjoituksessa Mikkelin torille ilmestyy pakettiauto, josta kuvitteellisesti lasketaan kloorikaasua ilmaan. Harjoituksessa kaasuna käytetään piparmintun hajuista teatterisavua.

Tilanne on samalla viranomaisyhteistyöharjoitus, johon osallistuu kaikkiaan 300 henkilöä pelastuslaitokselta, ensihoidosta, poliisista, puolustusvoimista sekä Suomen Punaiselta Ristiltä.

Harjoitus kiinnostaa myös kansainvälistä mediaa, sillä BBC oli eilen tiistaina paikalla tekemässä juttua aiheesta Triagen harjoituksessa. Tänään varsinaisessa harjoituksessa paikalla on puolestaan Reuters.

Myös tekniikkaa testataan ainutlaatuisessa toriympäristössä

Toxi Triage (siirryt toiseen palveluun) on kansainvälinen, miljoonia euroja maksava hanke, jossa muun muassa kehitetään uusia menetelmiä erityisesti kemiallisten aineiden aiheuttamien suurten henkilövahinkojen varalle. Mikkelin torilla testataan esimerkiksi hengityskaasuanalysaattoria sekä myrkyllisten kemikaalien ja kaasujen leviämistä ilmaisevaa laitetta.

– Harjoituksessamme laite reagoi piparmintun hajuun, sillä kaasuna käytettävä teatterisavu on tehty sen hajuiseksi. Tosielämässä laite reagoi erilaisiin kemiallisiin joukkotuhoaseisiin, kertoo pelastuspäällikkö Jyri Silmäri Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Silmäri on ollut kerran aiemmin saman tyyppisessä harjoituksessa Ateenassa. Silloin harjoitus toteutettiin Kreikan ilmavoimien suljetulla alueella. Silmärin idea oli tuoda harjoitus keskelle kaupunkia ja juuri Mikkelin torille.

– Onhan tämä ainutlaatuista, että tällaisessa ympäristössä päästään hyvin aidon oloisesti tilannetta lavastamaan, Silmäri sanoo.

Sairaala mukana harjoituksessa

Mikkelin torilla henkilöitä hoidetaan eri vammojen perusteella, joita onnettomuus olisi voinut aiheuttaa.

Kloorikaasu voi muun muassa aiheuttaa vaurioita hengityselimiin, silmiin sekä limakalvoille. Potilaita näyttelevät henkilöt puhdistetaan erityisesti kaasulle altistuneiden ihmisten puhdistukseen suunnitelluissa puhdistuslinjastoissa.

Osa potilaista, jotka eivät vaadi välitöntä hoitoa, jäävät seurantaan ensiapupisteeseen torille.

Välittömän ensiavun jälkeen sairaalahoitoa vaativat potilaat kuljetetaan jatkohoitoon Mikkelin keskussairaalan uudistuneeseen päivystykseen, jossa järjestetään oma harjoituksensa suuronnettomuuden varalle. Tämän vuoksi Mikkelin keskussairaalaan kulku tapahtuu keskiviikkona kello 12–16.30 ainoastaan pääovesta, jossa järjestyksenvalvoja ja vapaaehtoiset ohjaavat liikennettä.

Sairaalalla kuullaan harjoitukseen liittyviä kuulutuksia ja paikalla saattaa olla tavallista enemmän sairaalan henkilöstöä ja muita harjoitukseen osallistuvia.

Viranomaisten yhteistyö testissä

Harjoituksessa ovat osallisena useat eri toimijat ja yhteistyötahot, joilla jokaisella on rooli todenmukaisen tilanteen perusteella. Pelastuslaitoksella on tilanteessa yleisjohtovastuu ja se vastaa pelastamisesta, puhdistustoiminnasta sekä väestön varoittamisesta.

Ensihoito hoitaa potilaiden vammaluokitukset sekä välittömän ensiavun ja kuljettamisen sairaalan päivystykseen. SPR on alueella ensiapupisteessä, poliisi eristämässä aluetta ja ohjaamassa liikennettä. Harjoituksessa pelastuslaitoksen käytössä on omien henkilöpuhdistuslinjojen lisäksi myös Maavoimien henkilöpuhdistuslinjoja sekä suojeluvalvontajärjestelmiä.

Väestön varoittaminen näkyy ja kuuluu

Harjoituksessa myös väestöä varoitetaan uhkaavasta vaarasta. Samalla testataan väestöhälytintä Mikkelin keskustassa sekä hyödynnetään 112 Suomi -sovelluksen varoitusjärjestelmää.

Sovelluksen kautta pelastusviranomaiset lähettävät "varoitusviestin", jossa kerrotaan kyseessä olevasta harjoituksesta. Viesti tulee push-viestinä niihin laitteisiin, joissa on viimeisin päivitys 112 Suomi -sovelluksesta ja jotka ovat 20 kilometrin säteellä Mikkelin keskustasta.

Harjoitus aiheuttaa ruuhkaa Mikkelin keskustassa

Keskiviikkona Mikkelin keskustassa Maaherrankatu suljetaan kokonaan liikenteeltä torin kohdalta ja Raatihuoneenkadulla torin kohdalla on käytössä vain toinen kaista.

Porrassalmenkadun liikennöinti tulee olemaan hyvin vilkasta ja siinä liikkuu myös runsaasti hälytysajoneuvoja. Viranomaiset toivovat, että autoilua vältetään keskustan alueella klo 12–16 välisenä aikana.

Lue seuraavaksi