Kannabisteollisuus innostui geenimanipulaatiosta – yhtiöt haluavat tuottaa kannabiksen yhdisteitä halvalla ilman kasveja

Tupakkajätin osittain omistama kannabisyhtiö kehittää uusia tapoja päihtyä. Tulevaisuudessa pilvi voi olla peräisin esimerkiksi hiivasta.

kannabis
Kannabistuotteita
Laillisia kannabistuotteita Montrealissa Kanadassa.Andre Pichette / EPA

Pohjois-Amerikassa bioteknologiayhtiöt ja laillinen kannabisteollisuus kehittävät tapoja tuottaa kannabiskasvin sisältämiä kemiallisia yhdisteitä geenimanipuloitujen mikro-organismien avulla, kirjoittaa MIT Technology Review (siirryt toiseen palveluun).

Verkkojulkaisun mukaan noin tusina bioteknologiayritystä on alkanut siirtää kannabiksen geenejä bakteereihin, leviin ja hiivaan, jotta ne alkaisivat tuottaa kannabiksen sisältämiä yhdisteitä, joita kutsutaan kannabinoideiksi.

Aiemmin tänä vuonna Kalifornian yliopiston tutkijat saivat hiivan tuottamaan kannabinoideja. Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Kasveja
Tulevaisuudessa kannabistuotteiden vaikuttavat aineet voivat olla peräisin esimerkiksi hiivasta kasvien sijaan.Warren Toda / EPA

Laboratoriopilveä elintarvikkeisiin ja sähkötupakkaan

Kannabiskasvi sisältää yli sata erilaista kannabinoidia. Niistä tunnetuimmat ovat päihdyttävä tetrahydrokannabinoli eli THC ja rentouttava sekä lääkitsevä kannabidioli eli CBD. Muiden harvinaisempien yhdisteiden vaikutuksia tunnetaan vasta varsin huonosti.

Uudet puhtaita kannabinoideja tarjoavat tuotantotavat voisivat tukea uudenlaisten lääkkeiden, päihdevalmisteiden sekä hyvinvointituotteiden kehitystä.

Laboratoriossa valmistettuja kannabinoideja voitaisiin lisätä esimerkiksi virvoitusjuomiin, elintarvikkeisiiin ja sähkötupakan nesteisiin.

Lisäksi bioteknologiayhtiöiden tutkimushankkeiden tavoitteena on laskea kannabinoidien tuotantokustannuksia. Se voi kuitenkin olla hankalaa, koska kannabiskasvit kasvavat nopeasti ja niiden viljely on suhteellisen yksinkertaista.

Kannabiskaramelli
MedMen myy kannabista sisältäviä leivonnaisia ja karamelleja Kaliforniassa Yhdysvalloissa.Eugene Garcia / EPA

Kannabisyhtiö kehittää uusia tapoja päihtyä

Kannabiksen geenimanipuloinnin tarjoamat bisnesmahdollisuudet kiinnostavat sijoittajia. Tutkimus- ja kehitystyöhön on luvattu rahoitusta jo satoja miljoonia dollareita.

Terveys-, kauneus- ja hajustealoilla toimiva bioteknologiayhtiö Amyris ilmoitti maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun), että sijoittajat ovat luvanneet maksaa yhtiölle jopa 300 miljoonaa dollaria, jos se pystyy kehittämään tavan tuottaa kannabinoideja laboratoriossa suuressa mittakaavassa kuluttajabrändejä varten.

Uutissivusto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun) kertoi viime syyskuussa, että kanadalainen kannabisyhtiö Cronos rahoittaa bioteknologiayhtiö Ginko Bioworksia kehittämään tekniikkaa, jolla hiiva saataisiin tuottamaan harvinaisia kannabinoideja laboratoriossa.

Kannabistuotteita.
Myyjä esitteli viihdekäyttöön tarkoitettuja kannabistuotteita asiakkaalle MedMen-myymälässä Kaliforniassa Yhdysvalloissa 2. tammikuuta 2018.Eugene Garcia / EPA

MIT Technology Reviewin mukaan Cronos toivoo, että Ginko pystyisi valmistamaan kahdeksaa eri kannabinoidia alle tuhannella dollarilla per kilo. Tämä tuotantokustannus olisi huomattavasti matalampi kuin yhdisteiden uuttaminen kannabiskasveista.

Sivusto kertoo, että Cronos haluaa luoda uusia tapoja päihtyä. Yritys pyrkii kehittämään vahvempia ja miedompia tuotteita, jotka sopivat erilaisiin käyttötilanteisiin.

Eettisyys ja yhteys tupakkateollisuuteen arveluttavat työntekijöitä

Marlboro-savukkeita valmistava Altria osti 45 prosenttia Cronosin osakkeista viime joulukuussa.

MIT Technology Reviewin mukaan yrityskaupan myötä osa Ginkon työntekijöistä alkoi suhtautua epäilevästi kannabinoideihin liittyvään kehityshankkeeseen, koska tupakkayhtiöt myyvät haitallisia tuotteita ja ovat valehdelleet tupakan riskeistä.

Verkkojulkaisun mukaan myös osaa muiden bioteknologiayhtiöiden työntekijöistä arveluttaa kannabisprojektien eettisyys, koska kannabis voi aiheuttaa riippuvuutta ja se lisää psykoosiriskiä joillakin käyttäjillä.

Useat Yhdysvaltain osavaltiot ovat laillistaneet kannabiksen viihdekäytön. Silti kannabikseen liittyvä tutkimus ja kehitys on yhä hankalaa Yhdysvalloissa, koska aine on laitonta liittovaltion tasolla.

Lue myös:

Marlboro-savukkeiden valmistaja ostaa suuren siivun kanadalaisesta kannabisyhtiöstä 1,6 miljardilla eurolla

Toisena maana maailmassa: Kanada laillisti kannabiksen kaiken käytön