Palestiinan lippua viisufinaalissa näyttänyt Madonnan tanssija pysäytettiin lentokentällä Israelissa – "Minua kuulusteltiin puolitoista tuntia"

Norjalainen taustatanssija Mona Berntsen kertoo VG-lehden mukaan Israelin viranomaisten udelleen hänen perheestään ja uskonnollisista suhteistaan.

Euroviisut
Tanssijoita lavalla Madonnan esityksessä.
Israelin ja Palestiinan liput näkyivät kahden esiintyjän selkään ommeltuina Madonnan esiintymisessä euroviisujen finaalissa.Orit Pnini / AFP

Madonnan lauantaiseen esiintymiseen Euroviisujen finaalissa Tel Avivissa kuulunut Palestiinan lipun näyttäminen on aiheuttanut vaikeuksia taustatanssijalle. Esityksen päätteeksi yksi Madonnan tanssijoista esiintyi pieni Palestiinan lippu selässään ja otti käsistä kiinni toista tanssijaa, jonka selkää koristi pieni Israelin lippu.

Tämä ei miellyttänyt Israelin viranomaisia. Palestiinan lippua selässään pitänyt norjalainen tanssija Mona Berntsen kertoo VG-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) viranomaisten pysäyttäneen hänet lentokentällä, kun hän oli poistumassa Israelista.

– Lentokentällä he kierrättivät passiani ympäriinsä ja turvallisuuspäällikkö kuulusteli minua yli puolitoista tuntia. Minun piti kertoa koko elämäntarinani ja miksi olen matkustellut elämäni aikana arabimaissa, Berntsen kertoo.

Berntsen sanoo joutuneensa käymään viranomaisten kanssa läpi niin perhesuhteensa kuin uskonnolliset suhteensakin ja näyttämään tarkan päiväohjelmansa koko Israelissa olonsa ajalta.

– Kaikki ilmeisesti vain sen vuoksi, että kannoin lippua osana esitystä kommenttina meneillään olevaan konfliktiin ja edistääkseni rauhaa, yhtenäisyyttä ja vapautta, Berntsen jatkaa.

Israelin kulttuuriministeri paheksuu lippuja

Madonnan esityksen lisäksi myös Islannin edustajat näyttivät suorassa viisulähetyksessä Palestiinan lipun värejä. Euroopan yleisradioliitto EBU on uhannut Islannin Hatari-yhtyettä tempauksen vuoksi seurauksilla, joista kerrotaan myöhemmin.

Madonnan esitykseen sisältyneistä lipuista EBU on todennut, ettei asiasta oltu sovittu etukäteen, eivätkä liput olleet mukana esityksen harjoituksissa. EBU:n mukaan Madonnalle oli tehty selväksi, että tapahtuma on epäpoliittinen, kertoo muun muassa uutistoimisto AP.

Israelin kulttuuriministeri Miri Regev on arvostellut Palestiinan lippujen näyttämistä viisufinaalissa ja syyttänyt Kan-televisiokanavaa siitä, ettei se estänyt lippujen vilahtamista suorassa lähetyksessä.

– Politiikkaa ja kulttuuria ei pitäisi sekoittaa, Regev sanoi sunnuntaina The Guardian -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Marion Rung: "Politiikka ei kuulu Euroviisuihin" - Suomen kaksinkertainen edustaja haluaa pitää viisut pelkkänä laulujuhlana

Nyt se on varmaa: Supertähti Madonna laulaa Euroviisujen finaalissa

Lähteet: AP