Porin tulipaloevakot pääsevät kotiin vasta kuukausien kuluttua − asukkaille etsitään hätämajoituksen jälkeen vuokra-asuntoja

Tulipalon vuoksi noin 250 asukasta joutui jättämään kotinsa suuressa kerrostalossa Porin keskustassa viime keskiviikkona.

tulipalot
Keskuskartano Pori ullakkopalo kerrostalopalo
Vesi ja sähköt ovat poikki palossa vaurioituneessa Porin Keskuskartanossa.Tapio Pukkila / Yle

Porin Keskuskartanon palosta hotellimajoitukseen evakuoiduille ihmisille on järjestetty uusi tilapäinen asuinpaikka. Heidät sijoitetaan omaan kerrokseensa Liinaharjan vastaanottokeskukseen.

− Liinaharjassa asukkaille tarjotaan väliaikainen majoitus sillä aikaa, kun etsimme heille tavallisia vuokra-asuntoja. Perusturva tarjoaa edelleen asukkaille kriisiapua ja auttaa asukkaita myös esimerkiksi vuokratakuiden ja muiden vastaavien asumiseen liittyvien ratkaisujen tekemisessä, kertoo Porin perusturvajohtaja Terttu Nordman.

Perusturvajohtaja Nordman arvioi, että Porista löytyy nopeasti sopivia vuokra-asuntoja, jolloin tilapäismajoitus vastaanottokeskuksessa jää lyhytaikaiseksi

Porin perusturva majoitti paloiltana viime keskiviikkona virkistyshotelli Yyteriin viitisenkymmentä ihmistä, joilla ei ollut tiedossa muuta majapaikkaa.

Tuli tuhosi talon yläkertaa ja ullakon

Tuli tuhosi suuren kerrostalon ylintä kerrosta ja ullakkokerroksen. Palosta selvittiin ilman henkilövahinkoja.

Talossa on noin 160 asuntoa ja kaikki noin 250 asukasta joutuivat jättämään kotinsa toistaiseksi. Talossa on sekä vuokrattuja asuntoja että omistusasuntoja. Suurin osa asunnoista säästyi vahingoilta, mutta viranomaiset eivät ole päästäneet asukkaita taloon poliisitutkinnan ja turvallisuuden vuoksi. Poliisi ei ole vielä kertonut mitään palon syttymissyystä.

Kymmenkerroksisen talon hissit ja vedenjakelu eivät toimi tällä hetkellä.

Keskuskartanon palo alkoi savuttaa uudelleen Porissa.
Tulipalo vaurioitti pahoin Keskuskartanon yläkertaa viime viikon keskiviikkona.Jenni Joensuu / Yle

Tämän hetken arvio on, että Keskuskartanon asukkaat pääsevät muuttamaan takaisin asuntoihinsa vasta useiden kuukausien kuluttua.

Porin perusturva organisoi yhdessä eri viranomaisten kanssa asukkaille mahdollisuuden hakea asunnoista henkilökohtaisia tavaroitaan lähitulevaisuudessa. Ajankohdasta ilmoitetaan jokaiselle asukkaalle henkilökohtaisesti.

Läheiset majoittaneet osan asukkaista

Osa Keskuskartanon asukkaista on majoittunut esimerkiksi sukulaisten tai tuttavien luona.

– Koska kotiinpaluu ei välttämättä ole mahdollista vielä kuukausiin, tarjoamme apua kaikille Keskuskartanon asukkaille. Myös sellaisten asukkaiden, jotka eivät tähän asti ole tarvinneet hätämajoitusta, on mahdollista majoittua uusissa tiloissa ja saada apua vuokra-asunnon etsintään, selventää perusturvajohtaja Nordman.

Porissa hätämajoitusta tarvitsevat Keskuskartanon asukkaat voivat olla yhteydessä Suomen Punaiseen Ristiin puhelimitse numeroon 040 196 0796.

Sosiaalipäivystäjät tapasivat Keskuskartanon asukkaita tänään maanantaina Yyterissä. Vapaaehtoiset ovat paikalla myös uudessa Liinaharjan hätämajoituspisteessä.

SPR:n päivystyspiste palvelee maanantaista perjantaihin klo 10–18 Porissa osoitteessa Pohjoispuisto 2. Päivystyspisteeltä asukkaat saavat muun muassa ruokapaketteja ja henkistä tukea.