Rinteen mukaan seuraava hallitus ei leikkaa, vaan lisää tuntuvasti menoja – HS: Uusi hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla

Juha Sipilä hallitusneuvotteluista: "Hurjan paljon auki olevia asioita, isoja sellaisia"

hallitusneuvottelut
Antti Rinne
Kuvaa klikkaamalla voit katsoa, mitä hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne (sd.) kertoi neuvotteluista tiistaina ennen niiden alkua.

Tiistain hallitusneuvottelijan kiinnostavin viesti kuultiin heti aamulla, kun hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne (sd.) otti kantaa menolisäyksiin. Hänen mukaansa tuleva hallitus ei tee uusia leikkauksia, vaan voi sen sijaan käyttää menolisäyksiin merkittävästi lisää rahaa.

Siihen ei kuitenkaan saatu selvää vastausta, miten menolisäykset rahoitetaan.

Helsingin Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun) lähteisiinsä viitaten illansuussa, että hallitusneuvotteluissa olisi alustava sopu siitä, että uusiin, pysyviin menoihin käytetään noin miljardi euroa. Lisäksi väylähankkeisiin ja tutkimukseen satsattaisiin 1,5–2 miljardia, jotka kerättäisiin valtion osakeomistuksia myymällä, lehti kirjoittaa.

SDP:n eduskuntaryhmä kokoontui vielä illalla Säätytalossa. Myös keskustajohtaja Juha Sipilä saapui illaksi Säätytaloon.

Puheenjohtajat eivät kuitenkaan saapuneet enää kameroiden eteen. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman totesi ryhmäkokouksen jälkeen, että hallitusneuvotteluiden aikatauluissa pysyminen ole ainakaan demariryhmästä kiinnni.

– Todettiin, että pöydät menevät eteenpäin. Tottakai nyt alkaa se puserrusvaihe ja priorisointivaihe. Tätäkin vaihetta varten neuvottelijoilla on eduskuntaryhmän täysi tuki. Aikataulua tärkeämpi on se sisältö, Lindtman sanoi.

Hallitusneuvottelut jatkuvat keskiviikkona klo 9.

Muut puolueet pitivät tiistaina kokouksiaan jo päivällä eduskunnassa. SDP:n lisäksi hallitusneuvotteluihin osallistuvat keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Kaikki puheenjohtajat olivat eduskunnassa kovin vaitonaisia neuvottelujen kulusta. Yleinen kommentti oli joko "en kommentoi" tai että "hyvin menee".

Sipilä iltapäivällä: Isoja asioita auki hurjan paljon

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oli ryhmäkokouksen jälkeen linjassa pidättyvän tiedotuspolitiikan suhteen. Hänen mukaansa tosin kaikki on vielä jotakuinkin "auki".

 Juha Sipilä saapuu eduskuntaryhmän kokoukseen eduskunnassa Helsingissä 21. toukokuuta.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä saapumassa puolueen eduskuntaryhmän kokoukseen tiistaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Kun Sipilältä kysyttiin Rinteen aamulla antamasta kommentista menolisäyksiin tarjolla olevasta lisärahasta, kerrottavaa oli kovin vähän.

Nyt ovat ratkaisevat päivät, tänään, huomenna ja ylihuomenna, että miten tämä tästä alkaa kääntymään.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä

– No kaikki on vielä auki. Katsotaan, mikä on lopputulos. Ei ole vielä mitään kerrottavaa.

Aikatauluista Sipilä tuntui olevan hieman huolissaan.

– Nyt ovat ratkaisevat päivät, tänään, huomenna ja ylihuomenna, että miten tämä tästä alkaa kääntymään.

– Parhaamme yritämme joka päivä Säätytalossa. Hurjan paljon on auki olevia asioita, isoja sellaisia, Sipilä totesi.

Antti Rinne
Hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne saapumassa median eteen Säätytalossa tiistaiaamuna.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Rinne: Huomenna päästään kasaamaan hallitusohjelmaa

Hallitusneuvottelija Antti Rinne kertoi tiistaina aamulla, että hän on edelleen luottavainen hallitusneuvottelujen tiukkaan aikatauluun.

– Tänä aamuna käydyn keskustelun perusteella minulla on käsitys, että ehdoton enemmistö jos ei kaikki näistä pöydistä saa tänään valmiiksi omat mietintönsä. Eli päästään eteenpäin hyvin todennäköisesti sillä tavalla, että viimeistään huomenna aletaan kasaamaan puheenjohtajien kesken hallitusohjelmaa, Rinne sanoi aamulla lyhyessä piipahduksessaan median edessä Helsingin Säätytalossa.

Esimerkiksi Eurooppa-pöydässä mennyt erittäin hyvin.

Hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne

Kun Rinteeltä kysyttiin, missä alaneuvotteluissa on ollut vaikeinta, hän käänsi kysymyksen toisin päin: kysykää, missä on mennyt "hemmetin hyvin". Ja sitten hän vastasi omaan kysymykseensä:

– Esimerkiksi Eurooppa-pöydässä mennyt erittäin hyvin. Siellä on ollut hyvä henki asioiden ratkaisemisen suhteen. Sellainen henki, jossa on haluttu löytää yhteisymmärrys, Rinne sanoi. Tätä hän pitää hyvänä esimerkkinä siitä, että tiukkakin aikataulu voi pitää.

Sen verran Rinne kuitenkin optimismissaan pakitti, että joissakin neuvottelupöydissä saattaa mennä ensi yöhön ja jopa huomisaamuun. Missä asiakokonaisuuksissa näin voi käydä, Rinne ei sanonut.

Puheenjohtajien eurovaalitenttien hän sanoi jonkin verran aiheuttavan aikataulupaineita. Se taas tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että ei voida olla aivan varmoja, pitääkö heidän aikataulunsa ja että kokonaisuus olisi "lyöty kasaan" perjantaihin mennessä.

Rinne: Talouden peruslinjoista yksimielisyys

Talouskysymyksistä Rinne halusi mainita, että menoja leikkaamaan ei ole tarkoitus lähteä.

– Ollut pitkään tiedossa mitkä talouden reunaehdot ovat. Tämän hallituksen ei tarvitse lähteä leikkaamaan menoista. Tämä hallitus voi käyttää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointiluontoisiin menoihin merkittävästi lisää rahaa, Rinne lupasi.

Millä rahalla menot sitten katetaan? Yksi keino on lähdevero, jonka käyttämistä talouden tilkitsijänä on myös julkisuudessa kritisoitu. Rinne kertoi, ettei ole kritiikkiä Säätytalon seinien sisälle juuri kuullut.

– Lähdevero on yksi noista asioista, joita elinkeinoelämän valtuuskunta on esittänyt.

Kun häneltä kysyttiin, onko valtion omaisuuden myynnistä rahoituskeinona nyt päästy sopuun, Rinne totesi ykskantaan vain, että "meillä on yksimielisyys talouspolitiikan peruslinjoista".

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi Rinteen lupauksia menoleikkauksista pidättäytymisestä sanomalla, että tämä olisi "nippanappa" mahdollista, mikäli työllisyyskehitys olisi todella hyvää.

Orpon mukaan siinäkin tapauksessa kalliiden vaalilupausten toteuttaminen ei onnistuisi ilman lisävelanottoa.

iAndersson saapumassa hallitusneuvotteluihin Säätytalolle.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Säätytalossa viime perjantaina.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tunnelma kiristyi heti alkuviikosta

Maanantain aikana tunnelma Säätytalon hallitusneuvotteluissa selvästi kiristyi, kun hallitusohjelmasta neuvottelevat puolueet pääsivät kiinni lupauksien hintalappuihin.

Puolueet ovat hallitusneuvotteluissa taittaneet peistä siitä, mihin lupauksiin ensi hallituskaudella on varaa ja miten lupaukset voidaan rahoittaa.

Maanantaina neuvottelut keskeytyivät hetkeksi, koska vasemmistoliitto ei ollut valmis rahoittamaan investointeja valtion omaisuuden myynnillä. Keskusta ei puolestaan ole valmis lisävelan ottamiseen.

Tuleva hallitus tarvitsee lisärahoitusta, koska hallitusneuvotteluissa on ainakin keskusteltu suurista liikennehankkeista kuten nopeista junayhteyksistä Helsingistä Turkuun, Tampereelle ja Itä-Suomeen.

Lue lisää:

Antti Rinne hallitusneuvottelujen rahoitusriidasta: "Nyt asiat on selvitetty" – Vasemmistoliitto jää odottamaan "neuvottelutulosta kokonaisuutena"