1. yle.fi
  2. Uutiset

"Silloin oli voimaa enemmän kuin tarpeeksi" – Tauno Vuorisalo pelasti jäihin pudonneen tuttavansa hyiseltä kuolemalta

Perhetutun avannosta pelastanut Tauno Vuorisalo sai tasavallan presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin.

hengenpelastus
Tasavallan presidentin myöntämä hengenpelastusmitali kertoo Tauno Vuorisalon rohkeudesta hyisenä huhtikuun iltana.
Tasavallan presidentin myöntämä hengenpelastusmitali kertoo Tauno Vuorisalon rohkeudesta hyisenä huhtikuun iltana.Kalle Talonen / Yle

Kevätauringon haurastuttama jää oli koitua reposaarelaisen Jouni Granathin kohtaloksi.

Ahlaisten Vaarinsaaressa mökkeillyt Granath vajosi rottweilerinsa kanssa mereen hieman reilu vuosi sitten. Ensin jäihin vajosi koira, sitten mies heti perään.

Granath onnistui kampeamaan itsensä jään päälle, mutta se petti uudelleen. Kuin ihmeen kaupalla hän sai koiran ja itsensä avannosta takaisin jäälle. Voimat eivät kuitenkaan riittäneet enää liikkumiseen, tajunta hämärtyi.

"Jouni ei pysty enää vastamaan"

Porilainen Tauno Vuorisalo sai samaisena sunnuntai-iltana hätääntyneen puhelun Granathin avopuolisolta.

Mantereella vastassa ollut Meiju Ojamies oli kuullut jäihin pudonneen miehensä avunhuudot. Hän hälytti Vuorisalon apuun, koska tiesi tuttavan ehtivän paikalle ennen pelastuslaitosta.

– Olin jo yövaatteissa hänen soittaessaan, enkä tiedä miten tuli niin nopeasti laitettua ulkovaatteet päälle. Mitään en kerinnyt ottamaan mukaan, muistelee Tauno Vuorisalo.

Hätänumeroonkin soittivat niin Vuorisalo, Ojamies kuin kolmas avunhuudot kuullut sivullinen. Päivystäjä ei tosin ensin oikein ottanut uskoakseen että hätä on todellinen.

– Avovaimo sanoi, että Jouni ei pysty enää vastamaan, Vuorisalo muistelee.

Epäusko ei iskenyt missään vaiheessa.

Tauno Vuorisalo

Vuorisalo oli itsekin vaarassa hapertuneella jäällä. Onneksi tällä kertaa se kuitenkin kantoi. Hän pääsi veden varaan joutuneen luo vetämällä rannalla ollutta venettä perässään.

– Silloin oli voimaa enemmän kuin tarpeeksi. Seuraavana päivänä, kun vene oli yön yli ollut siellä sohjossa, en saanut sitä liikkeelle. Ihmettelin, voiko se olla niin raskas.

Tauno Vuorisalo kutsuttiin Turkuun virastotalolle juhlimaan hengenpelastusmitalin myöntämistä.
Tauno Vuorisalo kutsuttiin Turkuun virastotalolle juhlimaan hengenpelastusmitalin myöntämistä.Kalle Talonen / Yle

Hyisessä vedessä hypotermia vie voimat minuuteissa. Vuorisalo onnistui kampeamaan tajuttomuuden rajamaille vaipuneen Jouni Granathin veneeseen ja turvaan. Myös Juuso-koira pelastui jäistä.

– Epäusko ei iskenyt missään vaiheessa, hymyilee Tauno Vuorisalo.

Pelastuslaitoksen auttajat ehtivät paikalle Vuorisalon arvion mukaan varttitunti sen jälkeen kun hän oli saanut Granathin koirineen veneeseen.

– Ne olivat pitkiä minuutteja. Kun Jouni oli jo veneessä, näin palolaitoksen porukan tulevan vilkut päällä. Jos olisi ollut kovat tuuli, Jouni ei olisi selvinnyt. Hänen ruumiinlämpönsä olisi laskenut niin valtavasti.

"Jäitä pitää keväisin kunnioittaa"

Tauno Vuorisalo palkittiin tasavallan presidentin myöntämällä hengenpelastusmitalilla. Hän vastaanotti tunnustuksen Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Mikael Luukaselta maanantaina Turussa.

– Täytyy sanoa, että mieli on hyvä, kun on toisen pelastanut. Elämä jatkuu. Jäitä pitää keväisin kunnioittaa, ei saa suin päin mennä sinne, Vuorisalo toteaa.

Ihmishengen pelastamisesta annettu mitali koristaa Tauno Vuorisalon rintapieltä.
Ihmishengen pelastamisesta annettu mitali koristaa Tauno Vuorisalon rintapieltä.Kalle Talonen / Yle

Hengenpelastusmitali on tunnustus erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Lue seuraavaksi